Kuormitus ja palautuminen T-klubin seminaarin teemana – Valentin Kononen ja Antti Pennanen valottavat arjen haasteita

T-klubin perinteikäs valmennusseminaari järjestetään Hämeenlinnassa lauantaina 28. syyskuuta. Hämeenlinnan Tarmon kannatusyhdistyksen seminaarissa pureudutaan urheiluvalmentautumisen ytimeen, kuormittumiseen ja palautumiseen. Seminaariteemaa käydään läpi valmennusopin, urheilupsykologisen ja teknologisten mahdollisuuksien näkökulmista.

Kuormittumisen ja palautumisen sisällöissä on perinteisesti painotettu harjoittelemisen ja kilpailemisen kuormittamisvaikutuksia ja niiden rytmittämistä palautumisen perustaksi. T-klubin seminaarissa asiantuntijat käsittelevät kuormittumista ja palautumista kokonaisvaltaisesti ja tuovat esille niitä malleja, jotka edesauttavat urheilijan kehittymistä ja terveyttä.

Seminaarin puhujat ottavat esille myös tärkeän nuorisovalmennuksen näkökulman. Nuorisovalmennusvaiheessa liikunnalliseen elämäntapaan tai monipuolisiin harjoittelun sisältöihin kiinnittyminen saattaa vaikeutua nuorten arkielämän paineissa. Niitä voivat luoda vaikkapa sosiaalinen media, ulkonäköpaineet tai vinoutunut ravintokäyttäytyminen. Tällöin valmennusta täytyy kyetä lähestymään aiempaa kokonaisvaltaisemmin.

Asiantuntijoina Esa Hynynen, Tatja Holm ja Ville Vesterinen

Huippu-urheilun instituutti KIHU:n urheilufysiologian asiantuntija ja liikuntatieteiden tohtori Esa Hynynen avaa kuormittumisen ja palautumisen koko ketjua huomioiden ajan saatossa tapahtuneet muutokset. Puheenvuorossaan Hynynen nivoo yhteen yleisestä stressiteoriasta kumpuavat valmennuksen ohjelmoinnin perusteet sekä kuormittumisen ja palautumisen hallinnan tämän päivän toimintaympäristössä.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian URHEA:n vastaava urheilupsykologi Tatja Holm avaa kuormittumisen ja palautumisen urheilupsykologista näkökulmaa. Se kattaa urheilijoiden yksilöllisyyden, persoonallisuuden sekä moninaisten ihmissuhteiden huomioimisen ja ison joukon urheilijoiden 24/7-elämänpiiriä sääteleviä tekijöitä.

KIHU:n johtavan asiantuntijan, Liikuntatieteiden tohtori Ville Vesterisen puheenvuoro keskittyy nykyteknologian mahdollisuuksiin tehostaa palautumista. Asia ei ole niin yksinkertainen, kuin monien innovaatioiden ja mittalaitteiden markkinointitekstit kertovat. Taustalla kun on myös kaupallisia intressejä. Sekin on syytä muistaa, että urheilu-uralla kehittyvä itsetuntemus sekä valmentautumisesta karttuvat kokemukset voivat olla hyvinkin käyttökelpoisia myös kuormittumisen ja palautumisen säätelyssä.

Kononen ja Pennanen valottavat seminaariteeman arkea kestävyys- ja joukkuelajissa

Valentin Kononen kertoo seminaarissa kuormittumisesta ja palautumista kestävyyslajien valmennuksen arjessa. Maailmanmestaruuden urallaan voittanut Kononen on sittemmin menestynyt valmentajana. Seminaarin teemaan hän pureutuu huippu- ja nuorisovalmennuksen näkökulmasta sekä palautumisen vaatimuksista erityisolosuhteissa, kuten korkeassa ilmanalassa tapahtuvassa harjoittelussa.

Kuormittumisen ja palautumisen arjesta joukkuelajeissa puhuu Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajaksi siirtyvä Antti Pennanen. Jääkiekon pitkä kilpailukausi, massiivinen matkustaminen ja painoarvoinen turnauspelaaminen tuovat erityisvaatimuksia kuormittumiselle ja palautumiselle. Julkisissa esiintymisissään Pennanen on käyttänyt painavia puheenvuoroja myös nuorisovalmennuksesta. Niitä kuullaan myös T-klubin seminaarissa.

