Kumpulaisen ja Cederin kaksoismestaruus ja Kauppisen pureva kiri pitkien matkojen kohokohtia nuorten SM-hallissa

Vieremän Koiton Mikko Kauppinen on hallinnut ikäluokkansa pitkien matkojen SM-kilpailuja jo vuoden verran ja hyvä meno jatkui nuorten hallimestaruuskilpailuissa Oulussa. Kauppisen vahva loppukiri puri jälleen mestaruuden arvoisesti 22-vuotisten miesten 1500 metrillä.

Nyt voitto tuli ajalla 3.58,20, joka jää vain sekunnin verran hänen viime kesänä juoksemastaan ennätyksestään. Hopean ja pronssin nappasivat Lahden Ahkeran kaksikko Walte Hautala ja Niko Putkinen ajoin 4.00,32 ja 4.00,54.

– Niko Putkinen veti sen verran kovaa matkalla, etten kovempaan vauhtiin olisi pystynyt. Aika lailla jouduin vauhtia kiristämään ja rentouttamaan, että sain kirin aikaiseksi, Kauppinen kommentoi kilpailuaan persoonallisen hersyvästi.

Aikoinaan koulussa juostun mainion Cooperin testin kautta juoksumaailman tietoisuuteen tulleen Kauppisen valmennukseen on liittynyt myös joensuulainen Jukka Keskisalo.

– Sami (Karjalainen) on edelleen valmentajani, mutta Jukka tuli mukaan katsomaan perääni, etten ala hakkaamaan päätäni seinään. Jukan ohjeet vaikuttavat ihan hyviltä. Hän esimerkiksi huomasi, että vauhtikestävyystreenini meinasivat alkaa mennä jossain kohtaa yli, Kauppinen kertoi harjoittelunsa taustoista.

Toinenkin elämänmuutos Kauppiselle on tapahtunut, kun hän lukion jälkeen alkoi opiskella Itä-Suomen yliopistossa matematiikkaa ja kemiaa.

22-vuotiaiden naisten 1500 metriä kärsi osallistujapulasta, kun lähtöviivalla oli vain kaksi juoksijaa. Alisa Virtanen, JKU, voitti yksin vetäen mukavalla ajalla 4.37,39 ennen Iisalmen Visan Katariina Kärkkäistä.

– Otin tavoitteeksi hyvän ajan, vaikka vastustajia ei paljon mukana ollutkaan. Alkuvauhti oli kuitenkin hieman liian kovaa, kun piti myös säästellä huomista 3000 metrin kilpailua varten, Virtanen kertoi juoksustaan.

Rasmus Laapas (vas.), Joonas Kumpulainen ja Joonatan Venäläinen nauttivat kilpailemisesta nuorten SM-hallissa. He ovat jakaneet 17-vuotiaiden pitkien matkojen mitalit keskenään.

Kumpulaisen ja Cederin tahti jatkui 800 metrillä

17-vuotisten 800 metrin juoksut olivat melkeinpä toisintoja eilisistä 1500 metrin kilpailuista. Joonas Kumpulainen ja Elle Ceder ottivat varmat voitot terävien 150–200 metrin kiriensä päätteeksi. Kumpikin juoksee sunnuntaina vielä 300 metriä.

– Juoksu meni just, niin kuin pitikin. Hyvä että porukka piti vauhtia, ettei kisa mennyt liian hitaaksi. Tämä juoksu taisi olla helpompi kuin eilinen 1500 metriä, Orimattilan Jymyn juoksulupaus Kumpulainen kommentoi voittoaikaan 2.00,21 päättynyttä juoksuaan.

Kumpulaisella on takanaan viikon sisällä jo neljä starttia.

– Saa nähdä mitä kroppa sanoo huomenna, pohti Kumpulainen sunnuntain 300 metrin kisan näkymiä.

Sen verran nuorukaisten 800 metriä poikkesi eilisestä, että hopea- ja pronssimiesten järjestys oli nyt eri. Tällä kertaa hopeaa otti Nurmijärven Yleisurheilun Rasmus Laapas ajalla 2.00,95 ja Imatran Urheilijoiden Joonatan Venäläisen oli vuoro taipua pronssille ajalla 2.01,08.

HKV:n Elle Cederillä on ollut sama kilpailutahti kuin Kumpulaisella. 800 metrille hän otti taktiikakseen pitää kohtuullisen reipasta vauhtia alusta lähtien.

– Tänään ei ollut aivan parasta kulkua. Tiesin, että seurakaverini Venla Virrantuomi lähtee peesaamaan. Halusin pitää sen verran vauhtia, etten jää turhaan ruuhkiin, Ceder kommentoi rauhallisesti kilpailun kulkua.

