Lajikarnevaalit käynnissä: kavereita treenivinkkejä, laatuaikaa lapsen kanssa

Lajikarnevaalit käynnissä: kavereita treenivinkkejä

Tykkään, kun saa tutustua uusiin tyyppeihin. Yhteishenki on hyvä ja ajatkin paranee, kun jaksaa harjoitella, sanoo Silja Koukonen.

Miestoisten Maununpoikien 13-vuotias juoksija ei ole ainoa, joka ajattelee yleisurheilun lajikarnevaaleista noin. Saman vastauksen saa, kysyy sitä keneltä vaan Jämsän ja Jämsänkosken leirikoululaiselta.

Jämsässä koontuvat vuosittain kestävyysjuoksijat, pituushyppääjät ja kolmiloikkaajat. Jämsänkoskella vauhdin hurmasta nautiskelevat pika -ja aitajuoksijat.

– Olisiko nyt kolmas kerta, kun olen mukana. Viime vuonna olin Pihtiputaalla ja Jämsänkoskella. Parasta on urheilu, sää ja vähän kaikki, nauraa 12-vuotias Maisa Mosio Kaipolan Vireestä.

Joensuun Katajan Iiris Voutilaiselle,10, yleisurheilu on kesälaji. Talvi sujuu telinevoimistelun parissa.

– Aitajuoksu on minun lempparilaji yleisurheilussa. Täällä sitä oppii. Usein on niin, ettei ole kisoja, mutta täällä on. Treeneissä on tehty aitakoordinaatioita ja kaikkea sellaista, Voutilainen sanoo.

Samoilla linjoilla on Karhulan Katajaisten 11-vuotias Lenni Haavisto.

– Pikajuoksua olen treenannut. Opin juuri, ettei pidä lähteä liian aıkaisin, muuten takaa tuleva ei saa sinua kiinni, Haavisto tuumi viestijuoksuharjoituksen päätteeksi.

Oppia ja laatuaikaa lapsen kanssa

Lajikarnevaaleilla uusien ihmissuhteiden luonti, valmennusniksien opiskelu ja hyvästä tunnelmasta nautiskelu ei ole lasten ja nuorten yksinoikeus. Jämsässä ja Jämsänkoskella viihtyvät myös vanhemmat. 

– Tykätään olla täällä. On hyvät harjoitukset, ohjaajat ja kilpailut.  Samalla voi tutustua muiden urheilijoiden vanhempiin ja tytär omanikäisiinsä urheilijoihin, kertoo Silja Koukosen isä Janne, joka vetää lasten liikuntakerhoa Mietoisten Maununpojissa.

Lenni Haaviston äiti Heidi muistuttaa, että kaikesta säpinästä huolimatta lajikarnevaaliviikonvaihde voi tarjota mahdollisuuden viettää paljon puhuttua laatuaikaa lasten kanssa.

– Perheen arki on aika tiukka ja kun meillä on toinenkin poika, silloin ei jää paljon kahdenkeskistä aikaa. Lenni tutustui täällä heti muutamaan ystävään, mutta iltaisin ja aamuisiin keretään hyvin juttelemaan ja olemaan yhdessä. Tämä on hyvin järjestetty leiri, jonne on mukava tulla lapsen kanssa, Haavisto kiittelee.

Haavisto on Karhulan Katajaisten toiminnassa mukana monella tapaa. Lajikarnevaaleille hän toi poikansa ensimmäistä kertaa.

– Lennin kavereita meni kestävyysjuoksukarnevaaleille useampia, Lennin kanssa tultiin tänne pikajuoksukarnevaaleille kahdestaan. 

 Treenivinkkejä ja hyvää ruokaa

Pika –ja aitajuoksun täyteisessä tunnelmassa on viihtynyt myös Iiris Voutilaisen äiti Mari Voutilainen.

– Ihan ensimmäistä kertaa ollaan täällä. Iiris tykkää aitajuoksusta. Ajateltiin, että täällä saisi uusia vinkkejä ja ideoita ja voisi harrastaa sitä omaa lempparilajia, Voutilainen sanoo.

– Näyttää tosi kivalta. On monipuolisia harjoitteita ja ruokakin on ollut hyvää. Katajasta meillä on täällä viisi urheilijaa.

Kokkolan Työväen Urheilijoiden yleisurheilun valmennuspäällikko Timo Kultalahti on käy karnevaaleilla ikään kuin täydennyskoulutuksessa.

 – Valmentajan täytyy päivittää itseään. Tämä on hyvä paikka nähdä uusia asioita. Kehittyminen vaatii uusia ärsykkeitä ja täältä niitä saa. Valmennuksen asioita käydään leirillä läpi perusteellisemmin ja yksityiskohtaisemmin. Seuran harjoituksissa siihen ei aina ole aikaa, Kultalahti sanoo.

– Suosittelisin karnevaaleille tuloa valmentajille laajemminkin. Ennakkoluulottomasti mukaan vain.


moisio_maisa.jpg

Kaipolan Vireen Maisa Moisio nauttii lajikarnevaaleista kotikentällään. Moision lempilajeja ovat keihäänheitto, seiväs- ja korkeushyppy, mutta kaikki muutkin lajit maistuvat.


voutilainen_iiris.jpg

Joensuun Katajan Iiris Voutilainen treenaa talvisin telinevoimistelua. Ette ikinä arvaa, mikä on Voutilaisen lempparilaji kesäisin?


vanhemmat_lajikarnevaalit.jpg

Vanhemmille ja valmentajille lajikarnevaalit tarjoavat oppia, tuttavuuksia ja laatuaikaa lasten kanssa. Jämsänkoskella tunnelmasta ovat nauttineet Timo Kultalahti, Mari Voutilainen, Heidi Haavisto ja Janne Koukonen.