Kujanpää: Talvikarnevaaleilta alkupotku kisakauteen, keuhkoklamydia kiusasi kesällä

Kujanpää ja Holttinen taivuttivat mitalikolmikkoon Tukholmassa

Urho Kujanpää testaa syksyn ja alkutalven harjoittelun tuloksia seiväshypyn talvikarnevaaleilla Liikuntakeskus Pajulahdessa viikonvaihteessa. Miesten ja naisten A-kilpailu hypätään Pajulahti-hallissa lauantaina.

– Se antaa mainion alkupotkun kisakaudelle, Kujanpää sanoo karnevaalikisoista, jotka keräävät Pajulahti-halliin kotimaan kärkinimiä.

Kujanpäälle lauantain kilpailu on talven toinen. Omat odotukset maaliskuun alussa Glasgow´n EM-halleissa huipentuvan kilpailukauden alkumetreillä ovat korkealla.

– Kovasti haluan EM-halleihin ja sen eteen tehdään töitä. Mikään mahdottomuus EM-rajan 565 ylittäminen ei ole. Se olisi saattanut mennä jo viime kesänä, jos olisin pysynyt terveenä. Alkukesästä 560:n ylitys oli lähellä, Kujanpää muistelee.

Kesän kilpailukauden alku ja loppu eivät Kujanpäällä, 21, olleet velloksia keskenään. Hän ylitti ennätyksensä 555 Virroilla kesäkuun alussa ja taivutti sitten kolmen viikon jaksolla juhannuksen kahta puolen kolmesti vähintään 550. Sen jälkeen paras vire katosi.

Syy hyppääjälle ja hänen valmentajalleen Raimo Eskolalle selittämättömään tuloskunnon heikkenemiseen selvisi vasta syksyllä verikokeissa.

– Syksyllä tuli tietoa, että toisessa harjoitusryhmässä oli liikkeellä keuhkoklamydiaa. Se herätti miettimään, että olisiko se ollut sitä, ja sitä se oli, Kujanpää sanoo.

– Omassa olossa huomasin sen jo juhannuksen aikaan, mutta siinä oli niin paljon matkustamista, etten osannut ajatella, että se saattaisi olla joku tauti.

,

Nopeus ja tekniikka painopisteinä

Vaikkei syyskesän vire ollut paras mahdollinen, Kujanpää haki Berliinin EM-kisoista kokemusta aikuisten arvokisoista ja vei voiton Kalevan kisoissa Jyväskylässä. Syksyn ja talven harjoittelussa on palattu tuttuihin teemoihin.

– Samat painopisteet harjoittelussa on kuin viime keväänä: nopeus ja tekniikassa kuopalle tulo ja maastalähtö, Kujanpää sanoo

– Nopeutta on haettu puhtaan nopeusharjoittelun kautta. Lentäviä 20-metrisiä on juostu joulukuusta lähtien, myös seipään kanssa. Oman tuntemuksen ja valmentajan silmänkin kertoman mukaan vauhti radalla on ollut aiempaa parempaa.

– Tekniikassa minulle keskeistä on pitää juoksu niin sanotusti korkealla vauhdin lopussa, ja päästä hyvin törmäämään käsiä vasten, ja siten siirtämään energiaa seipääseen. Harjoituskauden aikana maastalähtö on tullut varmemmaksi.

Hyvää treeniporukka tukena

Harjoittelun ohella Kujanpää on uurastanut konetekniikan opintojen parissa Tampereen yliopistossa. Hyppyharjoituksiin hän on saanut seuraa halliennätyksellään 460 kauden aloittaneesta Tampereen Pyrinnön seurakaverista Jami Siirasta, 17 sekä Pinja Koivumäestä ja moniottelija Eetu Kankaasta.

– Nyt on ollut hyvä treeniporukka hyppytreeneissä, ei ole tarvinnut harjoitella yksin, Kujanpää sanoo.

Saman henkistä seuraa on tarjolla myös Liikuntakeskus Pajulahdessa seiväshypyn talvikarnevaaleilla. Aikuisten pääkilpailu on lauantaina. Eri-ikäisten kilpailuja, ryhmäharjoituksia ja luentoja on tarjolla perjantaista sunnuntaihin. Lauantaina julkistetaan myös Seivästallin ry:n Hall Of Fame -valinta.  

– Pidän talvikarnevaaleja hyvänä ajatuksena. Nähdään porukalla ja saadaan alkutalveen hyvä kilpailu. Kaikkiaan seiväshypyssä yhteisöllisyys on hyvällä tasolla, Kujanpää sanoo ja antaa kiitosta seivästallitoiminnalle.

Seiväshypyn talvikarnevaalit keräävät Pajulahteen kaikkiaan 75-80 eri-ikäistä seiväshyppääjää, joista suurin osa on karnevaalileirillä läpi viikonvaihteen.

Lisätietoja seiväshypyn talvikarnevaleista, ohjelma ym

,


urho_kujanpaa_2019-01-09_001.jpg

Harjoituskauden aikana maastalähtö on tullut varmemmaksi, Urho Kujanpää sanoo. Videon parissa valmentaja Raimo Eskola.