Kuuselan polvivaivat takana, tähtäin MM- ja EM-kilpailuissa: ”Kivulias kesä kasvatti uskoa omaan tekemiseen”

Viime kesän polvikipujen kiusaamana kilpailut keihäänheittäjä Toni Kuusela valmistautuu nyt MM- ja EM-kilpailujen ryydittämään kilpailukauteen luottavaisena.

– Kokonaisuus näyttää aika lailla hyvältä. Ensimmäistä kertaa pariin vuoteen olen voinut painottaa treeneissä jalkatyöskentelyä, sanoo Kuusela, joka hiljattain päätti onnistuneen harjoitusleirinsä Potchefstroomissa, Etelä-Afrikassa.

Viime kesän kilpailuissa Kuuselan ilme oli tuskainen. Tukijalan pohjeluu oli yläpäästä irti ja kivut sen mukaiset. Ongelma korjattiin leikkauksella syksyllä ja olkapäätäkin puhdistettiin.

– Polven kanssa oli hankaluuksia pidempään. Meni vuosia, ettei oikein pystynyt loikkimaan. Nyt, kun on päässyt siitä yli, harjoituksissa, on ollut huomattavasti enemmän juoksemista ja loikkimista. Se näkyy lajisuorituksessa, Kuusela sanoo.

Kuntoutuminen eteni jouheasti.

– Joulun tienoilla alettiin jo vetää treeneissä enemmän normaalirytmiin. Edettiin kuitenkin vaiheittain, että paikat pysyivät mukana harjoittelun kehityksessä, Kuusela muistelee.

Leirillä tehokasta heittämistä: ”Olen hyvässä kunnossa”

Potchefstroomissa Kuusela vei läpi onnistuneen harjoitusleirin.

– Nyt on sellainen tunne, että pakka on saatu pysymään kasassa. Olen tehnyt hyvän, pitkän treenipätkän ja mennyt eteenpäin jokaisella osa-alueella, Kuusela tuumii.

Punttisalissa Kuusela on parantanut tempausennätystään kahdeksalla kilolla 115 kiloon ja räjähtävyyskin on kunnossa, kun 4 kilon kuula lentää pään yli eteen 22 metriä.

– Se on näkynyt voimaharjoittelussa, että olen pystynyt treenaamaan hyvin myös jalkoja, Kuusela sanoo.

– Halliheittoja tuli talvella hieman vähemmän kuin aiemmin, mutta nyt leirillä heitin useamman kovatasoisen treenin viikossa.

Leirin päätteeksi Kuusela heitti Germistonessa kilpailun, josta tulokseksi kirjattiin 73,51. Se oli ainoa heitto, jota Kuusela ei heiton päätteeksi käynyt astumassa yli. Verryttelyssä keihäs kaarsi päälle 80 metrin, joten Kuuselan harjoituskunnosta kilpailutulos ei kertonut mitään.

– Läksin vetovaiheessa hakemaan vähän vasemmalle, Kuusela harmitteli tekniikkavirhettä, joka viilasi terän pidemmiltä heitoilta.

– Minulta tahtoo kisoissa myös puuttua malttia viedä heittoa jalkojen kautta.

”Belekissä pitää vetää ruuvi kireälle”

Kesän kilpailukauden avaus Kuuselalla on vasta toukokuun lopussa. Sitä ennen on harjoitusleiri Belekissä, Turkissa. Siellä viritellään kesän heittovire.

– Belekissä pitää vetää ruuvi kireälle ja heittää jo pitkälle, Kuusela tuumii.

Petteri Piirosen valmennuksessa harjoitteleva Kuusela heitti viime kesänä 85,03, mutta niin varhain, ettei se kelpaa heinäkuisten Eugenen MM-kilpailujen tai Münchenin EM-kilpailujen tulosrajaksi. MM-raja on 85 metriä ja EM-areenalle metri vähemmän.

– Uskon vahvasti, että tulosraja menee rikki. Olen parhaassa kunnossa, mitä olen ikinä ollut. Nyt alkaa se tärkeä reilun kuukauden tai puolentoista kuukauden treenijakso, Kuusela sanoo.

Kuusela uskoo, että viime kesän vaikeudet ja takaiskut jättivät jotakin hyvääkin.

– Viime kesä oli niin kivulias, että ehkä usko omaan tekemiseen kasvoi, kun pystyin siinä kunnossa taistelemaan aika hyvin, Kuusela miettii.