Kuivisto, Richardsson, Junnila, Murto, Tervo ja Lipsanen luottavaisena MM-avaukseen

Dohan Khalifa-stadionilla perjantaina Suomen joukkueen MM-urakan aloittavat Simo Lipsanen, Sara Kuivisto, Camilla Richardsson, Ella Junnila, Wilma Murto ja Krista Tervo olivat luottavaisia aattopäivänä mediatentissä.

Kuivisto juoksee perjantaina 800 metrin ensimmäisessä alkuerässä. Ensimmäisessä erässä ei taktikoida, joten vauhtia lienee luvassa. Erän suosikki on MM-tilaston ykkönen, Yhdysvaltain Ajee Wilson, joka voitti maansa mestaruuden ajalla 1.57,72. Kaksi minuuttia ovat tänä kesänä alittaneet myös Ugandan Halimah Nakaayi ja hallitseva Saksan mestari Christina Hering.

– Uskon, että mennään aika hyvää vauhtia. Se sopii minulle. Mukava lähteä juoksemaan vain sijoituksesta, ei tarvitse aikaa miettiä, Kuivisto sanoi.

Kuiviston ennätys on Bydgoszczissa Euroopan superliigassa juostu 2.01,85. Hän uskoo, että lauantaisiin välieriin pääsy vaatii omaa ennätystä. Kuiviston mukaan kunto on kohdallaan, vaikka valmistautuminen 800 metrille oli haastavaa, kun osallistumisvahvistus tuli vasta viikko sitten perjantaina.

– Heti lähdettiin Dohaan, kun sain tiedon, että olen mukana myös 800 metrillä. Onneksi sain tähän riittävän monta päivää täällä, että ehdin tottua lämpöön, Kuivisto sanoo.

Kuiviston paikka MM-kilpailujen 1500 metrille varmistui jo aiemmin. Koska paikkaa 800 metrille ei aluksi kuulunut, hän ehtii suunnata viimeistelyharjoitteluaan 1500 metrille. Siksi Kuivistolle on vähän epäselvää, miten herkästi 800 metriä kulkee.

– Tässä ei enää hirveästi ehtinyt tekemään muutoksia, kun ehdin jo juosta muutaman kilpailunomaisen harjoituksen, jotka tein täysin 1500 metriä silmällä pitäen. Sääli etten saanut tehtyä niitä 800 metrin vauhdeilla, mutta näillä mennään. Kunto on varmasti parempi kuin koko kesänä, Kuivisto sanoo.

Murto: Porvoossa hypyssä oli hyviä merkkejä

Naisten seiväshypyssä karsintaraja on 460. Karsinnan hyppykorkeudet ovat 420, 435, 450, 455 ja 460.

– Jos olisi pitänyt veikata, olisin veikannut, että karsinta menee juuri noin. Olin tähän varautunut, vaikka minun tämän kauden tuloksiini nähden nuo korotukset ovat aika kovia, Wilma Murto sanoo.

– Naisten seiväshypyn taso on ollut tänä vuonna tosi kova. 470:n ylittäjiä on niin iso määrä, että karsintaraja olisi voinut olla korkeampikin. Uskon, että finaaliin vaaditaan 460.

Murto on kesän mittaan ylittänyt 445, mutta pääosin kesän tulokset ovat olleet 420-430. MM-kilpailuihin hän lähtee sikäli luottavaisena, että valmentaja Mikko Latvalan johdolla syyskesän ja syksyn harjoitukset ovat tuoneet toivottua tulosta.

– Valmistautumisjakso on ollut onnistunut. Porvoossa nuorten SM-kilpailuissa, joka oli  minulle viimeinen kisa ennen tänne tuloa, tekemisessä oli hyviä merkkejä. Hyppäsin siellä 430 lyhyellä vauhdilla, Murto sanoo.

Murron mukaan harjoitukset ovat kertoneet, että fysiikka riittää hypätä korkealta, mutta tekniikka on laahannut perässä.

– Nyt on saatu treeneissä teknisiä juttuja kasaan. Lajin henki on kuitenkin se, että lyhyen vauhdin hypyt tai täysivauhtiset treenihypyt ovat eri juttu kuin kilpailutilanne. Jos nuo lyhyen vauhdin hypyt ja treenihypyt saa siirtymään kilpailuun, sitten ollaan aika hyvässä tilanteessa, Murto arvioi.

Tervo: Harjoitusheitot parhaalla tasolla koskaan

Krista Tervo heitti Porvoossa nuorten SM-kilpailuissa mainion MM-kilpailujen kenraaliharjoituksen. Hän pyörähteli toisen kerrallaan urallaan 70 metriä ja lisäksi kahdesti yli 69 metriä. Sen jälkeen hän on viimeistellyt kuntonsa valmentaja Jukka Vihtosen johdolla Suomessa.

– Valmentajan kanssa päätettiin, että valmistaudutaan MM-kilpailuihin kotona tutuissa oloissa ja tullaan tänne Dohaan riittävän aikaisin, että ehtii elimistö tottua lämpötilojen eroon, Tervo kertoo.

Harjoitusheitot Dohan harjoituskentällä kertoivat Porvoon nuorten SM-kilpailujen jälkeen, ettei vire ole ainakaan kääntynyt laskuun.

– Tein todella hyviä harjoitusheittoja täällä. Ne olivat parhaalla tasolla, mitä harjoitusheitot ovat koskaan olleet, Tervo sanoo.

