Kuivistolla norjalaiskirittäjä Espoossa, Lampela ennätysjahtiin, Kosonen hakee pitkää heittoa Vantaalla

Sara Kuivisto, Elina Lampela ja Silja Kosonen odottavat väkevän alkukauden jälkeen mielenkiinnolla lauantain Teemakisoja. Kuivisto ja Lampela kilpailevat silloin Espoossa, Kosonen Vantaalla.

– En lataa kauden ensimmäiselle 800 metrille mitään ihmeellisiä tavoitteita, mutta se voi mennä yllättävän kovaa, jos on hyvä kisa, Kuivisto totesi tiistaina Teemakisojen mediatilaisuudessa Espossa.

Sanna Erkinheimo vauhdittaa Espoon 800 metrin juoksun ensimmäistä ratakierrosta. Sen jälkeen Kuivistoa kirittää Norjan kokenut Hedda Hynne, joka pyyhälsi matkan viime kesänä 2.00,53.

– Omana ajatuksena on juosta kunnolla, en kyttäile. Juhannuksen 1000 metrin kilpailusta tuli hyvin itseluottamusta, Kuivisto sanoo.

Kuivisto juoksi Saarijärven juhannuskisoissa 1000 metriä täysin yksin aikaan 2.41,27. Kun takana on yksi 600 metrin kilpailu, useampia 400 metrin startteja sekä hyvin sujunut kevään harjoitusjakso, valmiuksia hyvään 800 metrin kisaan pitäisi löytyä.

– Talven harjoittelu ei mennyt älyttömän hyvin. Sairastelin hallikauden aikaan, enkä oikein meinannut päästä harjoituksissa vauhteihin, mutta kevät meni paremmin kuin koskaan, Kuivisto kertoo.

– Kevään harjoittelun onnistuminen näkyi siinä, että pystyin takomaan kilpailuvauhtisia vetotreenejä sellaisilla vauhdeilla, joihin en ole ennen päässyt.

Kova aika kelpaa kauden päätavoitteeksi

Arvokisojen siirtyminen tai peruuntuminen toi harjoitteluun myös aikaa, jonka Kuivisto hyödynsi.

– Hyvä, kun ei ollut kiire. Pystyin tekemään voimaa ja perusharjoittelua paljon normaalia pidemmälle, myös määrät pysyivät harjoituksissa suurina pidemmälle kuin koskaan.

Kauden parasta kuntoaan Kuivisto virittelee elokuulle.

– Silloin voisi olla tarjolla kovia kansainvälisiä kisoja. Minulle kauden tavoitteeksi kelpaa hyvin kova aika, nyt kun arvokisoja ei ole, Kuivisto sanoo.

Lampela: 460 on mahdollinen tänä kesänä

Elina Lampelan ja Wilma Murron kevätkesän hypyt povaavat naisten seiväshypystä yhtä kesän kotimaisen yleisurheilun herkkupalaa. Lampela nosti juhannusaattona ennätyksensä 450:een, eikä pidä 460:n ylitystä mahdottomana.

– Someron kilpailusta jäi sellainen fiilis, että pystyn hyppäämään enemmän kuin sen 450. Minusta 460 tuntuu ihan mahdolliselta tälle kesälle, Lampela sanoo.

Lampela, 22, meni 432 jo viisi vuotta sitten, mutta kadotti sitten otteen hyppäämiseen vuosiksi kunnes sain hypyn jengoilleen viime talvena, ja on tänä kesänä ollut huippuvireessä.

– Varmaan isoin asia siinä oli, että minulla oli vähän hyppykammoa. Tuli paljon läpijuoksuja, ja kun en treeneissä saanut hyviä hyppyjä, ei syntynyt hyppyvarmuutta, Lampela muistelee aikoja, jolloin hyppy ei kulkenut.

Lampela taklasi ongelman urheilupsykologin tuella ja uutteralla mielikuvaharjoitelulla. Viime talven hallikisojen hyvät hypyt ja halliennätys 435 loivat vahvan pohjan kevään harjoitusjaksolle.

– Hallikausi oli positiivinen. Se vahvisti itseluottamusta ja sitä kautta tuli keväällä hyviä hyppytreenejä. Onnistumiset ovat sitten taas ruokkineet lisäonnistumisia, Lampela sanoo.

Ennätys komposiittiseipäällä

Kevään mittaan Lampela alkoi valmistella siirtymistä 16 askeleen vauhtiin, joka on kesän kisoissa toiminut hyvin ja tuonut lisävirtaa hyppäämiseen. Otekorkeus Lampelalla on nyt 418.

– Pääsen nyt hypyssä maastalähdön jälkeen aika hyvin pystyyn ja seipään mukaan. Heilahdus on minulle hypyn paras osa. Eniten kehitettävää on loppujuoksussa ja maastalähdössä, Lampela ruotii.

Kilpailuissa Lampela on käyttänyt lasikuitu -ja komposiittiseipäitä. Ennätyksensä 450 hän ylitti komposiittiseipäällä.

– Ne ovat vähän kevyempiä, ohuempia ja mukavampia käteen. Ne eivät tunnu niin isolta, Lampela vertaa komposiittiä lasikuituseipääseen.

Kosonen: Enkka olisi kiva

Silja Kosonen on ollut SE:n rikkoneen Krista Tervon kanssa kuluvan kesän naisten moukaririnkien tähti. Kososen kesän neljän ensimmäisen kilpailun parhaan tuloksen keskiarvo on hulppea 66,99 ja oma ennätys on kauden avauksessa heitetty 67,99.

Viime kesänä Kosonen, 17, voitti Nuorten kesäolympiapäivien mestaruuden Bakussa Azerbaidzhanissa 17-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 72,35. Tulos syntyi kolmen kilon moukarilla. Tämän kesän kisaväline on ollut naisten neljän kilon moukari, jota hän heitti viime kesänä 63,60.

– Vuodenvaihteen paikkeilla siirryttiin harjoituksissa neljäkiloiseen. Sen tunsi alussa, että se on painavampi, mutta kun voima kehittyi syksyllä ja talvella, se ei sitten enää ollut niin traaginen muutos, Kosonen sanoo.

Kososen vahvuus on teknisesti hyvä ja laaja heitto.

– Nopeuttakin on, mikä on plussaa, mutta korjaamista on eniten siinä, että lähden heti heiton alusta vetämään moukaria tosi paljon. Sen kun saisi kuntoon ja lopun pidettyä kasassa, Kosonen arvioi tekniikan kehityskohteita.

Vantaan Teemakisaan Kosonen tulee kesän neljän ensimmäisen kilpailun jälkeiseltä lyhyeltä treenijaksolta.

– Jännä nähdä miten siellä menee, mutta tasaista sarjaa ja vähintään 66 metrin tulosta odotan, jos enkka tulisi, se olisi hienoa, Kosonen sanoo.

Entä mitkä ovat kauden tavoitteet, kun nuorten arvokisoja ei tänä vuonna ole?

– Yli 68 metrin haluan heittää ja Turun Kalevan kisoissa olisi kiva olla mitaleilla, kun ne ovat minulle käytännössä kotikisat, raisiolaisheittäjä sanoo.