Kuusi kestävyysjuoksijaa Münchenin suorissa finaaleissa – Samuelsson satasen alkuerissä – Lipsanen kolmiloikan karsinnassa

Münchenin EM-kilpailut alkavat suomalaisittain kestävyysjuoksuvoittoisesti ja suoraan finaaleina. Alisa Vainio, Nina Chydenius, Annemari Kiekara ja Suvi Miettinen hakevat naisten maratonilta hyviä sijoituksia ja taistelevat joukkuemenestyksestä. Arttu Vattulainen kilpailee miesten maratonilla ja Camilla Richardsson juoksee naisten 10000 metriä.

Maratonit alkavat keskipäivällä, jolloin juoksijoita kiusannee 24-28 asteen helle. Suomalaisjuoksijoiden mukaan se voi olla myös mahdollisuus.

– Lämpö mietityttää. Se voi olla mahdollisuus tai sitten ei, sanoo Vainio, joka on EM-tilastossa 15:s keväisen Rotterdamin maratonin ajallaan 2.29.56.

Eugenen MM-kilpailuissa Vainio oli onnistuneella juoksulla 16:s ajalla 2.30.29., Münchenin EM-maratonille valmistautuminen MM-matkan jälkeen oli kuitenkin haastavaa,´.

– MM-kisojen jälkeen tuli pieni monttu. Matkustus Suomeen ja aikaero olivat ne pahimmat, ei se MM-kisojen maraton, vaikka sekin rasitti, Vainio sanoi.

– Omaan tekemiseen se vaikutti sillä tavalla, että joutui tekemään kovempia treenejä lähempänä kisaa. Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten se vaikuttaa kilpailuun vai vaikuttaako ollenkaan.

Vainion mukaan valmistautuminen EM-maratonille on ollut aivan erilainen, kuin minkä hän toteutti ennen MM-kilpailuja.

Chydenius: ”Treenit ja kisat ovat kulkeneet”

Nina Chydenius on EM-tilastossa 25:s kevättalvella Sevillassa juoksemallaan ennätyksellään 2.32.48. Viikko sitten Joensuun Kalevan kisoissa Chydenius vei 10000 metrin mestaruuden helteessä ajalla 34.08,89.

– Treenit ja kisat ovat kulkeneet. Koen, että olen hyvässä kunnossa. Keli on nyt vähän lämpimämpi, kun juostaan tähän aikaan. Kannatin sitä, että kisa olisi voinut olla aikaisemmin. Toisaalta lämpö voi tuottaa yllätyksiä ja toivon, että onnistun itse siinä paremmin kuin joku muu, Chydenius sanoo.

– Minun parhaat kisani ovat yleensä kiihtyviä ja se on tavoite maanantainakin. Toki katson aamulla, miten lämmin keli on ja yritän tehdä siihen niin tärkeän juoksun kuin mahdollista. Tuossa joukkueen kanssa puhuttiin, että jos on lämmin, kilometrivauhti voi olla plus 10 sekuntia omaan ennätysjuoksuun verrattuna.

Kiekara: ”Olen tyytyväinen, jos saisin kilpailussa itsestäni hyvin irti”

Annemari Kiekara on EM-tilastossa 31:s. Kiekara juoksi keväällä kolme maratonia peräjälkeen ja oli huhtikuussa Rotterdamissa 15:s kauden parhaalla ajallaan 2.39.46.

– Olin aika epävarma tänne tulosta ja vähän luovuttanut, etten tänne pääse eikä joukkuetta ei ole. Mutta olen tehnyt hyviä maratonharjoituksia. Sitten kun tuli tieto, etten pääse Kalevan kisoihin, siirsin ajatukset SM-maratonille, mikä palveli myös tätä, Kiekara viittasi 20. elokuuta Turussa juostavaan SM-maratoniin.

– Siihen olen tyytyväinen, jos saisin tässä kilpailussa itsestäni hyvin irti.

Suvi Miettinen ei ole tällä kaudella maratonia juossut. Sen sijaan viime kesänä syntyi ennätys 2.37.58.

­– Viime kausi oli ensimmäinen pitkään aikaan, että oli terveys kunnossa. Se näkyi heti tuloksissa. Tänä vuonna ei ole ollut niin. Takareiden kanssa on ollut ongelmaa, joka on vaikeuttanut tänne valmistautumista. Nyt se on mennyt parempaan päin, Miettinen sanoo.

– Tavoite kilpailussa on ehjä suoritus. Että saa itsestään revittyä irti, mitä siellä on.

