Kytölä, Kähärä ja Mattila virittelevät EM-kesän kuntoa Teneriffalla

Kytölä

Yli 30 suomalaista pikajuoksijaa ja hyppääjää hakee parasta aikaa optimaalisia harjoitusolosuhteita Teneriffan eteläosassa sijaitsevasta Playa de las Americasista.

Paikalla on paljon kesällä Unkarin Györissä järjestettävien 17-vuotiaiden EM-kisojen mitalisuosikkeja, kuten viime kesänä Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla mitalikantaan yltäneet Marcus Kytölä, Jessica Kähärä ja Arttu Mattila.

Olympiafestivaaleilla seipään hopeaa voittanut Kytölä hakee kolmeviikkoisella leirillä paluuta kilpailukuntoon viimekesäisen takareisivamman jälkeen.

– Oikea takareisi vaivasi koko kesän. Ongelma alkoi oikeastaan täällä vuosi sitten. EYOF:n ajan se saatiin pidettyä kunnossa, mutta sitten omissa SM-kisoissa jalka ei enää kestänyt, Nurmijärven Yleisurheiluun täksi kaudeksi Hyvinkään seudun Urheilijoista vaihtanut Kytölä taustoitti.

Talvella näytti välillä, että takareisi tulisi kuntoon kuntouttamalla. Lopulta päädyttiin leikkaukseen, joka suoritettiin 1. helmikuuta.

– Takareidestä poistettiin kiinnikkeitä. Tälle leirille sain luvan täysipainoiseen harjoitteluun, Kytölä kertoo.

Päälajia ei leiriohjelmassa

Leirillä painotetaan juoksemista, mutta ohjelmassa on myös lajiharjoittelua monipuolisella urheilijalla, joka omaa vahvan potentiaalin 10-otteluunkin.

Päälajia seivästä ei Kytölä kuitenkaan leirillä harjoittele.

– Me ollaan päätetty, että ei oteta leirille seipäitä mukaan. Mietinnässä on kylläkin jatkossa erillisiä leirejä, joissa pääpaino olisi seipäässä. Nyt ollaan peruskuntokaudella vielä, joten juoksemista painotetaankin enemmän, Kytölä kertoo.

Kytölälle Teneriffa on tuttu leiripaikka.

– Olemme olleet täällä monta vuotta peräkkäin. Kenttä ja olosuhteet ovat hyvät ja on takuuvarma lämpö.

 

,

Seiväs EM-lajina

Kytölä tähtää EM-kisoissa seipääseen, vaikka mahdollisuuksia olisi myös ottelussa sekä pituudessa.

– Seiväs on kaikista varmin. Suomen alkukesä on monesti kylmä ja näytöt pitäisi antaa heti alkukesästä. Seiväs on varmasti parantunut, vaikken sitä ole paljoa päässyt vielä hyppäämään. Osa-alueet ovat kehittyneet ja seiväshän on juoksupainotteinen laji, Kytölä muistuttaa.

Kytölä tavoittelee EM-kisoista mitalia, eikä poissulje mitään sijoituksellisesti.

– Jätkät hyppäsivät hyvin hallissa, mutta vaikka on kova ennätys, niin kisassa aina sijoitukset ratkaistaan, Kytölä muistuttaa.

,

,

Kähärän kunto pitää

Jessica Kähärälle reilu puolistoistaviikkoinen on ensimmäinen kunnon etelän leiri, vaikka aiemmin viikon omatoimisella viikon leirillä Mallorcalla on ollutkin.

Hallikaudella hurjaa jälkeä tehnyt Mikkelin Kilpa-Veikkojen niin ikään monipuolinen urheilija on saanut harjoitella terveenä hallikauden jälkeisen ajan ja kun tyttö ensimmäistä kertaa palasi maanantaina korkeuspaikalle Kuortaneen helmikuun lopun SM-hallien jälkeen, ei kunto ollut vajaassa kahdessa kuukaudessa kadonnut minnekään.

Kähärä ylitti harjoitustilanteessa 183, samaisen tuloksen kuin voittoisassa Kuortaneen kisassaan.

– Olen tehnyt muita lajeja ja enemmän nyt voimaakin. Nopeutta olen saanut lisää hallikauden jälkeen, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että aitajuoksussa pystyin vaihtamaan alkusileän seitsemään askeleeseen.

Leirillä Kähärä tekee monipuolisesti kaikkea. Ohjelmassa on myös keihästä, vaikka otteleminen ensi kesänä voi aikataulusyistä koituakin ongelmalliseksi.

Kähärä pitää leiriolosuhteissa harjoittelemista paljon tuottoisampana kuin kotimaassa harjoittelua.

– Loukkaantumisriski ei ole lämpimässä niin iso, Kähärä huomauttaa.

EM-kisoissa valinnanvaikeus

Kähärä on Unkarin Györissä haastavan valinnan edessä, sillä alustavien aikataulujen mukaan kahden vahvimman lajin, korkeuden ja kolmiloikan finaalit, ovat päällekkäin.

– Kumman otan, riippuu paljon siitä, miten alkukesä lähtee menemään.

Järjestyksessään toiset 17-vuotiaiden EM-kisat noudattelevat samaa kaavaa kuin kaksi vuotta aiemmin Georgian Tbilisissä eli kisat järjestetään samassa paikassa kuin edellisvuoden olympiafestivaalit.

– Onhan se tuttu paikka ja kiva, sopivankokoinen kaupunki. Vapaapäivänä on mukava käppäillä kaupungilla ja maa on turvallinen, Kähärä toteaa.

,


mattila_arttu_teneriffa.jpg

,

Mattilan haasteena uuden vauhdin vakiinnuttaminen

Györissä viime kesänä korkeuden kultaa ponnistanut Arttu Mattila on tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen. Viime kesää sotki kilpailukauden kynnyksellä suoritettu polvioperaatio, josta Mattila toipui nopeasti huippukuntoon.

– Voimatasot ovat nousseet ja hyppy asettunut hyvin paikoilleen. Ilman loukkaantumisia olen myös selvinnyt, Mattila kertoo.

Hallissa menneenä talvena 216 ponnistanut hallikauden maailmantilastokakkonen muutti tälle kaudelle vauhtinsa kymmenestä askeleesta lentävään kymmeneen.

– Uuden vauhdin sisäänajoa tässä haetaan. Hallissa se toimi ekassa kisassa, mutta muuten oli hakemista. Uusi vauhti vaatii hyvää virettä. Tarkoituksena oli muuttaa vauhtia jo viime kesälle, mutta sitten kun polvi meni, ei muutosta lähdetty tekemään, Äänekosken Urheilijoiden hyppääjä selvittää.

Györin kenttä Mattilan mieleen

Mattila leireilee Teneriffalla kolme viikkoa ja pääpaino on hyppäämisessä. Kuntopiikki on luonnollisesti ajoitettu heinäkuulle, sillä tulosrajan metsästykseen ei Mattilan tarvitse alkukesästä paukkuja uhrata.

– Kyllä se kulta kiiltää silmissä EM-kisoista ja omaa ennätystä lähden myös hakemaan. EM-kisat ja Kalevan kisat ovat lähekkäin, joten siihen kuntoa ajoitetaan.

Mattila tykästyi vuosi sitten tulevan EM-areenan olosuhteisiin.

– Tykkäsin kentästä. Pinta oli hyvä, ei mondoa eikä oikein ihan tartaniakaan, mutta nopea juosta, Mattila muistelee.