Lahden Motonet GP:n näkymät lajeittain: Raitanen ennätysjahtiin, Hurske ja Korte pika-aidoissa

Topi Raitanen juoksee kauden ensimmäisen raastavan 1500 metrin kilpailunsa kovassa kansainvälisessä seurassa Motonet GP-sarjan avauksessa Lahdessa tänään.

Reetta Hurske ja Annimari Korte tähdittävät 100 metrin aitoja, Ella Junnila korkeushyppyä ja lähes koko kotimaan kärkinimet ovat paikalla useissa lajeissa mm. miesten moukarissa, seiväshypyssä, naisten keihäässä.

Lahden stadionin ja kuten koko Urheilukeskuksen alue on Raitaselle tuttu muutenkin kuin vain kilpailuareenana.

– Juniorina Urheilukeskuksessa tuli pyörittyä aika paljon, kun isovanhemmat asuvat vain muutaman kilometrin päässä. Talvisin hiihdettiin siellä, kun he asuvat hiihtoladun varrella, Raitanen muistelee.

Isovanhemmat ovat seuranneet innolla Raitasen nousua estejuoksun kansainväliselle tasolle. Stadionin katsomossa he istuvat keskiviikkonakin, kun Raitanen ampaisee kauden ensimmäiseen 1500 metrin kilpailuun.

– Juoksin juuri Helsingissä 300 metrin vetoja vähän 1500 metrin vauhtia kovempaa kyytiä. Jukka Keskisalo meni pyörällä edellä ja piti vauhtia. Jaloissa oli hyvä tunne, Raitanen sanoo.

– Jos menee hyvin, olisi kiva aloittaa kotimaan kisat Lahdessa alle 3.40:n ajalla. Viime vuonna juoksin kauden avauksessa Espoossa 3.45,03. Se olisi hyvin, jos siitä ajasta saisi nyt viisi sekuntia pois.

Lahden 1500 metrillä on mukana useita kovan kansainvälisen tason juoksijoita kuten australialainen Stewart McSweyn ja amerikkalaiset Johnny Gregorek ja Drew Hunter. He ovat juosseet kuluvan vuoden aikana 1500 metrillä 3.35-alkuisen ajan.

Kärki lähtee Lahden 1500 metrillä noin 3.36:n vauhtiin. Se tarjoaa Raitaselle vetoapua, jolla oma ennätys 3.41,88 siirtynee historiaan. Sen verran lupaavasti hän on kevään mittaan juossut 3000 metriä ja saman matkan esteillä.

– Sellainen tunne on, että jaloissa on vauhtia. Kauden ensimmäinen 1500 metriä voi silti olla nihkeä. Se on niin erilainen kuin 3000 metriä. Siinä pitää kestää vauhtia, Raitanen miettii.

Hurske: 13 sekunnin alle jo alkukaudesta

Reetta Hurske on valmis taistelemaan Suomen parhaan 100 metrin aiturin tittelistä. Myös paikka Dohan MM-kisoissa syksyllä on tavoitteissa. Se edellyttää 13 sekunnin alitusta, kun MM-kisojen tulosraja 12,98.

– En haluaisi ajatella, että se on haaste, vaikka totta kai eri sekuntiluvulle siirtyminen on iso juttu. Viime vuonna EM-kisojen tulosrajan kanssa meni vähän turhaksi yrittämiseksi. Siinä jo tuskastui, mutta jos rehellisesti sanotaan, odotan sitä nyt jo alkukaudesta, Hurske sanoo MM-tulosrajasta.

Hurske kohtaa keskiviikkona Lahdessa Espanjassa talvet harjoittelevan Annimari Kortteen, jolla kauden kärkiaika 13,18 sekä ukrainalaiset Hanna Tshubkovtsovan, joka juoksi hiljattain 13,20 ja kokeneen Hanna Plotitsynan, jonka ennätys on 12,89.

Hurskeen oma kauden avaus vastaavaan aikaan kylmän koleassa Ratinassa toi vastatuuleen ajan 13,20. Oma ennätys on 13,11. Talvella 60 metrin SE-aikaa 7,97 sivunnut aituri tietää, että Lahdessa on edellytyksiä on paljon parempaan.

– Odotan hyvää kisaa Lahdessa, eli kovempaa aikaa kuin mitä kauden avaus oli, Hurske sanoo.

Junnila: Hyvä kisa saadaan aikaiseksi

Korkeushyppääjä Ella Junnila aloitti kilpailukauden väkevästi puolitoista viikkoa sitten Tampereella. Hän ylitti 190 ja pudotti täpärästi 194. Jos Tampereen kisa oli tuntuman hakua kilpailukauteen, Lahdessa on tarjolla täysverinen mittelö ja sääennusteiden perusteella huippuolosuhteissa.

– Tampereen kisa oli hyvä, rauhallinen aloitus. Sain miettiä hyppyä kaikessa rauhassa. Se ei vielä ollut sellaista kesän hyppäämistä, Junnila sanoo.

Lahdessa Junnila kohtaa edellisessä kilpailussaan 191 ylittäneen kokeneen norjalaisen EM-mitalisti Tonje Angelsenin ja saintlucialaisen MM- ja olympiafinalisti Levern Spencerin sekä lajin SE:n haltija Linda Sandblomin.

– Hyvä kisa saadaan aikaiseksi. Minulla on Lahdesta hyviä muistoja, menin toissa vuonna täällä ensi kertaa 183, Junnila muistelee.

