Kunniakierros murroksessa

Kunniakierros murroksessa

Vuonna 2017 Kunniakierroksen valtakunnallinen tulos heikkeni jo järjestyksessään neljännen kerran, kun lopullinen keräystulos asettui 848 000 euroon. Viimeksi yli miljoonan euron tulokseen on päästy vuonna 2013, jonka jälkeen seuramäärässä on tapahtunut merkittävä väheneminen. Vuonna 2013 mukana oli 211 seuraa ja vuonna 2017 vain 161. Seuramäärän pudotessa myös kerääjien ja lahjoittajien määrät ovat vähentyneet merkittävästi. Vuonna 2013 kerääjiä oli 5100 henkilöä ja lahjoittajia yli 29 000 henkilöä tai yritystä, vastaavat luvut vuonna 2017 olivat 3 800 ja 22 000.

Edeltäviin lukuihin peilaten viime vuosina mukana olleet seurat ja kerääjät ovat tehneet kovaa jälkeä. Seura- ja kerääjäkeskiarvot ovat nousseet tai vähintäänkin säilyttäneet tasonsa vuosi vuodelta. Ärevarvet on erinomaisesti voimissaan ruotsinkielisilläalueilla (ÖID ja NÅID) ja viime vuonna Etelä-Pohjanmaan piirikin näytti Seinäjoen Seudun Urheilijoiden johdolla nousseen takaisin vanhalle kovalle tasolleen (135 300 euroa). Kalevan Kisojen hurmoksessa Seinäjoen Seudun Urheilijat takoi uuden seuraennätyksen 50 182 euroa, jonka pääarkkitehtina oli odotetusti Matti Mäki-Reinikka 30 090 euron tuloksella. Kovien tuloksien ja erinomaisten seuraponnisteluiden taakse ei voida kuitenkaan piiloutua. Kunniakierroksen todellisuus on valtakunnallisesti karua luettavaa, kun esimerkiksi vahvan KK-historian omaavat piirit Varsinais-Suomi (20 000 euroa) ja Satakunta (13 300 euroa) ovat historiansa huonoimmassa jamassa.

Urheiluliiton johtoryhmä teki rohkean ratkaisun Kunniakierroksen uudistamiseksi sekä tallennus- ja laskutusjärjestelmien nykyaikaistamiseksi. Yhteistyösopimusta YAP Solutionsin ei enää jatkettu ja näin 30-vuotinen yhteinen taival päättyi. Loppusyksystä käynnistyi uuden tallennus- ja laskutusjärjestelmän tarjoajan kilpailutus. Kunniakierroksen haasteisiin vastasi parhaiten lahtelainen Avenla Oy, joka on kehittänyt uutta järjestelmää kovaa vauhtia marraskuusta lähtien. Tuleva järjestelmä on jo pitkällä vaikka monta asiaa on vielä ratkaistavana. Helmikuun aikana seurat pääsevät pilotoimaan ja tutustumaan uuteen järjestelmään. Uuden järjestelmän myötä myös Kunniakierroksen verkkosivut uudistuvat ja osoite tulee olemaan www.kunniakierros.fi.

Toivottavasti uudet kuviot helpottavat keräystyötä, antavat virtaa seuraihmisille ja puhaltavat kunnon tuulet Kunniakierroksen purjeisiin.

Vahvat tsempit vuoden 2018 keräykseen.

Jaakko Kivelä


avenla.jpg

Uuden KK-järjestelmän tekijät. Kuvassa osa Avenla Oy:n tiimiä oikealta Mika Rissanen (web-kehittäjä), Virpi Taina (konseptisuunnittelija), Hanna-Maria Karvinen (talousasiantuntija), Timo Viento (toimitusjohtaja) ja Lassi Arvekari (graafikko). Kuvasta puuttuvat Thomas Salokangas (pääarkkitehti) ja Matti Virkkunen (web- ja sovelluskehittäjä).