Kuudes sija venytti Etelätalon pistesijaketjua: ”Tiesin pystyväni tällaiseen tulokseen” – Vastatuulessa tuskaillut Helander kahdeksas

Lassi Etelätalo löysi Eugenessa keihäänheiton MM-finaaliin vireen, jolla heltisi kuudes sija kauden parhaalla heitolla 82,70. Oliver Helander ei saanut puuskaisessa vastatuulessa heittoaan toivomaansa kuosiin ja oli kahdeksas heitettyään 82,24.

– Perussuoritus, tiesin, että pystyn tällaiseen. Karsinta oli vähän pehmeää . Nyt oli selkeästi parempi fiilis heittää. Siinä oli useampi ihan ok-heitto, Etelätalo kertaili finaalia.

Etelätalo on heittänyt kansainvälisissä arvokilpailuissa neljä kertaa ja joka kerta on tuomisina ollut pistesıja. Tuloksena on EM- ja MM-kilpailujen neljäs sija, Tokion olympiakisojen kahdeksas sija ja nyt kuudes sija uran toisista MM-kilpailuista.

– Tämä oli kesän ykköstavoite ja viime vuonna olympialaiset. Isoihin kisoihin teen kunnon valmistautumisen ja ne sytyttävät. Muut kisat palvelevat aina taustalla kauden isoa kilpailua, Etelätalo sanoi.

– Isot karkelot sytyttävätkin ihan eri tavalla, kun kaikki maailman parhaat ovat paikalla, ja  henkinen puoli taitaa olla ihan hyvä. Ei ole tullut floppeja.

Etelätalo: ”Tuntui, että olisi voinut olla saumaa parantaa”

Vaikka vastatuuli kiusasi, MM-finaali kasvoi korkeatasoiseksi. Kolme kertaa 90 metriä rikkonut Grenadan Anderson Peters uusi mestaruutensa heitettyään 90,54. Olympiavoittaja, Intian Neeraj Chopra vei MM-hopean tuloksella 88,13 ja tshekki Jakub Vadlejch pronssin heitettyään 88,09.

– Taso oli näissä oloissa kova. Varsinkin Peters oli vakuuttava. Kolme ysikymppistä. Jos niissä olisi ollut vähänkään tuuliapuja, ne olisivat olleet todella pitkällä. Varsinkin viimeinen, Etelätalo arvioi.

– Siinä oli pyörivää ja sivuvastaista tuulta. Kannatti odottaa. Joissain heitoissa, esimerkiksi viimeisessä, tuli ristiaskelvaiheessa puuska. Silloin on todella vaikea tehdä hyvää tulosta.

Etelätalon pisin heitto syntyi toisella kierroksella. Hän jätti neljännen väliin ja heitti kahdella viimeisellään 80,71 ja 80,99.

– Oli hyvä vire jaloissa. Tuntui, että olisi voinut olla saumaa parantaa. Toisaalta seuraavaan sijaan olisi pitänyt heittää yli 86 metriä. Joten siinä mielessä, ei jäänyt hirveästi harmittamaan. Se olisi ehkä ollut liikaa tänään, Etelätalo arvioi.

– Yritin vielä viimeisellä oikeasti kunnolla juosta, mutta vastatuuli pilasi rytmin.

Pitkämäki: ”Helanderin heitto karkasi liika yritykseksi”

Oliver Helander pääsi Eugenessa ensi kertaa yleisen sarjan arvokilpailujen finaaliin ja haki sieltä hyvää sijoitusta. Helanderin ainoalla mitatulla heitolla irronnut kahdeksas sija lievensi hieman tällä kaudella 89,83 heittäneen Helanderin pettymystä.

– Onneksi sain kolmannella jonkinlaisen tuloksen. Olin melko varma, ettei se mene mihinkään, kun näin keihään asennon. Mutta onneksi heitossa oli sen verran tehoja, että se riitti kahdeksan parhaan joukkoon, Helander sanoi.

Helanderin valmentaja Tero Pitkämäen mukaan heitoissa oli liiaksi yritystä.

– Oliverilla heitto meni liika yritykseksi. Kaikki verryttelyt ja muu menivät tosi hyvin. Ensimmäisessä heitossa hän varmaan ajatteli, että lataa mitaliheiton ja se meni pahasti läpi. Sen jälkeen heittoa on enää vaikea kääntää, Pitkämäki ruoti.

– Oliverin heitoissa trendi jatkui oikeastaan samanlaisena, eli ne menivät tuesta läpi ja vähän ylivauhdilla. Kolmas heitto pelasti sitten paljon.

Helanderin mukaan vastatuuli puraisi heittoon tuntuvasti.

– Juoksu meni vaikeaksi ja minulla sen pitää kulkea hyvin, muuten heittämisestä tulee vaikeaa, Helander sanoi.

– Väistin myös heitossa jonkun verran vasemmalle. Yleensä, jos keihäs lähtee oikealle, en ole onnistunut hyvin. Nyt tuntui, että kaikki heitot lähtivät vähän oikealle.