Kuortaneella lupaava leiri: Kuusela: Ruutia on tullut lisää, Narvi: Enkat kaikissa testeissä

Kuortaneella lupaava leiri: Kuusela: Ruutia on tullut lisää

Keihäänheittäjien Kuortaneen maajoukkueleirin fyysisten testien tulokset vahvistivat Toni Kuuselalle ja Teemu Narville, että syksyn harjoittelu on tuonut tavoiteltua kehitystä. Hyvin testit sujuivat muiltakin.

–  Hyvää dataa kertyi kaikille, siitä millä sektorilla on kehitysvaraa ja miten harjoittelu on mennyt niin sanotusti pohkeeseen, nyt kun siirrytään maksimivoimapainotteisesta harjoittelusta nopeusominaisuuksien kehittämiseen ja heittämisessä tehot alkavat kasvaa, sanoo Suomen Urheiluliiton keihäänheiton valmentaja Petteri Piironen.

Kuortaneen leirillä testattiin kevennys- ja staattiset hypyt, pudotushypyt ja voimapuolelta muiden muassa kuulanheitot, yliveto ja jalkojen maksimivoimaa. 

– Eteenpäin on menty. Ruutia on tullut lisää. Nyt pystyy liikuttamaan rautaa kovemmalla teholla, Kuusela kertaa testien ja oman tuntuman kertomaa.

Kuuselaa valmentavan Piirosen mukaan syksyn ja alkutalven harjoittelussa on painotettu voimanhankintaa.

– Ylävartalon voimataso ja yleisesti maksimivoimataso ovat olleet Tonilla kehityskohteena. On myös haettu massaa ylävartaloon ja sitä kautta lisää heittovoimaa. Myös terveenä pysymiseksi on tehty paljon varsinkin ravinnon ja lihashuollon avulla, Piironen sanoo.

Kuusela, 24, kohensi viime kesänä ennätystään neljästi, viimeksi lukemiin 78,45, vaikka kamppaili tukijalan nilkan kipujen kanssa. Ne on nyt saatu kuriin.

– Nilkka on leikattu kertaalleen. Todettiin, että sen jäljiltä se on jäänyt jäykäksi. Nyt, kun nilkan liikkuvuutta on mobilisaatiolla parannettu, saan sen vetovaiheessa oikeaan asentoon ja kivut ovat kadonneet, Kuusela kertoo.

– Vaiva sotki aika paljon kisoja viime kesänä. Kipu oli välillä mieletön, mutta oli vaan mentävä, kunnes kesän kolmeen viimeiseen kilpailuun löydettiin oikeanlainen teippaus.


javelinconference2018-11-15_103.jpg

Toni Kuusela on saanut viime kesää kiusanneet nilkkakivut kaikkoamaan ja heittäminen maistuu. – Syksyn heittokertojen perusteella heittäminen on ollut parempaa kuin aikaisemmin, Kuusela sanoo.

,

”Olisi mahtavaa heittää Dohan MM-kisapaikasta”

Viime kesä palautti Kuuselan mukaan itseluottamuksen, jota edelliset, takkuiset kilpailukaudet murensivat. Näkymä tulevan kesän kisoihin on kirkkaampi kuin vuosiin, edellyttäen, että kevättalven ja kevään harjoittelu onnistuu.

– Olisi mahtava päästä taistelemaan Dohan MM-kisapaikasta. Tason pitäisi silloin olla yli 80 metrin, mutta kaikki koetetaan tehdä, että siitä tapellaan, Kuusela sanoo.

Nousua 80 metrin tasolle haetaan voimien kehityksen lisäksi tekniikan jalostuksella.

– Heitossa Tonilla kehityskohteet ovat nyansseja. On keskitytty tukijalan käyttöön, koska Tonilla on ollut ongelmana heiton aukeaminen oikealle. Tästä syystä myös hartian ja olkapään liikkuvuutta on parannettua, että Toni pääsisi paremmin välineen alle, ettei tarvitsisi sen takia väistää, Piironen sanoo.

Heittoharjoittelu keihäällä on Kuuselalla vasta oraalla.

– Olen heittänyt keihäällä vasta muutamia kertoja. Nyt tahtia on alettu kiristää. Näiden heittokertojen perusteella heittäminen on ollut parempaa kuin aikaisemmin. Itselläni on ensimmäisten heittotreenien perusteella hyvä fiilis.

