Laine sivalsi 80-metrisen ja lähtee EM-finaaliin suosikkina – Finaalipaikat myös Narville, Yli-Mannilalle ja Anderssonille

Topias Laine heitti keihäänheiton karsinnan ylivoimaisesti pisimmälle Tallinnassa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailussa. Laine sivalsi avausheitollaan 80,67 ja lähtee sunnuntaiseen finaaliin mestarisuosikkina.

– Varmaan 2-3 kaveria heittää finaalissa yli 80 metriä. Kova kilpailu siitä tulee, Laine arvioi.

– Paljonko mestaruuteen tarvitaan, sitä en osaa sanoa. Toivon mukaan se olen minä, joka määrää, mikä voittajan tulos on.

Laineen ohella finaalissa heittävät myös Teemu Narvi ja Aleksi Yli-Mannila. Narvi oli karsinnan viides tuloksella 75,76 ja Yli-Mannilla yhdestoista heitettyään 71,81.

”Heittäminen tuntui helpolta”

Laineelle, 19, Tallinnan EM-karsinta oli kolmas kilpailu tällä kaudella, missä hän on heittänyt yli 80 metriä. Laineen ennätys on Orimattilassa kesäkuussa heitetty 81,08.

– Heittäminen tuntui aika helpolta. Rento heitto, sain keihään hyvään asentoon. Laine arvioi karsintaheittoaan.

Sunnuntaiseen mestaruustaistoon Laine on valmis.

– Alkukaudesta oli lähentäjälihaksen kanssa pientä ongelmaa. Nyt kaikki on kunnossa. Kunto on hyvä ja fokus on koko kesän ollut tässä kilpailussa.

Karsintarajan 77 metriä ylitti Laineen ohella vain Valko-Venäjän Pavel Sasimovitsh, jonka tulos 77,49 oli hänen tämän kauden parhaansa.

Tällä kaudella 81,32 heittänyt Portugalin Leandro Ramos oli karsinnan kuudes tuloksella 75,50 ja tänä kesänä 80,86 sivaltanut Ranakan Teura’itera’i Tupaia seitsemäs tuloksella 74,77.

Toissakesänä Boråsissa alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voittanut Sveitsin Simon Wieland heitti melko löysällä vauhdilla ja hyvin rennonnäköisesti karsinnan neljänneksi parhaan tuloksen 76,44.

Narvi: ”Siellä on pitkä heitto hihassa”

Narvi heitti karsinnan parhaan tuloksensa kolmannella kierroksella. Kaksi edellistä heittoa kantoi aamutuimaan 74,03 ja 72,92.

– Läksin liikkeelle maltillisesti, säästöliekillä. Vasta kolmanteen heitto kiristin tahtia, Narvi kertoi.

– Heittopaikka oli uusi ja vähän pehmeä, mutta olen heittänyt pitkälle tuollaiselta alustalta.

Sunnuntain finaalia Narvi odottelee luottavaisena. Kokemusta on kertynyt alle 18- ja alle 20-vuotiaiden arvokilpailuista. Narvi on ollut kuudes alle 20-vuotiaiden MM-areenalla ja kahdeksas saman ikäluokan EM-kilpailuissa.

– Finaalin lähden heittämään pienellä riskillä. Kroppa on hyvässä kunnossa ja siellä on pitkä heitto hihassa. Toivottavasti se osuu sunnuntaille, Narvi sanoi.

Narvi on tällä kaudella heittänyt ennätyksekseen 79,77.

Yli-Mannila: ”Nyt on kaikki paineet pois”

Aleksi Yli-Mannila sinetöi finaalipaikan kolmannella yrityksellään, joka kantoi 71,81. Kaksi edellistä heittoa jäivät alle 65 metrin.

– Tästä meinasi tulla minun urani suurin floppi. Ensimmäinen heitto meni läpi. Toinen, joka oli hyvä ja olisi ollut pisin, meni sormista läpi. Kolmanteen sain sitten kasattua itseni, Yli-Mannila sanoi.

Yli-Mannila arvioi, että arvokisojen jännitys toi alkuun ehkä liian rajua yrittämistä. Finaaliin on kuitenkin helppo lähteä.

– Nyt on kaikki paineet pois. Kropassa on kaikki kunnossa. Pitää vain heittää rennosti, Yli-Mannila sanoi.

Anderssonin verryttely oli takkuinen, karsinnasta heltisi finaalipaikka

Saga Anderssonin verryttelyhypyt eivät osuneet kohdalleen, mutta naisten seiväshypyn karsinnassa hän ylitti 405 ja 420 toisella yrityksellään ja meni finaaliin. Kaikki muutkin 11 finalistia ylittivät saman korkeuden 420.

– Oli hyvä fiilis verryttelyssä, mutta sen aikana hypyt eivät vaan jatkuneet. Otin varmaan yhdeksän verryttelyhyppyä. Niissä oli vähän kiire ja askelmerkki oli väärässä paikassa, Andersson kertoi.

Tilanne parani kilpailussa, kun Andersson sai askelmerkin kohdalleen ja tuli kuopalle vähän terävämmin.

Hyppypaikasta karsintakilpailu jätti Anderssonille hyvän kuvan. Sunnuntain finaalista tällä kaudella 431 ylittänyt Andersson odottaa tasaista. Hänen ennätyksensä on 442.

– Uskon, että 440 riittää mitaliin. Se näyttää tasaiselta. Se voi olla sitä, meneekö joku korkeus ensimmäisellä, toisella vai kolmannella, Andersson arvioi mahdollisuuksiaan.

Ennätysvertailun paras on 460 ylittänyt Ruotsin Lisa Gunnarsson. Hän ylitti karsinnassa 420 ilman yhtäkään pudotusta.

Saara Keskitalo aitoi välieriin

Naisten 100 metrin aitajuoksussa Saara Keskitalo oli erässään neljäs ja meni myöhemmin tänään juostaviin välieriin aikavertailusta ajalla 13,77. Keskitalon erä juostiin 1,1 metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen.

– Puoleenväliin asti tuli hyvin. Se on ollut sama koko kauden, ettei juoksu tulee loppuun asti, Keskitalo kertoi.

Keskitalo on tällä kaudella juossut ennätyksekseen 13,54

Noora Juslin oli alkuerässään kuudes ajalla 13,94. Erä juostiin kevyeen myötäiseen tuuleen.

– En oikein saanut seuraavaa vaihdetta päälle ja kunnolla kiihdytettyä, Juslin sanoi.

Juslin on tällä kaudella juossut ennätyksekseen 13,71.

Juuso Peltola jäi täpärästi välieristä

Juuso Peltola juoksi miesten 110 metrin aitajuoksun alkueränsä viidenneksi ajalla 14,43, joka ei riittänyt välieriin. Sinne vaadittiin aikavertailusta kolme sekunnin sadasosaa parempi aika.

Peltolan erään osui miesten alkuerien voimakkain vastatuuli 1,0 metriä sekunnissa. Hän kaatoi loppumatkasta kolme peräkkäistä aitaa 6.-8. aidoilla.

Peltolalle EM-kilpailuihin pääsy oli pieni yllätys. Hän on suorittanut syksystä lähtien asepalvelusta.

– Nämä kisat eivät olleet alkujaan edes tavoite. Mutta hyvä, että pystyin inttivuonna juoksemaan ennätyksen ja pääsin näihin kisoihin. Syksyllä, kun pääsen armeijasta, laitetaan kaikki peliin, Peltola sanoi.

Peltolan ennätys on 14,26, jonka hän on kesän mittaan juossut kahdesti.