Kujanpää ylitti kauden kärkituloksen 560 – Örn myötätuuleen 10,25 ja Kemppinen 11,22

Urho Kujanpää voitti Joensuun Motonet GP:ssä miesten seiväshypyn kauden kotimaisella kärkituloksella 560 ja kohensi omaa kauden parastaan 20 senttiä. Kujanpää hyppäsi pääkatsomon edessä hyvässä myötätuulessa ja pokkasi samassa paikassa päivän parhaan urheilijan 1000 euron palkinnon.

– Myötätuulia on ollut monessa kisassa alkukaudessa. mutta nyt hyppäämisessä oli rentoutta mitä myötätuulessa tarvitaan, ettei juoksu mene puristamiseksi ja yliyrittämiseksi. Jos myötätuulessa on yliyrittämistä, juoksu hajoaa helposti, Kujanpää sanoi.

Kujanpää päätti kilpailun kolmeen yritykseen omasta ennätyskorkeudestaan 572. Kolmannella kerralla Kujanpää pääsi tekemään hyvän yrityksen.

– Sekä 560:n ylityksessä että kolmannessa yrityksestä 572:sta tuntui, etten vielä päässyt mukaan seipään ojennuksessa. Jäin vähän ”kupille” ja silloin seiväs ei ammu niin hyvin ylös. Mutta kyllä 560:n ylitys vähän tyhjensi henkisesti, Kujanpää sanoi.

Alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin valittu Vasa Iddrottssällskapin Albin Lundberg oli toinen ylitettyään 525.

Kemppinen kiiti myötätuulessa 11,22

Lotta Kemppinen kiiti naisten 100 metrin voittoon ajalla 11,22, jota siivitti neljä metriä sekunnissa hönkinyt myötätuuli. Alkuerissä Kemppinen juoksi 11,42. Tuossa juoksussa myötätuulta oli viisi metriä sekunnissa.

Finaalissa päästiin liikkeelle vasta toisella yrittämällä, kun Anniinan Kortetmaan lähtö tulkittiin vilppilähdöksi, mutta hänkin pääsi jatkamaan kilpailua.

– Sain tosi hyvän lähdön siihen ensimmäiseen startiin, mutta se ammuttiin takaisin. Ajattelin, että vaan samanlainen ja hyvin se onnistui. Myötätuulen huomasi siinä, että juoksu vähän hajosi lopussa.

Kemppinen juoksee seuraavaksi kauden ensimmäisen 200 metrin starttinsa Turussa.

– Alkukaudesta olisin mieluimmin juossut 200 metriä, kun lähtö ei toiminut. Nyt odotan, miten onnistun kaarteessa, Kemppinen totesi.

Puolan Magdalena Stefanowicz oli 100 metrillä toinen ajalla 11,22. Anniina Kortetmaa oli neljäs ajalla 11,41 ja Anna Pursiainen viides ajalla 11,50.

–  Se minun reaktioaika oli tuhannesosan alle sallitun ensmmäisessä startissa ja tiesin etten ottanut varaslähtöä. Se on paha kun tuollaisesta nousee se ajatus uuteen starttiin, että jos reagoin normaalisti, käykö taas samalla lailla. Siksi toinen lähtö oli huono, Kortetmaa sanoi.

Örn pinkoi kovassa myötätuulessa 10,25

Miesten 100 metrillä voittoon kiiti Sveitsin Pascal Mancini ajalla 10,18. Santeri Örn oli toinen ajalla 10,25. Myötätuulta juoksussa oli 4,2 metriä sekunnissa.

– Hankala juosta noin kovassa myötätuulessa. Minulle alkuerässä oli huomattavasti helpompaa. Minulle siitä ei ole enää apuja, jos myötätuulta on kolme tai neljä metriä sekunnissa. Minä en pysty sitä hyödyntämään, Örn totesi,

Alkuerässä Örn juoksi 10,33, kun myötäistä oli 2,9 metriä sekunnissa.

– Eiköhän näitä aikoja pysty sallitussakin tuulessa juoksemaan, kun saa tuollaisen maksimirennon kuin alkuerässä, Örn arvioi.

Pulkkinen ja Välimäki ennätysvauhdissa

Miesten 400 metrillä tshekki Matej Krsek oli nopein ajalla 46,04 ennen Viljami Kaasalaista, joka oli toinen kauden kotimaisellä kärkituloksella 46,68. Asseri Välimäki oli neljäs ennätyksellään 46,84.

– Tuuli loi hyvät olosuhteet takasuoralle ja hyvä aika vaati, että alku on reipas, Välimäki kertaili.

Naisen 400 metrillä voiton vei Belgian Naomi van den Broeck ajalla 52,53. Mette Baas oli toinen kauden parhaallaan 52,58, eikä ennätyskään ollut kuin 0,07 sekunnin päässä. Aino Pulkkinen oli kolmas ulkoratojen ennätyksellään 53,18.

