Kujanpäälle seipään Universiadin voitto tuloksella 555: ”En heti ymmärrä tämän voiton merkitystä”

Urho Kujanpää hyppäsi Universiadien seiväshypyn mestariksi Kiinan Chengdunissa. Kujanpään voitto varmistui, kun hän ylitti korkeuden 555 toisellaan.

Hopealle hypännyt Thaimaan Patsapong Amsamarng pääsi voittokorkeuden vasta kolmannellaan, mikä käänsi kilpailun suomalaisen voitoksi. Tätä korkeutta ennen johtopaikkaa piti Amsamarng ylitettyään korkeudet 525, 535 ja 545 ensimmäisellään, kun Kujanpäälle tuli yksi pudotus 535:stä ja hän myös aloitti alempaa korkeudesta 510.

Pronssille hyppäsi Hollannin Koen Van Der Wijst tuloksella 545.

Universiadien mitalit ovat suomalaisittain harvinaista herkkua. Viimeisin menestys tuli neljä vuotta sitten Italian Napolissa, kun Miia Sillman otti kultaa seitsenottelussa, Reetta Hurske hopeaa 100 metrin aidoissa ja Joonas Rinne pronssia 1500 metrillä.

Seiväshypyn mitalistit Patsapong Amsamarng, Urho Kujanpää ja Koen Van Der Wijste.

”Nyt on tyhjä olo”

– Nyt on tyhjä olo, enkä pysty heti ymmärtämään tämän voiton merkitystä. En ole ollut koskaan arvokisoissa mitaleilla ja finaalissakin vain kerran, joten tämä oli uusi tilanne. En halunnut asettaa finaaliin itselleni paineita, läksin vain suorittamaan ja vähän myös nauttimaan, Kujanpää kertoi tunnelmistaan kisan jälkeen.

– 560:een ei osunut kunnon hyppyä, vaikka korkeus olisi voinut riittääkin. Käytin samaa seivästä kuin 555:ssä, mutta ei vain napsahtanut kunnolla. Muuten hyppyni eivät tuntuneet mitenkään erityiseltä, se oli vain sellaista suorittamista.

Tampereen Pyrintöä edustava Kujanpää, 26, on valittu myös parin viikon päästä alkaviin Budapestin MM-kisoihin. Hänen ennätyksensä on hallissa kaksi vuotta sitten hypätty 566, ja kauden paras tulos tähän mennessä 560.

Kujanpää toivoi kisan tuovan itseluottamusta tuleviin MM-kisoihin. Hyppääjä oli tyytyväinen Universiadin voittoonsa, sillä kulunut kausi on ollut hänelle varsin vaikea. Yhtenä syynä vaikeuksiin on ollut valmentajavaihdos, kun Raimo Eskola joutui luopumaan valmentamisesta sairautensa takia. Uuden valmentajan Rauli Pudaksen kanssa yhteistyö toimii, mutta pitkä välimatka asettaa tiettyjä rajoitteita ja vaatii paljon etävalmennusta, kun urheilija asuu Tampereella ja valmentaja Helsingissä.

Kilpaileminen Kiinan helteessä oli uusi kokemus.

– En ole tällaisissa keleissä aikaisemmin kilpaillut. Yritin pitää itseni viileänä jäiden ja kylmien pyyhkeiden avulla ja onnistuinkin siinä.

Leveelahti kiekon kuudes, Väänänen moukarin seitsemäs

Helena Leveelahti oli naisten kiekkokilpailun kuudes tuloksella 57,07. Se syntyi toisella heittokierroksella, ja Leveelahden toiseksi pisin kaari kantoi 56,75.

Tulos on Leveelahden kauden paras, ja hän jäi kaksi vuotta sitten heittämästään ennätyksestään vain kaksi senttimetriä.

Kiekon mestariksi heitti Saksan Antonia Kinzel tuloksella 59,18, kakkoseksi Etelä-Afrikan Yolandi Stander 57,89 ja kolmanneksi Kiinan Yuchen Xie 57,62.

Kiira Väänänen sijoittui naisten moukarissa seitsemänneksi tuloksella 61,82. Väänäsen kaikki kuusi heittoa olivat päälle 60 metrin, joista kolme 61-metrisiä. Paras tulos syntyi ensimmäisellä heitolla.

Naisten moukarinheiton finaali päättyi Kiinan kaksoisvoittoon. Kultaa heitti Jiangyan Li tuloksella 71,20. Sen hän heitti viimeisellä kierroksella, mutta myös ensimmäisellä yrityksellä tullut 70,77 olisi riittänyt voittoon.

Hopealle heitti Xinying Xu tuloksella 69,45. Puolan Aleksandra Smiech oli kolmas lukemin 68,65.

– Olisin halunnut heittää pitemmälle, mutta kaikkeni kyllä annoin. Olen sellainen hikiläntti tällä hetkellä, en olisi pystynyt heittämään pitemmälle, Kaukoidän tropiikissa hikoillut Väänänen kertoi heittokisan jälkeen.

– Tämä kausi ei ole mennyt hyvin, joten tämä kisa oli sellainen hyvin pienen kakun hyvin pieni kirsikka. Osasin ainakin nauttia kilpailusta, sillä en ole koskaan heittänyt näin isolla stadionilla. Voin olla kiitollinen, että pääsin tänne.

Kähärä kolmiloikan 10:s

Naisten kolmiloikassa Jessica Kähärä kymmenes tuloksella 13,05. Tulos syntyi kolmannella hypyllä, kun ensimmäinen oli yliastuttu ja toinen kantoi 12,88. Karsinnassa Kähärä sai tuloksen 13,21, joka syntyi 1,6 m/s vastatuuleen.

Kilpailussa kaksi ensimmäistä hyppääjää pääsi päälle 14 metrin, kun kultaa hyppäsi Turkin Tugba Danismaz tuloksella14,31 ja kakkoseksi Liettuan Diana Zagainova, 14,02.

– Olen pettynyt, mutta tietyllä tapaa myös iloinen, Kähärä kertoi kisan jälkeen.

– Terveys on tällä hetkellä sellainen, että tuo nilkka ei oikein kestä kunnollista hyppäämistä. Mutta ihan hyvä, että hyppäsin kolme hyppyä vaikken päässytkään jatkokierroksille.

– Näin hienoissa kisoissa toivoisin tietysti onnistuvani paremmin. Mutta en oikein muutenkaan jaksanut, kun on ollut tiukka kisarupeama pitkin kesää, kuukausi sitten nuorten EM-hopeaa Espoossa voittanut Kähärä totesi.

 

Chengdu, Kiina:

Universiadit:

Lauantain iltapäivän suomalaistuloksia:

Miehet,

Seiväs: 1) Urho Kujanpää Suomi 555, 2) Patsapong Amsamarng Thaima 555, 3) Koen Van Der Wijst Hollanti 545.

Naiset,

Kolmiloikka: 1) Tugba Danismaz Turkki 14,31 (+0,6), 2) Diana Zagainova Liettua 14,02 (+0,2), 3) Adrianna Laskowska Puola 13,83 (+0,5), … 10) Jessica Kähärä 13,05 (0,0).

Kiekonheitto: 1) Antonia Kinzel Saksa 59,18, 2) Yolandi Stander Etelä-Afrikka 57,89, 3) Yuchen Xie Kiina 57,62, … 6) Helena Leveelahti Suomi 57,07.

Moukarinheitto: 1) Jiangyan Li Kiina 71,20, 2) Xinying Xu Kiina 69,45, 3) Aleksandra Smiech Puola 68,65, … 7) Kiira Väänänen Suomi 61,82.

LIVE-tulokset