Valentin Kononen: Läpi uransa kasvattajaseuraansa Korson Kaikua edustanut Valentin Kononen voitti maailmanmestaruuden 50 kilometrin kilpakävelyssä Göteborgissa 1995. Kahta vuotta aiemmin hän oli MM-hopealla Stuttgartissa ja hopeaa tuli myös Euroopan mestaruuskilpailuista Budapestista 1998. Lisäksi hän oli arvokilpailuissa viisi kertaa kahdeksan parhaan joukossa, kahdesti olympiakisoissa, kerran MM-kilpailuissa ja kahdesti EM-kilpailuissaKilpauransa jälkeen Kononen on valmentanut muun muassa Jani Lehtistä, Antero Lindmania, Jarkko Kinnusta ja Aku Partasta, Joni Havaa ja Jaakko Määttästä. Varsinaisen työuransa hän on tehnyt menestyvänä it-ammattilaisena.

Antti Pennanen: kasvattajaseurat ovat Hyvinkään Ahmat ja Hämeenlinnan Pallokerho, missä hän aloitti valmennusuransa selvästi ennen 30 ikävuottaan ensimmäisinä meriitteinään kaksi peräkkäistä B-nuorten SM-hopeaa. Miesjoukkueidensa päävalmentajana hän luotsasi Mikkelin Jukurit ensin Mestiksen SM-hopeaan ja 2016 SM-kultaan. Kaudella 2019 Pennanen johti kasvattajaseuransa Hämeenlinnan Pallokerhon sensaatiomaisesti SM-liigan mestariksi. Saavutettuaan Suomen nuorten MM-joukkueen päävalmentajana pronssimitalin 2021 hän on valmentanut SM-liigajoukkue Tampereen Ilvestä. Tulevan MM-turnauksen 2024 jälkeen Pennanen siirtyy jääkiekkomaajoukkueen, Leijonien päävalmentajaksi.  

T-klubin ja Hämeenlinnan kaupungin yhteistyöllä käynnistyneen seminaarisarjan yhteistyökumppaneina ovat myös Hämeen Sanomat, Suomen Valmentajat, Hämeen Liikunnan ja Urheilun sekä Urheiluakatemia Tavastia.

Seminaarin puheenjohtajana toimii pääosin Suomen Urheiluliitossa työuransa tehnyt, liikuntaneuvos Jarmo Mäkelä.

(Jarmo Mäkelä)

Seminaariohjelma pdf-tiedostona: T-Klubin valmennusseminaari 28.9. 2024

T-klubin valmennusseminaari:

“Kuormittuminen ja palautuminen – valmennuksen kovaa ydintä”

Paikka: Hämeenlinnan kaupungintalo Wetter

Aika: Lauantai 28.9.2024 klo 13.00-17.00

Klo 13.00  Seminaarin avaus

Klo 13.05  Yleisestä stressiteoriasta valmennusopin kautta kuormittumisen ja palautumisen hallintaan.

– Esa Hynynen, LitT, Huippu-urheilun instituutti KIHU, Jyväskylä

Klo 13.45   Urheilupsykologinen näkökulma kuormittumiseen ja palautumiseen

– Tatja Holm, urheilupsykologi (sert.), PsM., vastaava urheilupsykologi, Urhea

Klo 14.25    Kahvi

Klo 14.55   Teknologia palautumisen seurannan tukena

– Ville Vesterinen, LitT KIHU, Jyväskylä

Klo 15.30 Kootut kokemukset kuormittumisen ja palautumisen valmennuksen arjesta.

– Kestävyyslajin esimerkki Valentin Kononen, valmentaja, kilpakävelyn maailmanmestari

Klo 16.05 Kootut kokemukset kuormittumisen ja palautumisen valmennuksen arjesta.

– Joukkuelajin esimerkki Antti Pennanen, valmentaja, Leijonien päävalmentaja syksystä 2024

Klo 16.40   Seminaarin yhteenvetopaneeli

Klo 17.00    Seminaariesiintyjät ja osanottajat

Seminaarin puheenjohtajana toimii liikuntaneuvos Jarmo Mäkelä

Ilmoittautumiset 24.9. mennessä: www.suomenvalmentajat.fi  tai  olavi.vuorinen208@gmail.com.

Seminaariin on mahdollista osallistua myös etänä.

Osallistumismaksu: 30 €  ilmoittautumisen yhteydessä T-klubin tilille: Nordea FI46 1135 3000 3192 44  viitenumero 3900

Tiedustelut: olavi.vuorinen208@gmail.com