Kuusela Vantaan kisasta: ”En pidä ennätystä mahdottomana”, Nokelainen: Tosi kiva päästä heittämään, Lipsanen ja Huuskola hyvässä vireessä Espooseen

En pidä mahdottomana, että heitän oman ennätyksen. Kunto sen mukainen. Jos se ei mene, niin sitten ei mene, mutta sitä lähden hakemaan, keihäänheittäjä Toni Kuusela linjasi tavoitteitaan lauantain (27.6.) Teemakisaan, jota kilpaillaan yhtä aikaa Vantaalla ja Espoossa.

Kuusela kilpailee Vantaan Myyrmäessä, jossa kisaavat mies- ja naiskeihäänheittäjien ohella kotimaan kiekon- ja moukarinheiton kärkinimet. Espoossa kilpaillaan juoksut, kävelyt, ratakelaus ja hypyt.

Espoon kisaliput on jo loppuunmyyty. Kaikki Vantaan kisaan myytävät 400 lippua sen sijaan kaupataan portilta Myyrmäessä  kello 15.30 alkaen. Kisoja voi seurata myös Ylen TV2-kanavalta ja Yle Areenassa.

Kuuselan käsi on kunnossa

Kuuselan ennätys on viime vuonna heitetty 83,40. Talven Etelä-Afrikan leirillä hän sivalsi 80,14, mutta kauden avaus Jyväskylässä kesäkuun alussa jäi 78,77:ään ja keskeytyi pienen kyynärvarren lihaksistoon tulleen vamman takia.

– Lihakseen tuli kolme pientä repeämää, mutta nyt sen pitäisi olla aivan kunnossa. Heitin maanantaina ensimmäistä kertaa Jyväskylän kisan jälkeen. Se sujui sen verran hyvin, että kannatti lähteä tänne, Kuusela sanoi Vantaalla.

Kuuselan ennätysodotusten taustalla on onnistunut harjoituskausi, jonka jäljiltä kroppa on kunnossa. Haasteet ovat heittämisessä.

– Heitto on teknisesti parempaa kuin aikaisemmin, mutta on siinä, kun tullaan kisatilanteeseen, on vielä tekemistä. Treeneissä pystyn huomattavasti parempiin teknisiin suorituksiin ja tekeminen on rennompaa, Kuusela sanoo.

– Kuten Jyväskylässä nähtiin, ensimmäisessä heitossa oli aika paljon puristusta. Sitä pitäisi saada kisatilanteesta pois ja tekemistä rennommaksi. Sitä kautta se tulos tulee.

Kuuselan haastavat Vantaalla mm. Jami Kinnunen, Toni Keränen ja Jarmo Marttila.

Nokelainen: Tosi kisa päästä heittämään

Vantaan kilpailu kulkee Kultaisen keihään nimellä, vaikka mukana on muitakin heittolajeja. Vuosi sitten Heidi Nokelainen voitti Vantaalla naisten kilpailun, eikä huonompi sijoitus tyydytä tänäkään vuonna. Nyt kilpailu on hänelle kauden avaus.

– Etelä-Afrikan leirin jälleen on ollut aika normaali treenikevät. Helsingin seudulla on päässyt ihan hyvin treenaamaan. Kun rupesi näyttämää, ettei arvokisoja tänä vuonna tule, venytettiin treenikautta ja siksi kauden avaus on vasta nyt, Nokelainen sanoo.

Nokelainen on tarkoituksella kasvattanut kilpailunälkää ennen kauden ensimmäistä kilpailuaan.

– Viimeinen heittotreeni oli toissa viikon maanantaina, eli siitä on kohta kaksi viikkoa. Tuntuu, että nyt on tosi kiva päästä heittämään ja näin oli tarkoituskin olla, Nokelainen sanoo.

