Laine ja Etelätalo avaavat EM- ja olympiakauden Dubaissa – Laine: Lähtökohdat kilpailukauteen ovat hyvät

Keihäänheittäjä Topias Laine aloittaa kilpailukautensa Dubaissa perjantaina Lassi Etelätalon tapaan. Kaksikon kilpailukauden ensimmäinen tavoite on varmistaa paikka Roomassa kesäkuussa kilpailevassa EM-kisajoukkueessa, johon Oliver Helander on jo valittu.

– Se, onko mukana kisakoneessa, on pitkälti kiinni suomalaisten sisäisestä kamppailusta, Laine viittaa Rooman EM-kisoihin, mutta myös Pariisin olympialaisiin.

– Olympialaisia varten pitää saada muutama hyvä kisa, että on rankingissa tarpeeksi korkealla, mutta lisäksi pitää pärjätä muita suomalaisia vastaan.

Rooman EM-kisojen tulosraja on 83 metriä, jonka Helander, Etelätalo ja Toni Kuusela ovat rikkoneet. Olympiakisojen tulosraja on 85,50. Se suomalaisilta on toistaiseksi rikkomatta. Kisapaikan voi toki saavuttaa myös rankingin kautta.

Laineen mukaan hänen lähtökohtansa kilpailukauteen ovat hyvät, kun takana on yksi ehjä kilpailu- ja harjoituskausi toissa vuonna kiusanneiden kylkivammojen jälkeen.

– Viime kesänä sain tulostasoa vähän takaisin sinne, mitä se oli pari vuotta sitten ennen kylkioperaatioita, ja pääsin ehjänä treenikauteen syksyllä. Se toi ihan hyvät asetelmat.

Laine: Voimat ovat menneet eteenpäin

Viime kesänä Laine heitti parhaimmillaan 79,87. Hän oli Espoossa 22-vuotiaiden EM-kisoissa toinen ja Chengdun Universiadeissa kolmas. Ennätys on kaksi vuotta sitten heitetty 81,67.

– Treenikausi oli ehjä. Isompia ongelmia ei ole ollut. Sellaista perushyvää tekemistä, Laine kuvaa syksystä alkanutta harjoituskauttaan.

– Voimat ovat menneet eteenpäin. Niihin olen pikkaisen panostanut, mutta samalla olen yrittänyt pitää kaikki muut, kuten nopeus ja hypyt, vähintäänkin samalla tasolla, Laine sanoo.

– Perus- ja lajivoimaa on tullut lisää, eniten penkkipunnerruksessa, jossa ennätykseni parani 15 kilon verran, mutta voiman kanssa en ole rönsyillyt. Minulle tärkeintä ovat nopeus ja hyvin toimivat jalat.

Pitää olla kolme joukossa Suomessa

Kilpailukauden tavoitteitaan Laine miettii tähän tapaan:

– Ajattelen tavoitteita enemmän kilpailun kannalta kuin tulosmielessä. Jos haluaa arvokisoihin, pitää olla kolmen joukossa Suomessa, oli se sitten 83 tai 85 metriä, mitä se vaatii.

Dubaissa Laineella ja Etelätalolla on edellytykset taistella kärkisijoista. Osallistujakaartissa ovat heidän lisäkseen muiden muassa Egpytin Ihab Abdelrahman (viime kesänä 83,17), Latvian Rolands Štrobinders (82,55), Ranskan Felise Vahai Sosaia (82,04), Egyptin Mustafa Mahmoud Abdel Khaliq (81,84) ja Etelä-Afrikan konkari Rocco van Rooyen (79,62).