Raitanen 3. ja Kuivisto 6. erään – alkuerän varhainen ajankohta Raitasen jännityksen aihe – Kuivisto heti valmis SE-vauhtiin

Topi Raitaselle jännityksen aihe Tokion olympiakisojen 3000 metrin estejuoksun alkuerissä on varhainen kilpailuaika, ei kostea ja helteinen sää. Kilpailun ajankohta muuttaa myös Raitasen normaalia kilpailuun valmistautumista.

– Nyt on enemmän kyse siitä, miten saa vireen nostettua kello yhdeksäksi. Normaalisti olen käynyt tekemässä kisaan valmistavan herättelyharjoituksen kahdeksan tuntia ennen starttia, mutta nyt meikäläistä ei nähdä juoksemassa yhden aikaan yöllä, Raitanen sanoo.

Raitanen juoksee kolmannessa ja viimeisessä erässä. Finaaliin etenevät erien kolme parasta ja kuusi aikavertailusta. Raitasen erän kärkinimiä ovat tänä kesänä 8.08,54 ja 8.09,37 juosseet Marokon Soufiane El Bakkali ja Etiopian Takele Bikila Tadese. El Bakkali on kaksinkertainen MM-mitalisti. Rio de Janeiron olympialaisissa hän oli neljäs.

Kenian juoksijoista erässä on mukana Leonard Bett, joka voitti kotimaansa olympiakarsinnat Nairobissa ajalla 8.17,26. Samaisessa juoksussa Rion olympiavoittaja Conseslus Kipruto keskeytti ja menetti mahdollisuuden puolustaa voittoa.

Raitanen on kuluvan kesän tilastoajoilla erässään seitsemäs ja kertoo olevansa valmis hakemaan jatkopaikkaa, oli erän vauhdinjako mikä vaan.

– Olen valmistautunut siihen, että alle 8.20:n pitää juosta jo alkuerässä. Lähdetään siitä, että ollaan ennätysvireessä,Raitanen sanoo.

Vire nousuun tutuilla harjoituksilla

Raitaselta sydänkesä ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Sagan valmistavalle leirille hän lähti kuitenkin juostuaan Joensuussa sileän 3000 metrin ennätyksensä 7.49,00

– Keskikesällä alppimajaleiri ei oikein toiminut, mutta Joensuun kisan sain puristettua läpi. Ei se niin vahvalle tuntunut, saati niin tuoreella näyttänyt, mitä viimeisestä kilpailusta ennen olympialaisia toivon, Raitanen sanoo.

– Oli tärkeä, että sain juostua siedettävän ajan. Toiveissa oli, että vire lähtee nousuun ja nyt on tuntunutkin hyvälle.

Sittemmin Raitanen on terävöittänyt kuntoaan lyhentämällä perusharjoituksia ja tekemällä, tutut, hyväksi havaitut viimeistelytreenit.

– Sagassa tein  800 ja 400 metrin vetoja ja tiistaina vielä vauhtikestävyystreenin yhdistettynä 200 metrin vetoihin täällä Tokiossa. Tuttu kaava, jolla menty muihinkin tärkeisiin kisoihin, Raitanen kuvaa viimeistelyn ydinharjoitteita.

Kylmäliivi tuo virkeän olo starttiin

Japanin kesän helteiset olot tuntuivat Raitaisen mukaan Sagan leirillä pidemmillä lenkeillä, mutta perjantain alkueräjuoksussa se ei ole ongelma

– Alkuverryttelyn jälkeen, kun pitää vähän aikaa kylmäliiviä päällä, saa pahimman kuumuuden lievennettyä ja itselleen virkeän olon, Raitanen sanoo.

– Nyt, kun kilpailussa tehdään vain verryttely ja yksi kisaveto, ei siinä ehdi lämmöt nousta samalla tavalla kuin pidemmissä kilpailussa ja harjoituksissa.

