Kuusiniemelle juryn päätöksellä paikka pika-aitojen finaaliin – juoksija kiitti 7. sijallaan – Simonelli mestariksi huippuajalla 13,05

EM-kisojen miesten 110 metrin kilpailu oli suomalaisittain erikoinen, kun Santeri Kuusiniemelle aukesi monien vaiheiden jälkeen paikka finaaliin ylimääräisenä yhdeksäntenä juoksijana. Siinä hän juoksi seitsemänneksi ajalla 13,84.

Kuusinimen tie finaaliin syntyi hänen välieränsä tapahtumien johdosta. Siinä viimeisen aidan jälkeen kolme kilpailijaa kaatui juuri ennen maalia.

Sisintä rataa juosseen Kuusiniemen oikealla puolella juossut Puolan Jakub Szymański ajautui Kuusiniemen radalle ja taklasi hänet ulos radalta. Vakava törmäys kenttärakenteisiinkin oli varsin lähellä.

Kuusiniemi kaatui maalilinjan yli eränsä seitsemäntenä ajassa 13,84. Viides tai kenties neljäskin tila ja aika 13,70:n paikkeilla olisi ilman törmäystä saattanut olla mahdollinen.

Suomen joukkue aikoi tehdä asiasta protestin, mutta kilpailujen jury oli jo sitä ennen ehtinyt tehdä päätöksen antaa Kuusiniemelle paikan finaalissa.

Kuusiniemi: Finaali oli hieno kokemus, en valita

Heti välieräjuoksunsa jälkeen Kuusiniemi oli sitä mieltä, ettei protestiin ole aihetta, muut juoksivat vain kovemmin.

– Menin välieräjuoksuni jälkeen suoraan verkkakentälle, kun koutsi tuli vastaan kertoen, että protesti oli tehty. Ajattelin, että selvä, Kuusiniemi kertoi finaalin jälkeen.

– Viisi minuutti myöhemmin tuli tieto, että minulle on rata auki finaaliin. Ei muuta kuin napit korville ja keskittymään uuteen kilpailuun.

Finaalissa Kuusiniemi juoksi ajan 13,84. Erikoisuus sekin, että saman ajan hän juoksi myös alku- ja välierissään.

– Mutta en valita päätöksestä antaa minulle finaalipaikka, oli hieno kokemus. Vitos- ja kutosaitaan saakka finaalissa meni hyvin, mutta sitten vähän kolisi. Mutta ei nuo huiputkaan ole kuin tavallisia kuolevaisia, Kuusiniemi totesi erikoisen kilpailupäivänsä päätteeksi.

Simonelli huippuajalla mestariksi

Italian Lorenzo Ndele Simonelli teki melkoisen paukun voittamalla Euroopan mestaruuden huippuajalla 13,05. Ennen näitä kisoja Simonellin ennätys oli 13,21. Hopealle juoksi Espanjan Enrique Llopis ajalla 13,16 ja pronssille Sveitsin Jason Joseph, 13,43.

Finaalissa Puolan Damian Czykier keskeytti ja Belgian Elie Bacarin juoksu hylättiin.

Simonelli oli myös välierien nopein ajalla 13,20. Aikavertailun kahdeksannen aika oli 13,44.