Kymppitonni Pitkämäen tähtäimessä, Ruuskanen ei aio hävitä suomalaiselle

Kymppitonni Pitkämäen tähtäimessä

Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen ei tarvitse etsiä motivaatiota lauantaisessa Lappeenrannan Eliittikilpailussa. Pitkämäki jahtaa 10 000 euron palkintopottia, jonka vie sarjan paras urheilija. Ruuskanen taas ei ole tänä kesänä suomalaiselle hävinnyt, eikä aio hävitä nytkään.

– Keihästä en ole heittänyt Riosta tulon jälkeen, mutta tein muuten pari tiukempaa treeniä, Pitkämäki totesi Lappeenrannassa perjantaina.

Eliittikisasarjan parhaan urheilijan tittelin Pitkämäki vie heittämällä Kimpisen kentällä 86,50. Se toisi 25 tulospistettä, ja nostaisi hänet 65 pisteeseen. Jotta sarjaa johtava Nooralotta Neziri voisi vastata tuohon, hänen pitäisi juosta 100 metrin aidat 12,70.

Jos Pitkämäki heittää Lappeenrannassa yli 82 metriä, se tuo hänelle 20 tulospistettä ja nostaa hänet Nezirin kanssa 60 pisteeseen. Tuolloin vertaillaan toiseksi ja kolmanneksi parhaat tulospisteet. Jos ne ovat tasan, vertaillaan parasta yksittäistä tulosta Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n taulukolla. 

– Toivottavasti tulee tasainen kisa. On siellä ainakin hyviä haastajia, Pitkämäki sanoo.

Ruuskanen: Vielä on pitkä heitto hihassa

Ruuskasen ohella Pitkämäen haastavat tuore Euroopan mestari Zigismunds Sirmais, hiljattain liki 82 metriä sipaissut Sampo Lehtola sekä Teemu Wirkkala. Lisähaasteen heittämiseen Kimpisellä tuonee kisan ajaksi povattu napakka lounaistuuli. 

– Sinne vaan sellaisia suorasuuntausheittoja, Ruuskanen linjaa sivutuulessa kisaamista.

Ruuskasen mukaan kotiaskareet, hieronta ja lepo ovat karistaneet olympiareissun rasitukset kropasta. Olympiakuutonen ja Amsterdamin EM-mitalisti uskoo, että hihassa on syksyn kisoihin vielä pitkä heitto. Sen piti tulla Riossa, mutta EM-kisojen jälkeen iskenyt pitkittynyt mahatauti aiheutti sen, ettei kunto ehtinyt nousemaan olympialaisiin.

– Siinä oli hyvä harjoitusjakso ennen Rioa. Odotin, että kunto olisi siellä lähtenyt nousemaan. Katsotaan nyt, kerkiääkö se tulla vielä syksyn mittaan, Ruuskanen sanoo.

– Kaikkiaan tässä on menossa harvinainen kausi. Meikäläistä ei ole vielä kukaan suomalainen voittanut. Pyrkimyksenä on rimpuilla noin koko loppukausi. Se olisi hienoa. Terolta, Aki Parviaiselta ja varmaan joiltakin muiltakin se on onnistunut. 

Maaottelukatsastuksia liki joka lajissa

Amsterdamissa EM-kultaa voittanut Sirmais on mielestään valmis haastamaan suomalaiset. Menestyksen nälkääkin on. Riossa kisa päättyi karsintaan.

– Aikaeron ja matkan rasitukset eivät tunnu missään, Sirmais sanoo.

Mitä Kimpisellä pitää heittää voıttaakseen?

– Ainakin yli 80 metriä, eli sellainen normitulos. Ehkä jopa 85 metriä, Sirmais miettii.

Kimpisen kentällä jaetaan viimeiset paikat 3.-4. syyskuuta käytävään Ruotsi-otteluun. Useimmat lajit ovat maaottelukatsastuksissa ja mukana on siten liki koko kotimaan kerma.

Kisan kärkinimistä moukarinheittäjä David Söderberg ja keihäänheittäjä Heidi Nokelainen ovat onnistuessaan taistelemassa myös paikasta kesän eliittikisasarjan kolmen parhaan urheilijan joukossa.

Osallistujat