Kuivisto haki kilpailutuntumaa 1000 metrin treenikisalla superhelteessä

Onnistunut kisoihin valmistava leirillä Sagassa vankisti Sara Kuiviston itseluottamusta ennen uran ensimmäistä olympiastarttia. Kuivisto juoksee perjantaina 03.00 Suomen alkavassa sessiossa 800 metrin alkuerien kuudennessa ja viimeisessä erässä. Eristä jatkoon menevät kolme parasta ja kuusi aikavertailusta.

Kuiviston erän tilastosuosikki on Monacossa Laura Muirin vanavedessä ennätyksensä 1.56,96 juossut britti Jemma Reekie. Myös Yhdysvaltain Ajee Wilson ja Wang Chunyu ovat kesän mittaan alittaneet kaksi minuuttia ajoin 1.58,39 ja 1.59,18.  Kuivisto on kuluvan kesän tilastoajoilla eränsä viides.

– Luotan siihen, että jatkoon menen. Pettynyt olen, jos en mene, Kuivisto totesi medialle Tokiossa keskiviikkona.

Sagan leirillä Kuivisto totutteli aika-eroon, kosteaan hellesäähän ja viritteli kilpailukuntoaan. Kilpailuvirettä hän kaivoi esiin väkevällä 1000 metrin vedolla, jossa vetoapuna olivat joukkueen kestävyysjuoksuvalmentaja Janne Ukonmaanaho ja yleisurheilujoukkueen johtaja Tuomo Salonen.

– Vaasan kilpailusta on jo aika kauan. Olympialaisiin ei viitsi kylmiltään lähteä. Siksi päätettiin juosta hyvä harjoituskilpailu, Kuivisto sanoi ja viittasi Vaasalla kesäkuun lopun 1500 metrin SE-juoksuun.

– Kun pojat tulivat siihen mukaan, harjoitukseen tuli kisan tuntua. Ukonmaanaho juoksi 500 metriin ja Salonen jatkoi siitä, ja taisi jatkaa hyvin aina 800 metriä ennen kuin alkoi hiipua.

Harjoitus taittui alle SE-vauhtia, mutta aika ei Kuiviston mukaan ollut se hänelle kaikkein keskeisin asia.

– Aika ei ollut tärkeä. Tavoite oli, että loppu tulisi hyvin ja niin se tulikin. Sain siinä koneen auki.

” Mikäpä olisi hienompi paikka juosta Suomen ennätys kuin olympialaiset”

Kuiviston toiveissa on, että alkuerissä mentäisiin jo reipasta vauhtia. Kuivisto kokee, että hänellä valmiudet rikkoa Tuuli Merikoski-Siluksen SE on 2.00,59, josta hän jäi juhannuksena Kuortaneen ennätysjuoksussaan 0,16 sekuntia.

– Mikäpä olisi hienompi paikka juosta Suomen ennätys kuin olympialaiset. Olen siinä kunnossa, että siihen pystyn, mutta eihän sitä ikinä tiedä, mitä vauhtia juostaan. Dohan MM-kisojen alkuerissä mentiin aika hiljaa. Toivoisin, että nyt alkuerissä juostaisiin hyvää vauhtia, Kuivisto sanoo.

– Kelikään ei ole mikään ongelma. Ei ole missään vaiheessa tuntunut vaikealta. Silloin kun juoksin sen 1000 metrin testin Sagassa oli 38 astetta lämmintä, eikä se tuntunut pahalta.

Tokion yleisurheilun suomalaisaikataulu perjantaina 30.7.

Klo 04.04 alkaen: Miehet, 3000 m estejuoksun alkuerät. Erä 3 Topi Raitanen. Finaaliin erien 3 parasta ja 6 aikavertailusta

Klo 05.05 alkaen: Naiset, 800 m alkuerät 6. erä Sara Kuivisto. Finaaliin erien 3 parasta ja 6 aikavertailusta

Klo 13.05 Naiset, kolmiloikan karsinta (Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen)

Yleisurheilut Ylen kanavilla.