Kuulantyöntäjä Teijo Kööpikkä sai luokituksen – kansainvälinen ura alkaa lauantaina Italiassa

Kuulantyöntäjä Teijo Kööpikkä aloittaa parayleisurheilijan uransa kansainvälisillä kentillä lauantaina Italian Jesolossa. Kööpikkä sai tiistai-iltana Jesolossa kansainvälisen luokituksen luokkaan 57, jossa neljän kilon kuulaa työnnetään kilpatuolista.

– Tälle vuodelle on kaksi tavoitetta. Toinen, joka aukaisi portit, on nyt saavutettu, Kööpikkä totesi luokituksen vahvistumisesta.

Kööpikän toinen tavoite on sijoittua neljän parhaan joukkoon parayleisurheilun MM-kisoissa Pariisissa heinäkuun alussa. Se toisi Suomelle maapaikan Pariisissa 2024 käytäviin paralympiakisoihin.

– Olen laittanut itselleni tulostavoitteeksi tälle kaudella 14,70, jota pidän ihan realistisena ja mitali olisi mukava saada Pariisin MM-kisoista, Kööpikkä tuumii.

Hannu Kankaan valmennuksessa harjoitteleva Kööpikkä on valmistautunut parayleisurheilijan uraan jo hyvän tovin. Hän työnsi talvella hallissa 14,23, joka jää reilun metrin luokan 57 maailmanennätyksestä.

– Aloitin ohjelman mukaan treenaamisen lokakuulla. Silloin tehtiin ohjelma, joka ylsi helmikuun lopulle. Hallikilpailussa olin hyvässä iskussa. Sen jälkeen aloitettiin 4-5 kuukauden ohjelma, jolla mennään kohti Pariisin MM-kisoja, Kööpikkä sanoo.

– Nyt on palattu perusvoiman pariin, joten vaikka kilpailen lauantaina, kilpailemisen suhteen ei nyt ole mikään optimaalinen tilanne.

”Tuolista työntäminen tuntuu jo ihan omalta”

Kööpikälle, 42, urheilu-ura on jo toinen. Juniorivuosinaan hän saavutti pronssimitalin alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Riiassa vuonna 1999 ja voitti hallikilpailut mukaan lukien yksitoista Suomen mestaruutta nuorten eri ikäluokissa.

Parayleisurheilun pariin Kööpikän toi jalkojen lihasrappeumasairaus. Luokan 57 kuulantyöntäjänä Kööpikkä on totutellut työntämään kilpatuolista.

– Tietyllä tasolla se on ollut haaste, mutta Hannu Kangas on ollut minulle tosi iso apu. Hänen keihäänheitto -ja kuulantyönnön osaamisesta olen saanut hyvän avut nimenomaan liikkuvuuteen ja muihin sen tyyppisiin harjoitteisiin. Tuolista työntäminen tuntuu jo ihan omalta, Kööpikkä sanoo.

Viikonvaihteen Italian kilpailun jälkeen Kööpikän kausi jatkuu kotimaassa ennen MM-kisoja.

– Optimaalista olisi työntää yksi kilpailu 4-5 viikkoa ennen MM-kisoja ja toinen siinä 2-3 viikkoa ennen kisoja. Vielä ei ole varmuutta missä kisoja olisi tarjolla.