Junnilalle kesän tärkeimmät kilpailut ovat 22-vuotiaiden EM-mittelöt Gävlessä heinäkuussa ja Dohan MM-kisat syksyllä. Dohan MM-kisaraja on sentin nykyistä Suomen ennätystä parempi, eli 194.

Lahden gp-kilpailun näkymä lajilta: 

Miehet:

100 m:

– Tilastokärkinä Kanadan Gavin Smellie ja britti Sam Osewa, jotka ovat parhaimmillaan juosseet 10,01 ja 10,21

–  Mikä 110 metrin aituri Elma Lajan vauhti sileällä. Oma ennätys on 10,57

– Riku Illukka juoksi viime vuonna 10,53. Palaa nyt loukkaantumisen tuomalta tauolta.

1500 m:

–  Juoksun kotimainen hahmo on estejuoksija Topi Raitanen. Oma ennätys 3.41,88, mutta onko alle 3.40:n juoksun jälkeen. Mukana myös muita kotimaan kärkinimiä kuten Lahden Ahkeran Hannu Granberg ja Ossi Kekki, sekä Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne.

–  Juoksun kärkinimet ovat Australian Stewart McSweyn ja amerikkalaiset Johnny Gregorek ja Drew Hunter, jotka lähtevät 3.36:n vauhtiin.

400 m:n aj:

–  Kisan tilastosuosikit ovat parhaimmillaan 50 sekuntia alittaneet Viron Jaak-Heinrich Jagor ja Nigerian Rilwan Alowonle, mutta mitä tekee Jyväskylän Kalevan kisojen kärkikaksikko Joni Vainio-Kaila ja HKV:n 18-vuotias lahjakkuus, Chibunna Ezeabasirim?

Seiväs:

– Kisassa mukana koko kotimaan kärkitrio: Urho Kujanpää, Tommi Holttinen ja Tomas Wecksten. Heistä Kujanpää on ylittänyt 556, muut 555.  Kansainvälistä väriä kisaan tuo Australian Declan Carruthers (560).

Kolmiloikka:

– Mikä on Suomen ennätyksen haltija Simo Lipsasen kauden avaus. Hallikaudella hän loikki sisäratojen SE:n 16,98. Takana on kaksi hyvää harjoitusleiriä Portugalissa.

Moukari:

– Ringissä ovat kaikki kotimaan parhaat. Viikonvaihteessa Saksan Hallessa kilpailleet Henri Liipola ja kauden kärkitulosta 72,90 hallussaan pitävä nuori Aaron Kangas sekä kokenut Tuomas Seppänen ja vammakierteen jälkeen paluuta tekevä huippulahjakas Aleksi Jaakkola.

Naiset:

200 m:

–  Sveitsiläisvalmennukseen syksyllä siirtynyt Hanna-Maari Latvala testaa vauhtiaan 200 metrillä. Ykköshaastaja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden seuratoveri Anniina Kortetmaa

1500 m:

–  Lahden Ahkeran Kristiina Mäki ja Saksan Caterina Granz tähtäävän Dohan MM-kisojen 1500 metrille. Se edellyttää tulosrajan 4.06,50 rikkomista. Mäen mukaan kaksikko lähtee tavoittelemaan hyvää aikaa.

– Kotimaan kärkinimistä mukana on myös estejuoksija Camilla Richardsson sekä 22-vuotiaiden EM-kisoihin tähtäävä Saija Seppä ja 19-vuotiaiden EM-kisoihin kuntoaan rakentava Nathalie Blomqvist

100 m:n aj:

-– Kauden kärkiajan 13,18  hiljattain Castellonissa juossut Annimari Korte kohtaa Reettaa Hurskeen, joka avasi kauden ajalla 13,20. Suomalaisia kirittää tasokas ukrainalaiskaksikko Hanna Tshubkovtsova ja Hanna Plotitsina.

Korkeus:

–  Ella Junnila avasi kauden ylittämällä 190 Tampereella. Myös 194:n ylitys oli lähellä. Nyt hänet haastavat Norjan Tonje Angelsen, Saint Lucia Levern Spencer ja kotimaan muista kärkinimistä mm. Linda Sandblom.

Pituus:

–  Mikana ovat lajin kotimaan kärkinaiset. Ykköskysymys on kuuluu, mikä on hallikaudella 645 ponkaisseen Taika Koilahden kunto? Mitä tekevät Kira Kytölä ja Anne-Mari Lehtiö?

Keihäs:

–  Heli Rantasen ja Leo Pusan johdolla harjoittelevan Heidi Nokelaisen heitossa oli hyvä värinä kauden avauksessa Vantaalla. Hän voitti Kultainen Keihäs -kilpailun heitettyään  58,55. Nyt tavoite on ottaa askel eteenpäin.

–  Mukana on joukko kiinalaisheittäjiä sekä kotimaan kärkinimistä Saara Lipsanen ja Sanni Utriainen

 Ratakelaus 100 ja 200 m T54 ja tuolikeihäs:

– Ratakelauksen kotimaan kärkinimistä T54 -luojan 100 ja 200 metrin kisoissa ovat mukana mm.Esa-Pekka Mattila ja Sini Paukeri.

– Naisten F34-luokan keihäässä Marjaana Heikkinen hakee nousua yi 19 metrin kaariin. Kauden avauksessa Vantaalla hän heitti 18,48.

Kaikki osallistujat

Aikataulu

Ylen TV2-kanavalla on kilpailusta suoran lähetys klo 18.30