Lakalla mainio olympiakenraali – Junnila tyytyväinen teknisiin asioihin

Elmo Lakka voitti Lapinlahden GP-kilpailujen miesten 110 metrin aitajuoksun uransa toiseksi nopeimmalla ajalla 13,49. Sen ajan hän juoksi nyt urallaan jo kolmatta kertaa. Lakka sai lujan vastuksen toiseksi aitoneelta Turkin Mikdat Sevleriltä, joka hävisi vain kuusi sekunnin sadasosaa.

– Oli todella tiukka kisa. Vasta loppusileällä onnistuin ohittamaan turkkilaisen. Juoksu oli varsin ehyt, en tehnyt suuria virheitä, Lakka iloitsi.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lakka voitti myös alkueränsä ajalla 13,67. Hän sai kahdesta juoksusta hyvää harjoitusta Tokion olympiakisoihin.

– Alkuerä oli tänään vähän pehmeä, mutta Tokiossa pitää pystyä juoksemaan heti alkuerässä samalla tavalla kuin tänään finaalissa, jotta pääsee jatkoon. Uskon, että tällä 13,49-ajalla selviytyy Tokiossa välieriin, Lakka sanoi.

”Tänään kovin vastustajani olin minä itse”

Euroopan hallimestaruuskilpailujen pronssimitalisti Ella Junnila sijoittui naisten korkeushypyssä toiseksi tuloksella 189. Voiton vei kolme edellistä ulkoratojen MM-kultaa voittanut venäläinen Marija Lasitskene tuloksella 192.

Junnila jäi sentin kauden parhaasta tuloksestaan. Hänen ennätyksensä on EM-pronssia hallissa tuonut 196.

– Tänään kovin vastustajani ei ollut Lasitskene, vaan minä itse. En ole tyytyväinen tulokseeni. Mutta olen tyytyväinen siihen, että onnistuin nykäisemään itseäni eteenpäin tekniikkaan liittyvissä haasteissa, Junnila lausui.

Tampereen Pyrinnön Junnila kilpailee seuraavan kerran Tokion olympiakisoissa.

Helander juoksi kauden kotimaisen kärkiajan

Eemil Helander jatkoi Lapinlahdella erinomaisia juoksujaan. 20-vuotias Helander voitti miesten 5000 metriä ennätyksellään ja kauden kotimaisella kärkiajalla 13.55,80. Hän alitti 14 minuuttia ensimmäistä kertaa ja paransi Eero Salevan nimissä ollutta aiempaa kärkiaikaa kolmella sekunnin sadasosalla.

Maratoonari Arttu Vattulainen veti jäniksenä 3000 metriä aikaan 8.18,67 eli 13.50:n vauhtia. Helander pystyi pitämään yksinään vauhdin lähes samana kaksi viimeistä kilometriä.

– Kiitokset Artulle vetoavusta! 5000 metriä on niin pitkä matka, että siinä vetoapu on korvaamattoman tärkeää. Oli helppo juosta peesissä. Viimeiset kaksi kilometriä olivat raskaat, mutta alitin sen 14 minuuttia, joka oli tavoitteena, Helander sanoi.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Helander sijoittui viikko sitten alle 23-vuotiaiden EM-kilpailujen 3000 metrin estejuoksussa neljänneksi.

”Loppukiriin on saatava lisää terävyyttä”

– Tänään tuntui, että jotain tuli tehtyä viime viikonloppuna, kun juoksin silloin alkuerän ja finaalin.

Kunto on kuitenkin mennyt eteenpäin ja pystyn kestämään juostessa pahaa oloa entistä paremmin.

Lapinlahdella toiseksi tuli Ruotsin Oliver Löfqvist. Hän kuroi viimeisen kierroksen hurjalla kirillä Helanderiä kiinni 50 metriä ja hävisi vain runsaan sekunnin.

– En olisi pystynyt tänään kirimään yhtään lujempaa. Tiesin, että takaa tullaan lujaa ja sen takia oli hyvä, että juoksussa oli jänis. Loppukiriin on saatava lisää terävyyttä, Helander tunnusti.

Rinne taisteli rajusti, mutta hyytyi lopussa

Joonas Rinnettä ei voi syyttää rohkeuden puutteesta. Rinne johti miesten 1500 metriä 1200 metrin kohdalla ajalla 2.55,12 eli miltei Suomen ennätysvauhtia.

Vielä 150 metriä ennen maalia Rinne oli johdossa, mutta kangistui loppusuoralla seitsemänneksi ajalla 3.41,20. Saarijärven Pullistuksen Rinteen ennätys on 3.38,56.

Irlannin Harry Purcell veti jäniksenä 800 metriä lujaa vauhtia aikaan 1.55,76. Rinne lähti rohkeasti jäniksen peesiin.

– Mukana oli paljon kovia juoksijoita, mutta heti alussa huomasin, että porukka nosti selän pystyyn. Otin paikan heti jäniksen takaa, kun ajattelin, että jonkun siinä pitää juosta, Rinne kertoi.

– En antanut periksi missään vaiheessa, mutta loppusuoralla ei löytynyt enää yhtään voimia. Tuli oikein vanha kunnon katkeaminen. En muista, milloin olen hyytynyt viimeksi noin pahasti. Harmi, ettei kilpakumppaneista saanut vetoapua.

Juoksun voitti Ruotsin Emil Danielsson ajalla 3.38,75. Toiseksi tuli Etelä-Afrikan Jerry Motsau ja kolmanneksi Ruotsin Johan Rogestedt.

Joensuun Katajan Konsta Hämäläinen juoksi toiseksi parhaana suomalaisena ennätyksensä 3.44,26.

IF VOM:n 17-vuotias Leonard Markén oli kolmanneksi paras suomalainen niin ikään ennätyksellään 3.46,77. Samana päivänä Tallinnassa alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voitti Irlannin Cian McPhillips ajalla 3.46,55.

Bäck hyppäsi pituutta 775

Viipurin Urheilijoiden Kristian Bäck leiskautti miesten pituushypyssä toiseksi tuloksella 775. Tanskan Sebastian Ree Pedersen ponkaisi ykköseksi tuloksella 791. Bäck on kotimaan tilastoykkönen tuloksella 792.

Miesten moukarinheiton voitti Noormarkun Nopsan Tuomas Seppänen tuloksella 72,48. Toiseksi sijoittunut Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola linkosi 71,17.

Turun Urheiluliiton Viola Westling oli naisten 800 metrillä kolmas ajalla 2.05,00. Naisten 5000 metrillä parhaana suomalaisena juoksi neljänneksi Gamlakarleby IF:n Nina Chydenius ennätyksellään ja kauden kotimaisella kärkiajalla 16.25,63.

Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmä sijoittui naisten kuulantyönnössä toiseksi tuloksella 16,28. Ruotsin Axelina Johansson voitti kovalla tuloksella 18,04.

(Jyrki Repola. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)