Kuusela hyvässä vireessä keihäskarsintaan – Etelätalo: ”Perustaso parempi kuin ennen Dohaa” – Helanderilla nivusvamma

– Ekalla raja, piikkarit pois ja takaisin kämpille. Niinhän se olisi järkevin toteuttaa, Toni Kuusela kiteyttää tavoitettaan Tokion olympiakisojen keskiviikkoisessa keihäänheiton karsinnassa. Karsintaraja on 83,50.

– En näe syytä lähteä sinne muulla asenteella. Sitten parin päivän päästä uudestaan.

Finaali kilpaillaan lauantaina. Sinne tavoittelee myös Lassi Etelätalo. Maanantaina harjoituksessa lievän nivusvamman saaneen Oliver Helanderin heittäminen karsinnassa sen sijaan on epätodennäköistä, vaikka se mahdollisuus on edelleen tarjolla.

– Ristiaskelia ottaessa Oliverilla nappasi oikean reiden lähentäjälihas kiinni ja sen verran kipeästi, että hommattiin magneettikuva, jossa valitettavasti näkyi varsin lieväasteinen, mutta kivulias lihasvamma, sanoo Suomen joukkueen lääkäri Ilkka Räsänen.

– Se tuntuu kävellessäkin ja vaarantaa osallistumisen keihäskarsintaan. Puudutustoimiin ei ryhdytä, koska voisi vaikeuttaa vammaa. Terveyttä ei ole syytä riskeerata

Räsäsen mukaan muuta ei ole tehtävissä kuin rauhoitella ärtynyttä lihasta tavanomaisella tulehduskipulääkkeellä ja kevyellä käsittelyllä.

– Vamma on alkuvaiheessa kipeä, mikä kuuluu elimistön suojausmekanismeihin, Räsänen sanoo.

Etelätalo: Aamukarsinta voi verottaa tulostasoa

Tokiossa keihäänheiton kaksi karsintaryhmät aloittavat keskiviikkona kello 9.05 ja kello 10.35 alkaen. Etelätalo uskoo, että varhainen ajankohta näkyy tulostasossa.

– Nyt ei ole vähään aikaa ollut aamukarsintaa. Se voi pikkusen verottaa tuloksia. Sanotaanko, että kasiykkönen voi riittää finaaliin, Etelätalo arvioi.

Kaksi edellisissä MM-kisoissa Dohassa ja Lontoossa 2017 ja 2019 finaalipaikka vaati 82,26 ja 83,49. Rio de Janeiron olympialaisissa finaaliin riitti 81,96.

–  Kuten Lassi sanoi, aamu voi verottaa tasoa. Todennäköisesti se on siinä 81 metrin kieppeillä, mikä vaaditaan, arvioi Suomen joukkueen keihäänheiton valmentaja Petteri Piironen.

Piirosen silmin Kuuselan ja Etelätalon kilpailukunnon viimeistely on sujunut hyvin.

– Sagan valmistava leiri meni hyvin. Kaikki kolme tekivät siellä hyviä harjoituksia. Tulimme luottavaisin mielin kisakylään. Oliverin tälli oli sitten takaisku, mutta Tonin ja Lassin osalta näyttää tosi hyvältä, Piironen sanoo.

Kuusela: Terveysmurheita ei ole

Polvikipujen kanssa alkukesällä kilpaillut Kuusela sivalsi kesäkuussa Orimattilassa 85,03 ja kävi hiljattain Ylivieskassa testaamassa heittokuntoon ja heitti 80,70.

– Ennen Ylivieskaan oli kilpailutaukoa, joten kävin vähän laittamassa askelmerkkiä paikalleen, Kuusela sanoo.

Kuuselan mukaan karsintaa ajatellen kaikki on nyt reilassa.

– Olen niin kovassa kunnossa, kuin tällä hetkellä voi olla. En näe mitään syytä, etteikö tämä keikka voisi mennä hyvin. Ei ainakaan ole terveysmurheita, Kuusela vakuuttaa.

Etelätalo läpäisi Dohan MM-kisoissa 2019 karsinnan 12. heittäjänä ja nousi finaalissa neljänneksi. Kuluvan  kesän pisin heitto on kesäkuinen 82,84.

– Dohan vuonna tuli hyviä onnistumisia. Nyt on ollut tasaisempia kisoja, mutta huippuonnistumiset ovat jääneet puuttumaan. Tavallaan voisi sanoa, että perustaso on korkeammalla. Heitetään ne huippuonnistumiset sitten karsinnassa ja finaalissa, niin hyvä tulee, Etelätalo tuumii.

Piironen: Kovakin jätkä voi ruveta mokeltamaan

Keihäänheiton suosikki on Saksan Johannes Vetter, jonka kaksi viimeistä kisaa ennen Tokion kisoja jäivät reilusti alle 90 metrin, kun muissa kilpailussa tulokset alkoivat yhdeksiköllä. Hänen kesän parhaansa on 96,29.

– Johannes Vetter on antanut aika vahvat näytöt ja on aika selkeä voittajasuosikki. Sen jälkeen onkin aika tasaista. Siinä on useampia kavereita, jotka tilastojen valossa pystyvät kamppailemaan olympiamitaleista, Petteri Piiroinen arvioi.

Sellaisia ovat ainakin Trinadin Keshorn Walcott ja Intian Neeraj Chopra jotka ovat tällä kaudella heittäneet 8912 ja 88,07. Puolan Marcin Krukowski heitti kesäkuussa Turussa 89,55, mutta hänellä viime aikojen tulokset ovat olleet vaisuja.

– Kovat ovat kovia, mutta varmasti nähdään myös yllätyksiä. Kovakin jätkä voi ruveta mokeltamaan, jos sille päälle sattuu, Piironen sanoo olympiakisojen karsinnasta

Tokiossa kilpailevien keihäänheittäjien TOP Ten ja suomalaiset

96,29 Johannes Vetter Saksa
89,55 Marcin Krukowski Puola
89,12 Keshorn Walcott Trinidad
88,07 Neeraj Chopra Intia
87,57 Gatis Čakšs Latvia
86,66 Andrian Mardare Moldova
86,38 Arshad Nadeem Pakistan
85,97 Rocco van Rooyen E-Afrikka
85,67 Michael Shuey USA
85,10 Aliaksei Katkavets V-Venäjä
12. 85,03 Toni Kuusela Suomi
19. 82,84 Lassi Etelätalo Suomi
27. 80,82 Oliver Helander Suomi