 

,


javelinconference2018-11-15_099.jpg

Teemu Narvi tavoitteena on taistella mitalisti 19-vuotiaiden EM-kisoissa ensi kesänä.

,

Narvi: Treeni on purrut hyvin

Kuuselan tapaan Kuortaneella Piirosen johdolla harjoitteleva Teemu Narvi, 18, katseli hänkin tyytyväisenä maajoukkueleirin fyysisten testien tuloksia.

– Syksy on ollut sopivan rankkaa. Treeni on purrut hyvin. Kaikki ominaisuudet ovat menneet eteenpäin. Kuulanheitoissa tuli 30 sentin parannus ja kaikissa muissakin testeissä tein ennätykset, Narvi sanoo.

Narvin kanssa Piironen on hakenut tehoa jalkojen toimintaan. Myös maksimivoimia on kehitetty. 

– Tarkoitus on saada jaloista lisäpotkua heittoon. Teemulla oli viime talvena luumustelma kehräsluussa, ja nuorempana oli selkävaivaa, joka esti juoksuloikkaa. Juoksuloikkamääriä on kasvatettu matalilla tehoilla, josta ollaan nyt siirtymässä kovatehoisempaan tekemiseen, Piironen sanoo.

– Huomaa, että on tehty oikeita asioita syksyn aikana. Olen tehnyt keihäällä vasta pari heittotreeniä, mutta tuossa maajoukkueleirin testissä sain heittoon ristiaskelista samoja tehoja kuin viime kesänä Pihtiputaan keihäskarnevaalien A-kilpailussa, Narvi sanoo.

Viime kesänä Tampereella 19-vuotiaiden MM-kisoissa kuudenneksi heittäneen Narvin tulevan kilpailukauden päätapahtuma ovat saman ikäluokan EM-kilpailut Boråsissa Ruotsissa heinäkuussa.

– Vähintään mitalia tavoitellaan ja lähelle 80 metriä on tarkoitus heittää, jos pysyn terveenä harjoituskauden loppuun, Narvi sanoo. Viime kesän jäljiltä ennätys on 75,90.

Keihäs kahden rinkulan läpi

Heittoharjoittelussa Narvi painottaa välineen hallintaa. Keihäs pitäisi saada oikeaan asentoon.

– Petterin johdolla Kuortaneen heittopaikalle on kehitetty systeemiä, joka helpottaa sen seuraamista, missä asennossa keihäs lähtee. Katosta roikkuu kaksi rinkulaa. Jos pystyy heittämään niiden läpi, ettei osu kumpaankaan, keihäs lähtee hyvään asentoon, Narvi sanoo.

Ennen kilpailukauden alkua Narvin ohjelmassa on matematiikan ja äidinkielen ylioppilaskirjoitukset.

–  Huhtikuun alusta voi sitten keskittyä pelkästään keihäänheittoon, Narvi ennakoi.

 

,


keihasleiri_kuortaneella.jpg

Keihäsleiriläiset yhteispotretissa Kuortaneella

,

”Tosissaan tehdään, mutta läppää lentää”

Keihäänheittäjien maajoukkueleirillä Kuortaneen Urheiluopistolla puursi viime viikolla varsin mittava otos lajin eri-ikäisiä kärkinimiä. Petteri Piirosen,ToniKuuselan ja Teemu Narvin mukaan tunnelma oli hyvä.

– Paikalla oli lähes koko virallinen maajoukkueryhmä täydennettynä haastajilla. Tekeminen oli hyvää. Oli keskinäistä tsemppausta ja kisaa, Piironen sanoo.

Kuusela on samaa mieltä.

– Oli tosi hyvä, kun oli paljon porukkaa. Saatiin testeissä aikaiseksi kunnon kilpailua, joka vei kaikkia eteenpäin. Oli myös mukava treenata porukassa, jossa tehdään tosissaan, mutta tarvittaessa myös läppää lentää, Kuusela tuumi.

Hyvin viihtyi myös ryhmän nuorimmaisena leirillä ahertanut Narvi.

– Se on hyvä, kun joutuu tekemään parhaansa, että pysyy muiden mukana. Kiva asetelma on sekin, kun pääsee haastamaan vanhempia.