Lakka aitoi kahdesti 13,57: ”Tuuli haastoi juoksun ajoituksia”

Elmo Lakka vei 110 metrin aitajuoksun finaalin ajalla 13,57. Kilpailu juostiin 3,1 metriä sekunnissa puhaltaneeseen myötäiseen. Puolan Krzysztof Kiljan oli toinen ajalla 13,70 ja Ilari Manninen neljäs ajalla 14,02. Alkuerissä Lakka juoksi saman ajan 13,57 kovaan myötätuuleen 5,5 metriä sekunnissa.

– Tuuli haastoi juoksun ajoituksia. Tuntui, että aidat tulivat liian äkkiä vastaan. En pystynyt tarpeeksi hvyin rytmittämään juoksua, eikä ollut ihan paras fiilis. Siihen nähden kohtalaisia aikoja, Lakka sanoi.

Alkuerissä myös Santeri Kuusiniemi alitti ensi kerran tänä kesänä 14 sekuntia.

Mäkitörmä sai työnnön jengoilleen, Rouvali teki teknisen kokeilun

Naisten kuulantyönnössä Senja Mäkitörmä työnsi kauden parhaansa 16,97 ja oli toinen. Eveliina Rouvali teki pienen teknisen kokeilun ja oli kolmas työnnettyään 16,92. Voiton vei Puolan Klaudia Kardasz, joka työnsi 17,81.

– Vähän helpotti, kun ei ole tällä kaudella 17 metriä mennyt ja tuli toinenkin sinne lähelle (16,95). Se kertoi, että työntö rupeaa löytymään, vaikka oli vielä sellaisia vanhoja, huonojakin työntöjä, Mäkitörmä sanoi.

Rouvali päätti kokeilla hieman erilaista työnnön alkua

–  Viime treenissä testaisin sitä, että lähden vähän alempaa. Tein verryttelyssä samalla lailla yhden työnnön ja päätin työntää sillä lailla koko kilpailun. En siinä ihan ehtinyt kunnolla työnnön loppuun, mutta ihan ok. Tuntui, että sillä voisi työntää jatkossakin.

Mäkelä voitti, Kähärälle uran paras sarja

Kristiina Mäkelä ja Jessica Kähärä ponnistivat kaksoisvoiton naisten kolmiloikassa samalla tuloksella 13,78.

– Nyt oli tällainen tasainen tamppausarja. Tuli kaikenlaisia virheitä, kuten jarruttelin lankulle, poljin kinkan alas ja kun kinkalla tehdään hypyn rytmi, sitä on vaikea korjata, Mäkelä sanoi.

Toiseksi tullut Kähärä loikki myötuulessa uransa parhaan sarjan 13,53, 13,52, 13,53, 13,72, 13,58 ja 13,78. Vain kahdessa viimeisessä hypyssä myötätuuli pysyi ennätyskelpoisuuden rajoissa ja sitä oli  0,6 ja 1,8 metriä sekunnissa. Muissa sitä oli yli kaksi metriä sekunnissa

– Ihan hyvät kisa tähän vaiheeseen ja paras sarja minulle, kun kaikki hypyt olivat yli 13,50:n vaikka oli rämpimistäkin. Täytyy olla tyytyväinen, Kähärä sanoi.

– Tuuli tuntui niin, että kun minulla on ollut aika varma askelmerkki, nyt oli aika paljon vaihtelua ja lankun takaa ponnistuksia.

Tuuri toinen korkeushypyssä ja Koskinen kolmas moukarinheitossa

Miesten keihäänheiton voitti liettualainen Edis Matusevicius, joka heitti 80,80. Taneli Juutinen oli kolmas heitettyään 76,51 ja Aku Parviainen neljäs ennätyksellään 71,89.

Joni Karvinen, jonka aktiiviura päättyi toissakesänä, teki paluun ja heitti sanojensa mukaan uransa vihoviimeisen kilpailun. Hän oli viides tuloksella 64,81. Karvisen ennätys on  80,04.

Naisten moukarinheitossa tasaväkisen kilpailun paras oli viimeisellä kierroksella 68,10 lingonnut tanskalainen Katrine Koch Jacobsen. Suvi Koskinen heitti kolmanneksi tuloksella 66,87. Viisi ensimmäistä kierrosta alle 60 metrissä rämpinyt Krista Tervo nousi viimeisellä heitollaan neljänneksi tuloksella 66,25.

Ukrainalainen Julia Tshumatshenko voitti naisten korkeushypyssä kaksinkamppailun Heta Tuuria vastaan. Molemmat ylittivät saman korkeuden 185, mutta Tuuri pudotti kilpailun kuluessa riman useammin.