Laine mestariksi avausheitolla, Kytölä taivutti EYOF-hopean, Hirviselle pronssi

Laine mestariksi avausheitolla

HKV:n Topias Laine ei antanut haastajilleen armoa keihäänheiton finaalissa Nuorten olympiafestivaaleilla Unkarin Györissä. Laine sivalsi ensimmäisellään ennätyksensä 74,74, joka riitti ylivoimaiseen mestaruuteen. Toiseksi sijoittunut Turkin Acar Methean heitti 69,88.

– Tarkoitus oli saada heti ensimmäisellä kierroksella hyvä heitto, jonka jälkeen olisi kiva jatkaa kisaa. Se osuikin heti kohdalleen, Laine sanoi.

Kisapäivä oli suomalaisittain mainio, kun Marcus Kytölä ylitti seiväshypyssä 495, joka riitti toiseen sijaan ja Eero Hirvonen juoksi 110 metrin aidoissa pronssia.

Laineen edellinen ennätys oli Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla heitetty 73,25.  Avausheiton jälkeen hän keskittyi hakemaan pienellä riskillä parannusta tulokseen, kun muista ei ollut vastusta.

– Yritys oli kova, mutta en enää oikein onnistunut. Jätin kaksi heittoa väliinkin. Viimeisellä tuli sentään vielä reilun 69-metrinen (69,86), Laine kertasi kilpailua.

Györissä heitettiin hyvissä oloissa.

– Verryttelyn aikana satoi kovasti, mutta kun mentiin calling roomiin, sade loppui. Kilpailun aikana oli oikeastaan aika hyvät olosuhteet. Rata vain oli vähän liukas, Laine sanoi.

Laine, 16, on toisen polven keihäänheittäjä ja viihtyy hyvin muidenkin yleisurheilulajien esimerkiksi pikajuoksun parissa. Lainetta valmentaa hänen isänsä, ex-maajoukkueheittäjä Yki Laine.

Laineelle Olympiafestivaalin voitto maistui.

– Arvostan tätä suuresti. Tämä on isoin kisa, missä olen kilpaillut. Oli hienoa päästä kilpailemaan muita Euroopan parhaita vastaan. Jo se, että pääsin näihin kisoihin, oli iso juttu, Laine hehkutti.

Hirvinen: Tasainen juoksu

Mitalin makuun pääsivät Györissä myös Hyvinkään Seudun Urheilijoiden Marcus Kytölä ja  Kankaanpään Seudun Leiskun aituri Eero Hirvonen. Kytölä ylitti 495 ja sijoittui seiväskilpailussa toiseksi. Hän jätti viisi metriä väliin ja teki hyviä yrityksiä omasta ennätyskorkeudesta 505, mutta ei aivan onnistunut. Kytölän ennätys on 501.

– Jalat olivat aika uupuneet ja tuuli oli haasteellinen, mutta hyppy kulki kuitenkin hyvin. Nämä olivat tähän asti isoimmat kisat minun uralla. Oli tosi hienoa onnistua täällä, Kytölä totesi.

Seiväshypyn voitti Norjan Pål Haugen Lillefosse viiden metrin ylityksellä. Hänen ennätyksensä on Someron seiväskarnevaaleilla hypätty 531.

Hirvinen pinkoi 110 metrin aitojen finaalissa kolmanneksi ajalla 14,29.

– Tasainen juoksu, Hirvonen totesi.

Kilpailun aikataulu myöhästyi Unkarissa tunnilla kovan sateen takia. Kisaan valmistautuminen oli pitkä prosessi, mutta Hirvisen suorituksessa se ei näkynyt. Juoksun voitti Hollannin Svens Jansons ajalla 13,87. Toiseksi juoksi Italian Guiseppe Filpi ajalla 14,21. Kisa käytiin lievään vastatuuleen (- 0,8 m/s).

– Tuollainen tuuli ei juostessa tuntunut, Hirvinen sanoi.

Päivää aiemmin Hirvinen sinetöi finaalipaikan myötätuuliajalla 14,22.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lotta Mäkinen juoksi naisten 3000 metrillä kymmenenneksi ajalla 10.04,78, joka jää vain 0,14 sekuntia hänen ennätyksestään. Kilpailun voitti Ranskan Alessia Zarbo ajalla 9.33,12. Toiseksi juoksi Turkin Inci Kalkan (9.37,91).

Kähärä loikkakarsinnassa toinen

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä ponnisti kolmiloikkakarsinnassa kolmannellaan 12,35 ja eteni loppukilpailuun karsinnan toiseksi parhaana. Karsinnan voitti Espanjan Vicente Garcia, joka ponnistui 12,74. Kähärä on tällä kaudella hypännyt 12,57.

HKV:n Lassi Kaukonen pinkoi 200 metrin alkuerissä ennätyksensä 22,34 ja eteni välieriin aikavertailusta. Myötätuulta juoksussa oli 1,2 metriä sekunnissa. Välierissä tie nousi pystyyn. Kaukonen juoksi erässään kuudenneksi ajalla 22,65. Kaukosen ennätys ennen Györin juoksuja oli 22,61.

Välierien nopein oli norjalainen Stephan Skogheim Kyeremeh ajalla 21,75.

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Kerttu Latvala juoksi 200 metrillä alkueränsä kolmanneksi ajalla 25,27 ja eteni aikavertalusta välieriin. Siellä hän oli eränsä viides ajalla 25,03, joka ei kantanut jatkoon.

HIFK:n Ossian Newby juoksi 400 metrin aitojen välierässään viidenneksi ajalla 56,01. Se ei vienyt jatkoon. Aikavertailusta finaaliiin vaadittiin 55,05. Ossianin aiemmin tällä kaudella juoksema ennätys on 54,82.