Vattulainen luottavaisena maratonille

Arttu Vattulainen juoksi viime kesänä maratonin ennätyksekseen 2.13.29 Bad Loipersdorfissa, Itävallassa. Tältä vuodelta takana on vasta kaksi 10000 metrin kilpailua hieman reiluun 30 minuuttiin.

– Kilpailuja on aika vähän alla ja alkuvuodesta jäi maraton juoksematta. Oli loukkaantuminen, josta meni oma aikansa toipuessa. Nyt sain tuon Kalevan kisojen kympin juostua viimeistelyharjoituksena tähän maratontreenijaksolle. Ihan luottavaisin mielin lähden liikkeelle, Vattulainen sanoo.

– Tuntuu, että Kalevan kisojen kilpailu vei hyvin kuntoa eteenpäin ja valmistautumisjakso on muutenkin mennyt hyvin.

Samuelsson povaa tiukkaa alkuerää

Samuli Samuelsson hakee 100 metrin alkueristä paikkaa välieriin. Samuelsson on oman eränsä kausivertailun kärkinimi ennätyksellään 10,16. Välieriin menee erien kolme parasta ja yksi aikavertailusta.

– Kun 100 metrillä 15 parasta pääsee suoraan välieriin, asetelmat ovat aika erilaiset kuin aiemmin. Tuossa minun erässäni kaikki ovat sadasosien päässä toisistaan – eli tiukkaa tulee, Samuelsson arvioi.

Alun perin olympiavuosien EM-kilpailuihin luotu linjaus, että EM-tilaston 12 parasta menee pika- ja aitajuoksumatkoilla suoraan välieriin, ei ole Samuelssonin mieleen.

– En henkilökohtaisesti pidä siitä, että laitetaan urheilijoita eriarvoiseen asemaan. Kaikkien pitäisi tulla alkueriin, Varsinkin, kun on nykyinen vilppilähtösääntö. Se on arvokisojen suola, että alkuerissä voi tippua koviakin nimiä pois, Samuelsson sanoo.

Richardsson tavoittelee kiihtyvää kilpailua

Camilla Richardsson avaa EM-kisarakkansa 10000 metrin finaalissa, joka päättää EM-kilpailujen avauspäivän paikallista aikaa kello 22:n tietämissä. Se tarkoittaa, että ilta on ehtinyt viilentyä.

– Se on ihan kiva. Kun kävin ulkona kymmeneltä illalla, ilma oli mukavan viileä. Se on kympille varmasti hyvä, Richardsson sanoi.

Richardsson on tänä kesänä pudottanut 10000 metrin ennätyksensä 32.27,65:een. Eugenen MM-kilpailuissa ankara helle teki tepposen ja 5000 metrin alkuerä jäi kesken.

– Eugenestä lensin suoraan takaisin vuoristoleirille Sankt Moritziin ja tein aika huonon leirin. Mutta jostakin syystä Joensuun Kalevan kisoissa kulki ihan hyvin, Richardsson sanoo.

Kalevan kisoissa Richardsson voitti 5000 metriä juostuaan yksin koko matkan ennätyksensä tuntumaan ajalla 15.33,35.

– Voi olla, että olin Sankt Moritzin leirillä vaan aikaeron takia väsynyt, koska nyt harjoitukset ovat kulkeneet hyvin, Richardsson sanoo.

Naisten 10000 metrin kärkinimiä ovat skotti Eilish McColgan, englantilainen Jessica Judd, koronan kynsistä toipunut Saksan Konstanze Klosterhalfen ja Turkkia edustava kenialaistaustainen Yasemin Can.

– Kymppi on pitkä matka, jos juoksee ensimmäisen kilometrin liian kovaa. Itse haen sellaista kiihtyvää juoksua, Richardsson miettii.

Lipsanen kolmiloikan karsintaan nousukunnossa

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen sai hallikauden päätöskilpailussaan jalkavaivan, jonka kuntoutus kesti kauan.

Kalevan kisoissa Lipsanen loikki kesän toisen kilpailunsa, joka toi tuloksen 16,24. Se kertoi, että jalka on kunnossa ja kestää täyden vauhdin ja kilpailun rasitukset.

EM-kilpailujen karsintaan Lipsanen lähtee hyppäämään finaaliin.

– Kalevan kisoissa jäi siitä hyvä fiilis, että oma kisa eteni nousujohteisesti. Pyritään jatkamaan siitä nyt EM-karsinnassa, Lipsanen sanoo.

Karsintaraja on 16,95.

– Berliinin EM-kilpailuissa finaalipaikka oli siinä 16,50:n paikkeilla, kuten yleensä. Varmaan se on siinä tietämissä nytkin, Lipsanen arvioi.