Kujanpää taivutti ennätyksensä ja parhaan suomalaisen hallituloksen 27 vuoteen – Junnila hätyytteli SE:tä – Lipsanen kaksoismestari

Urho Kujanpää lämpeni pikkuhiljaa ennätyskuntoon pitkäksi venyneessä seiväshyppykilpailussa. Kujanpää voitti mestaruuden ennätyksellään 566, joka vei hänet Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa kolmanneksi. Tätä korkeammalta on viimeksi suomalaisista hallissa hypännyt edesmennyt SE-mies Jani Lehtonen jo 27 vuotta sitten

– Se oli henkisen puolen voitto. Kisan alussa ei ollut niin hyvä fiilis, mutta nuo pari kaveria potkivat minua persuuksille, Kujanpää veisteli.

Kujanpää viittasi kilpakumppaneihinsa Alajärven Ankkurien Mikko Paavolaan, joka oli toinen ennätyksellään 555 sekä Someron Esa Tommi Holttiseen, joka oli kolmas. Hän ylitti 543 ja oli lähellä 555:n ylitystä. Paavola sijoittuu ennätyksellään 555 kaikkien aikojen hallitilaston yhdeksänneksi.

Kujanpää nousi uransa viidenteen halliratojen Suomen mestaruuteen pitkän kaavan kautta. Hän ylitti kolme korkeutta 543, 560 ja 566 kolmannella yrityksellään.

– Kolme hyppyä ei aina ole paljon, kun vaihdetaan korkeutta ja siinä pitäisi samalla nostaa tasoa, Kujanpää muistutti.

Seiväs vaihtui 555:n ylityksen jälkeen

Voittotulos paransi Kujanpään ennätystä 10 senttiä ja vei hänet kuluvan talven Euroopan tilastossa 14. sijalle. Maaliskuisten EM-kilpailujen seiväshyppyyn otetaan 16 urheilijaa.

EM-kilpailujen tulosraja on 572. Sitä Kujanpää yritti kolmesti 566:n ylityksen jälkeen, mutta hypyt jäivät limboiksi.

– 572:een ei vaan enää löytynyt virtaa, Kujanpää sanoi.

Kujanpää vaihtoi Jyväskylässä 555:n ylityksen jälkeen seivästä ja käytti sittemmin jäykempää seivästä kuin koskaan aikaisemmin.

– Jäykemmässä välineessä aikaa siirtää energiaa seipääseen on vähemmän, mutta erot seipäissä ovat aika marginaaliset. Sen muistan 566:n ylityksestä, että käsillä piti tehdä paljon enemmän töitä, Kujanpää kertoi.

Kujanpään ennätys ennen Jyväskylän kilpailua oli toissa talvena hypätty 556. Tuota hallikautta seurannut kesä jäi torsoksi, kun Kujanpää loukkasi nilkkansa pahasti hypyn alastulossa.  Vielä vuosi sitten hallikaudella hän pystyi kilpailemaan vain lenkkareilla.

Junnila haki tuntumaan Hipposhallin pinnoitteeseen

Ella Junnila on kuluvan hallikauden kilpailuissa ollut varmassa kunnossa. Jyväskylässä hän voitti mestaruuden ylitettyään 190, joka on talven kolmesta hallikilpailusta heikoin tulos.

Kilpailunsa Junnila päätti yrityksiin olympiakisojen ja EM-kilpailujen tulosrajasta 196.

– Halliin on hiljattain vaihdettu uusi pinnoite, joka minun makuuni on hidas. Veryttelyssä tuntui kuin suossa juoksisi, Junnila totesi.

– Pääsin kuitenkin loppukesän aikana hyvin kiinni hyppäämiseen tuolla pinnoitteella ja olen tyytyväinen, että 190 senttiä menee noinkin. Toki toivoin, että olisin pystynyt hyppäämään enemmän.

Junnilan valmentaja Jouko Kilpi näki, että 190:n ylitys oli hyppy, jolla 196 olisi voinut ylittyä.

– Myös kolmas yritys 196:sta oli lähellä, mutta juoksun loppuun tuli vähän jäykkyyttä, Kilpi totesi.

Junnila vitsaili, että vasemmassa pakarassa on kaksi senttiä liikaa, kun SE-yritykset päättyivät pudotuksiin juuri tuolla pakaralla.

– Noihin viimeisiin yrityksiin tuli vähän liikaa yritystä ja menivät lähelle tai läpi ja tuli kierrettä, Junnila analysoi.

Euroopan hallitilastossa Junnila on neljäs, joten EM-paikka lienee selvä.

– Nyt sitten vaan odotellaan kutsua, Junnila totesi.

Vuonna 2014 mestariksi hypännyt JKU:n Sini Lällä oli toinen tuloksella 184 ja mestaruutta puolustanut Vilppulan Veikkojen 33-vuotias Laura Rautanen kolmas tuloksella 182. Ensimmäisen hallimestaruutensa Rautanen voitti jo kymmenen vuotta sitten.

Lipsanen ponnisti kaksoismestariksi

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Simo Lipsanen voitti lauantaina ylivoimaisesti miesten kolmiloikan ja sunnuntaina ylivoimaisesti myös pituushypyn. Voittotulos oli 757 ja Lipsasen kaikki neljä mitattua hyppyä olisivat oikeuttaneet mestaruuteen.

Naisten kolmiloikan mestarin Senni Salmisen kaksoisveli Kalle Salminen Joensuun Katajasta oli toinen tuloksella 735.

Kolmanneksi parhaan tuloksen 720 hyppäsi Karkkilan Poikien Pyry Keränen. Kilpailun kuudes oli Simo Lipsasen vasta 16-vuotias seuratoveri Kasperi Vehmaa halliennätyksellään 693.