Kuortane Motonet GP: miesten keihäässä ja 1500 metrillä luvassa tiukat kamppailut

Huippuyleisurheilua on jälleen tarjolla, kun Kuortaneen Motonet GP pyörähtää käyntiin lauantaina 18.6. Etukäteen arvioiden jännittävimmät kilpailut käydään miesten keihäässä ja 1500 metrillä, mutta huipputuloksia voi tulla useammassakin lajissa.

Keihäänheitossa on mukana iso osa tämän hetken maailman huipuista. Oliver Helander ja Toni Keränen saavat vastaansa tämän vuoden maailman kärkituloksen 93,07 heittäneen ja hallitsevan maailmanmestarin Grenadan Anderson Petersin, viime vuoden olympiavoittajan Intian Neeraj Chopran ja vuoden 2012 olympiavoittajan Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcottin.

Keihäsvieraamme ovat hyvässä iskussa, sillä tiistain Paavo Nurmen kisoissa he ottivat seuraavat sijat kilpailun voittaneen Helanderin jälkeen. Chopra heitti jopa uuden maansa ennätyksen 90 metrin rajaa hätyytellen tuloksella 89,30. Ruotsin Kim Amb antaa Kuortaneen kisalle oman mielenkiintoisen sävynsä, vaikka ei ole tänä kesänä vielä huipputuloksiin yltänytkään.

Kuortaneen kenttä on tunnetusti otollinen pitkille keihäskaarille. Kenttäennätys 93,59 on Saksan Johannes Wetterin nimissä viime vuodelta. Muistetaan myös Aki Parviainen SE-tulos 93,09 vuodelta 1999.

Pitkiä kaaria nähdään varmasti myös miesten kiekonheitossa, kun rinkiin astuu Ruotsin Daniel Ståhl. Hänellä on jo kenttäennätys hallussaan, 70,55 viime vuodelta, mutta mikään ihme ei olisi, jos se painuisi lauantaina historiaan. Ståhlia kirittää hänen maanmiehensä Simon Pettersson, joka on varma 65 metrin mies.

Topi Raitanen ja Joonas Rinne ottavat jälleen yhteen 1500 metrillä.

Toistuuko Raitasen ja Rinteen kiritaistelu?

Topi Raitanen ja Joonas Rinne saavat miesten 1500 metrillä vastaansa Puolan Andrzej Kowalczykin, joka on tehnyt tänä vuonna jo ajan 3.37,76. Mukana ovat myös tänä vuonna alle 3.40:n juosseet Norjan Ferdinand Kvan Edman ja Ruotsin Samuel Pihlström. Viime vuonna Kuortaneen eurooppalaista mailia hallitsi juuri Edman huippuajalla 3.38.

Viime vuonna Raitanen ja Rinne kävivät keskenään kovan kirikamppailun Jyväskylän Motonet GP:ssa. Silloin voitto kääntyi viimeisillä metreillä Raitasen eduksi ajoin 3.38,48 ja 3.38,56. Molemmat olivat Paavo Nurmen kisoissa tiistaina selvästi nousukuntoisia, joten jännittävä ja vauhdikas kisa on tiedossa tälläkin kertaa.

Topi Raitaselle tämä on viimeinen kilpailustartti ennen lähtöä MM-kisoihin Yhdysvaltoihin, ensin valmistautumisleirille ja sen jälkeen itse kisapaikalle Oregonin Eugeneen.

110 metrin aidoissa Elmo Lakka, Santeri Kuusiniemi ja Ilari Manninen saavat vastaansa Japanin Shuhei Ishikawan ja Ruotsin Joel Bengtssonin, joilla on tälle kesälle jo ajat 13,46 ja 13,54.

Kristian Pulli kohtaa pituushyppypaikalla australialaisen Henry Fraynen, jonka ennätys on 834 ja tälle vuodelle jo tulos 810.

Kilpailukautensa vasta aloittamaan päässeelle Samuli Samuelssonille on tarjolla 100 metrillä sopivaa vastusta: eteläafrikkalaiset Clarence Munyai, tällä kaudella 10,04, ja Gift Leotlela, 10,22, sekä Tanskan Simon Hansen, 10,39.

Naisten kolmiloikassa huippunimiä

Naisten tasokkain osallistujalista on kolmiloikassa. Senni Salminen saa vastaansa neljä ulkomaalaista, jotka ovat hypänneet tänä vuonna jo päälle 14 metrin. Paras kauden tilastotulos on Dominikaanisen tasavallan Thea LaFondilla, 14.53, mutta kovin ennätys on Jamaikan Shanieka Rickettsillä, peräti 14,98 viime vuodelta.

Jos Kuortaneen tuulet ovat otolliset, naisten 400 metrin aidoissa voidaan nähdä jopa uusi Suomen ennätys. Viivi Lehikoinen juoksi viime viikolla tuloksen 54,96, joka jäi vain kolme kymmenystä Tuija Helanderin SE-tuloksesta. Turussa Lehikoinen juoksi 55,13, vaikka epäonnistui parin kolmen aidan askelrytmissään. Mielenkiintoista on seurata myös tänä kesänä hienosti kehittyneen Kristiina Halosen suoritusta.

Naisten 800 metrin kesän yllättäjä Eveliina Määttänen kohtaa Norjan Hedda Hynnen, jonka ennätys on kova 1.58 parin vuoden takaa, sekä 1.59-ennätyksen omistavan Beninin Noélie Yarigon. Paavo Nurmen kisoissa Yarigo oli vielä hitusen Määttästä parempi, mutta nyt osat voivat kääntyä jo toisin päin. Kilpailu tulee olemaan sopiva myös nousukuntoiselle Viola Westlingille.

Camilla Richardsson ja Ilona Mononen pääsevät kokeilemaan 3000 metrillä kenialaisvauhtia, ja vastus on tasoltaan sopiva omiin ennätysyrityksiin. Purity Gitongan ennätys 8.50 on viime vuodelta, ja Caroline Gitonga on juossut tänä vuonna 9.11. Kansainvälistä listaa täydentää Saksan Sara Benfarès, jolla on tilastotulos 9.05.

100 metrin aidoissa Reetta Hurskeen vireen mittaa Puolan Klaudia Siciarz, jonka tämän kauden paras noteeraus on 12,90.

Seiväshypyssä Wilma Murto saa vastaansa Ruotsin Michaela Meijerin, jonka kaksi vuotta sitten hypätty ennätys on kova 483 tämän kauden noteerauksen ollessa toistaiseksi 440. Mukana on myös 470 viime kaudella hypännyt ukrainalainen Maryna Kylypko.

Kuortane Motonet GP 18.6.

Osallistujalista tästä.

Kisasivut, aikataulut ja tulokset tästä.

Ylen kanavilla 18.6.:

Klo 17.20 TV2

Klo 15.35 Yle Areena

Klo 17.10 Yle Puhe / Urheilukierros