Nokelaisen harjoituksia on Helsingissä seurannut valmentajaguru Leo Pusa, mutta tiivistä yhteyttä hän on pitänyt myös valmentaja Heli Rantasen kanssa. Vuosi sitten kauden paras kantoi 58,70, mutta tänä vuonna tavoitteena on palata yli 60 metrin heittoihin.

– Viime vuonna työt jäivät talvella kesken, joka heijasteli kesään. Välillä oli tosi vaikeaa ja välillä parempaa. Oletan, että nyt on paljon helpompi tilanne lähteä kesään, Nokelainen sanoo.

– Harjoittelun pääpaino on ollut heittämisessä ja siinä miten saa vauhdin niveltymään heittoon.

Lipsanen: Kisa kertoo miten tekniikka toimii

Suoritustekniikkaansa on työstänyt uutterasti myös Espoossa lauantaina kilpailukautensa avaava kolmiloikan SE-mies Simo Lipsanen. Hän loikki viime kesänä parhaimmillaan 16,76.

– Espoossa hyppään vielä lyhyellä vauhdilla. Treeneissä olen saanut tekniikkaa kevyemmällä vauhdilla paremmaksi, mutta vasta kilpailussa näkee, kuinka tekniikka käyttäytyy, kun on kisatilanne ja hypyssä oikeasti tehoja, Lipsanen sanoo.

Harjoituskauden perusteella Lipsanen on sanoo olevansa luottavainen.

– Tekniikassa lankulle tulo ja askelmerkkijuoksu on se lähtökohta, jolla loikat saadaan lähtemään oikeille raiteille. Siihen on treeneissä yritetty panostaa, että tekeminen oli sulavampaa kuin viime kesänä.

– Itselläni on luottavainen fiilis, että pystyn avaamaan kilpailukauden hyvin.

Huuskola kotikisasta: Ihan kivasti pitäisi liikahtaa

Tuukka Huuskola hakee Espoossa lauantaina hyvää aikaa 200 metriltä. Atte Pettisen valmennettava juoksi hiljattain Sipoossa 100 ja 200 metrin ennätyksikseen 10,45 ja 20,90, ja pyyhälsi aiemmin keväällä 150 metrin SE 15,53, joten kunto on hyvä.

– Yllättävän hyvin on kausi lähtenyt liikkeelle ja nyt pääsee lauantaina vielä kotikentälle, jossa on tullut vähän useammin juostua. Jos olosuhteet ovat hyvät, ihan kivasti pitäisi liikahtaa, Huuskola arvioi.

Huuskolalle 200 metriä on kilpailukauden päämatka. Espoossa sprintteriä kirittävät mm. viime kaudella matkan 20,83 juossut Oskari Lehtonen ja Esbo IF:n seurakaveri Roope Saarinen.

– Yleensä 200 metrin aika paranee kisaamalla. Minullakin edelliset kovemmat 200 metrin mittaiset vedot ovat hallikaudelta. Veikkaan, että kun pääsee isompaan kisaan ja saa kovia kavereita rinnalle, se jeesaa aika pajon, Huuskola tuumi.

Huuskolan vahvan kauden avauksen taustalla on ehjä harjoituskausi. Uutta harjoittelussa oli, että voimaharjoittelua painotettiin tuntuvasti lajivoimaan. Kauden aikana Huuskolan toiveissa on parantaa ennätyksiään vielä tuntuvasti.

– Joka vuosi on ennätyksestä tippunut vähintään sellainen 0,3 sekuntia, mutta jos 200 metriä menee alle 20,80:n tällä kaudella, sitten aletaan liikkua jo hyvillä lukemilla, Huuskola sanoo.

Espoon kisan osallistujat ja aikataulu, ym:

https://www.espoontapiot.fi/kilpailutapahtumat/espoo-liikkuu-games-27-6-2020/

Vantaan kisan osallistujat ja aikataulu ym:

http://www.kultainenkeihas.fi

Espoon ja Vantaan kisat Ylen kanavilla

Lauantaina 27.6.

Klo 16.25 Yle Areena

klo 18.00 TV2