Lahden Eliittikisoissa huippunimiä ja YAG-tunnelmaa

Lahden Eliittikisoissa huippunimiä ja YAG-tunnelmaa

Eliittikisasarja alkaa Lahdesta 9. kesäkuuta. Kisojen kotimaiset kärkinimet kuten pika-aituri Nooralotta Neziri, korkeushyppääjä Linda Sandblom, keihäänheittäjät Heidi Nokelainen ja Jenni Kangas saavat Lahden stadionilla tuekseen Youth Athletics Games -nuorten kannustuksen ja kovan kansainvälisen vastuksen.

Lahdessa 9.-11. kesäkuuta kilpailtavaan Youth Athletics Games -kilpailuun on ilmoittautunut reilut 1600 osallistujaa. Nuoret ovat Eliittikisojen aikana Lahden stadionilla kannustamassa suosikkejaan.

Lahden kisojen kansainvälisistä vieraista Etelä-Afrikan Sunette Viljoen antaa Nokelaiselle, Kankaalle ja muille kotimaan naiskeihäänheittäjille huipputason vastuksen. Kokenut heittäjä oli Rion olympialaisissa toinen ja heitti hiljattain Etelä-Afrikan mestariksi 63,49 kantaneella heitolla. 

Pituushyppääjiä kirittävät Lahdessa Etelä-Afrikan kokenut arvokisamitalisti Godfrey ”Khotso” Mokoena ja ruotsalainen EM-hallien mitalisti Andreas Otterling. Mokoena nappasi hiljattain voiton Saksan Weinheimissa 819 kantaneella hypyllä. Kaksikon kotimainen vastus on hiljattain Saksassa ennätyksessä 798 hypännyt Kristian Pulli.

Rantala kohtaa alkukesän tilastoykkösen

Vahvan hallikauden juossut sprintteri Eetu Rantala pääsee testaamaan, miten hän pärjää 100 metrin maailmantilaston tämän hetken kärkinimelle sambialaiselle Sydney Siamelle,19, joka kiihdytti huhtikuussa Lusakan stadionilla kauden kärkiajan 9,88. Lusaka sijaitsee vajaan 1300 metrin korkeudessa merenpinnasta, joka on apu lyhyillä pikajuoksumatkoilla. 

Rantalan oma kausi alkoi Raaseporissa 100 metrin vastatuulijuoksuilla ajoin 10,75 ja 10,79. Lahden Eliittikisojen ajaksi on luvassa lämmin sää ja väkivahva sprintteri viihtyy Lahden nopealla stadionilla, joten luvassa on kauden kotimaista kärkivauhtia.

– Juoksu tuntui hyvältä, mutta tuuli söi aikaa. Lahdessa mennään jo kovempaa, Rantala sanoi Raaseporissa.

Miesten 100 metrillä jatkuu myös talvella loistovauhtia kiitäneen Samuel Purolan kausi. Viime kesänä 100 metrillä 17-vuotiaiden EM-mitaleille kiihdyttänyt oululainen avasi ulkoratakauden pinkomalla vastatuuleen 150 metriä 16,10 ja 300 metriä 34,35, joten Lahden 100 metriä voi tuottaa säväyttävän ajan.

Mainiosti kilpailukauden avannutta pika-aituri Elmo Lakkaa kirittävät Lahdessa Saksan Alexander John ja vuoden 2014 EM-mitalisti britti William Sharman.

– Hienoa, kun on kunnon kirittäjiä. Omaa ennätystä lähden parantamaan. Se kasvattaisi nälkää kauden jatkoa ajatellen, Lakka sanoo.

John on tänä kesänä juossut 13,58 ja Charman 13,73. Luvassa on tasainen juoksu, kun Lakka pinkoi kauden toisessa kilpailussa Hollannin Vughtissa 13,73. Aika jäi sadasosan ennätyksestä.

– Vughtin juoksu kertoi, että olen aikataulussaan ja kunto on nousussa. Nyt tarvitaan vain laadukkaita kisoja alle. Niiden avulla tekniikka käy varmemmaksi ja juoksun loppu tulee paremmin, Lakka sanoo.

Vaasan EM-katsastuslajeissa kova taso

Lahden Eliittikisoissa katsastetaan urheilijoita juhannuksena Vaasassa pidettävään EM-joukkuekilpailun Ykkösliigaan. Naisilla 200 metriä ja miehillä 1500 metriä ja seiväs ovat katsastuslajeja. Lahti on katsastus myös naisten 4 x 100 metrille.

Naisten 200 metrillä nähdään kuinka talvella mainiosti juosseen Anniina Kortetmaan kesän kilpailukausi alkaa. Miesten 1500 metrillä on mainio kattaus, kisaan lähtevät muiden muassa Topi Raitanen, Panu Jantunen, Samu Mikkonen ja Joonas Rinne.

Miesten seiväshypyssä kohtaavat hallissa 555 hypännyt Urho Kujanpää, Tommi Holttinen ja Niko Koskinen. Kotimaan kärkinimet ovat mukana myös naisten pituushypyssä ja erinomainen kilpailu on luvassa myös miesten moukarissa Henri Liipolan ja Tuomas Seppäsen johdolla. 

Osallistujalista