Cederin voittoaika oli 2.12,35 ja Virrantuomi sai tuloksen 2.13,95. Kolmanneksi juoksi Pohjan Koiton Sointu Oinas ajalla 2.19,03.

Eurajoen Veikkojen Linne Kallio asuu Raumalla ja harjoittelee Jarmo Rasin tallissa Turussa. Nuorten SM-kilpailuista tuliaisina on Suomen mestaruus ja oma ennätys.

Ouluhallin kaarteet ja pienet erät haastoivat juoksijoita 400 metrillä

Ouluhallin 400 metrin juoksut jouduttiin vetämään jyrkkien kaarteiden takia useissa eri erissä. Se kenties heikensi tulostasoa, koska tasaväkiset juoksijat jouduttiin sijoittamaan tasapuolisuuden takia eri eriin.

19-vuotiaiden naisten 400 metrin nopein oli Eurajoen Veikkojen Linne Kallio ajalla 57,71. Hopealle juoksi Pietarsaaren Drottin Nea Hassila ajalla 58,69 ja pronssille Noora Harju, Seinäjoen Seudun Urheilijat, 58,75.

Raumalla asuva Kallio on harjoitellut viime syksystä lähtien Jarmo Rasin Trackmission-ryhmässä. Hän käy kerran viikossa yhteisissä treeneissä Turussa. Kallion aikaisempi ennätys oli 58,31.

– Juoksuni tuntui nyt hyvältä. Osasin hiukan odottaa menestystä tilastojen perusteella, mutta kyllä voitto silti tuntuu hienolta, Kallio kertoi maalissa.

Aikuisten mitalisti oli 19-vuotiaiden nopein

Tampereen Pyrinnön Jere Haapalainen juoksi 19-vuotiaiden miesten 400 metrin voittoon ajalla 49,08 ennen Viipurin Urheilijoiden Miska Koposta (49,91) ja HKV:n Simeon Vorselmania (50,84).

– Hyvä tatsi on ollut pitkään, itseluottamus oli kunnossa, mestari Haapalainen kommentoi kilpailuaan.

Viikko sitten Haapalainen juoksi miesten SM-kilpailuissa jaetulle hopeasijalle ajalla 48,85, vaikkei päässyt juoksemaan A-erään. Kuinka harjoittelukausi on sujunut?

– Ne asiat ovat kehittyneet, mitkä ovat pitäneetkin. Nopeus tärkeimpänä. Ei tullut monta 400 metrin kisaa hallikaudelle, mutta ne olivat sitten hyviä. Ollaan hyvässä suunnassa harjoittelussa. Tänään ei ollut kuitenkaan parasta lentoa, mutta tosi hyvä kuitenkin.

Haapalainen lopettaa talven kilpailukautensa tähän, vaikka myös viikon päästä pidettävissä moniotteluiden SM-kilpailuissa olisi mahdollisuuksia.

Koskela ja Linnus 22-vuotiaiden mestareiksi

Kuivasjärven Auran Ronja Koskela voitti perjantaina 800 metriä ylivoimaisella soolojuoksulla. Lauantaina 400 metrillä kilpailijoita oli enemmän,mutta heidät oli jaettu neljään erään. Ouluhallissa Koskela on joutunut puskemaan yksin ennenkin.

– Harmittaa, että moni juoksija oli jäänyt pois näistä kisoista. Mutta minulle nämä kisat olivat harvinaista herkkua, koska ovat täällä kotikaupungissani ja perhettä ja ystäviä on katsomassa, kotihallissaan juossut Koskela kertoi.

– Treenit ovat menneet hyvin. En ole juurikaan viritellyt, katse on ollut koko ajan kesässä. Nelosta ja kasia juoksen ja ehkä jonkun 1500 metriäkin, mutta en lupaa vielä mitään. Se ei ole lempimatkani, mutta valmentajani haluaisi minun kokeilevan sitäkin, Koskela naurahti.

Koskelaa valmentaa takavuosien keskimatkojenjuoksija Teija Virkberg, joka on mm. voittanut neljästi naisten hallimestaruuden.

Tähtäimessä ovat ensi kesän 22-vuotisten EM-kilpailut Espoossa. Jo viime kesänä Koskela oli vahva viestinviejä 19-vuotisten mainiosti MM-kilpailuissa juosseessa pitkän viestin joukkueessa.

22-vuotisten miesten mestariksi juoksi Tampereen Pyrinnön Jaakko Linnus ajalla 49,32. Hopealle kiri Borgå Akilleksen Max Tallqvist ajalla 49,95 ja pronssille Linnuksen seurakaveri Joel Turkka ajalla 51,01.