Tervo heitti kesäkuussa Jyväskylässä naisten Suomen ennätyksen 70,18 ja oli heinäkuussa 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa kuudes. MM-tilastossa Tervo on ennätyksellään 30:s ja karsintaraja on 72 metriä.

– Nyt on naisilta tullut niin paljon tosi tasaista sarjaa ja tulosta, että vähän päälle 70 metriä saattaa riittää finaaliin, Tervo arvioi karsinnan tasoa.

Millä asenteella tuore SE-nainen MM-kilpailujen karsintarinkiin astelee?

– Pitää muistaa siellä ringissä, että on itse ihan yhtä kova kuin kaikki muutkin. Lähdetään nöyränä kisaamaan, muttei nöyristellä, Tervo kiteyttää.

Junnila: Pitkä kilpailutauko haasteena

Ella Junnila on kesän mittaan nostanut korkeushypyn naisten Suomen ennätyksen 195 senttiin ja ponnisti pronssia 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa Gävlessä.

Elokuun alussa Euroopan superliigassa tuli kuitenkin nilkkavamma, minkä jälkeen Junnila ei käytännössä ole kilpaillut. Hän voitti Porvoossa elokuun lopussa 22-vuotiaiden Suomen mestaruuden, mutta siihen riitti 165:n ylitys.

Dohassa Junnilan haaste on seitsemän viikon kilpailutauko.

– Nyt on vähän sellainen fiilis, kuin kauden aloituksessa. Ei ole ihan läheltä kovaa kisaa alla, mutta hyviä hyppyharjoituksia kyllä, Junnila sanoo.

Dohassa karsintaraja on 194 ja karsinnan hyppykorkeudet 170, 180, 185, 189, 192 ja 194.

– Rajuilla korotuksilla mennään alusta lähtien. Se yleensä tarkoittaa, että kierrokset kestävät, kun otetaan useampi yritys jokaisesta korkeudesta, mutta silti aika standardi karsintakilpailu. Niissä on aina kovat korotukset, Junnila sanoo.

– Finaaliin pyritään. Se on suurin tavoite. Se ei ole mahdotonta, mutta vaatii hyvää kilpailua, koska minun perustasoni ei ole siellä 195 sentissä vaan lähempänä 190:tä. En kuitenkaan pidä sitä mitenkään epärealistisena, Junnila sanoo.

Junnila kävi keskiviikkona Khalfifa-stadionilla hakemassa tuntumaan kilpailupaikkaan ja oloihin. Niiden suhteen hänellä ei ole valittamista.

– Stadionilla oli hyvä lämpötila, ei kuuma eikä kylmä. Ja radan pinta oli ihan perus-mondo, Junnila kertoi.

Richardsson toivoo tasaisen kovaa matkavauhtia

Camilla Richardsson tavoittelee finaaliin pääsyä naisten 3000 metrin estejuoksun toisessa alkuerässä. Finaaliin selviytyy erien kolme parasta ja kuusi juoksijaa aikavertailusta.

– Kova erä, mutta MM-kilpailuissa kaikki erät ovat kovia. Erässä on kolme juoksijaa, joiden ennätys on alle 9.10, mutta sen jälkeen on aika tasaista, Richardsson arvioi.

Kausivertailun parhaat ovat kenialainen ME-nainen Beatrice Chepkoech (8.55,58), edellisten MM-kilpailujen amerikkalainen hopeamitalisti Courtney Frerichs (9.09,75) ja Timanttiliigan finaalissa Zürichissä Saksan ennätyksen 9.07,51 juossut Gesa-Felicitas Krause.

Richardssonin toiveissa on tasavauhtinen juoksu.

– Jatkoon pääsy vaatii kovaa aikaa. Toivottavasti vauhti on kovaa heti alusta lähtien. Pahinta on, jos mennään alussa hölkkävauhtia, Richardsson sanoo.

Richardsson on tällä kaudella ollut mainiossa kunnossa. Oma ennätys parani Joensuun GP-kilpailuissa 9.35,27:een. MM-kilpailujen alkuerissä kärki on usein mennyt hieman alle 9.30:n vauhtia, joten Richardssonille voisi olla tarjolla tilaisuus ennätysjuoksuun.

Vaasalaisjuoksijan mukaan syksyn harjoitusjakso kesän kova kilpailuruljanssin jälkeen on onnistunut.

– Kesällä tuli ehkä jopa liiankin monta kilpailua. Siksi nyt syyskuussa oli pakko tehdä perustyötä, Richardsson sanoo.

– Leirillä Turkissa tein yhden kova vauhtikestävyysharjoituksen ja yhden kovan ratatreenin, joka meni tosin hyvin. Tein aivan saman treenin, ennen kuin juoksin Joensuussa ennätykseni, ja nyt se sama treeni meni vähän paremmin kuin silloin, joten olen hyvässä kunnossa.

Lipsanen: Finaali vaatii minulta kesän parasta

Simo Lipsanen ponnisti talvella Suomen halliennätyksen 16,98. Kesän paras tulos on Euroopan superliigan kakkossijan tuonut 16,76.

– Luulen, että finaaliin pääseminen vaatii kesän parasta. Veikkaan, että jatkoon meno on lähempänä 17 metriä kuin 16,50:tä, Lipsanen arvio perjantaista MM-karsintaa, jossa karsintaraja on 17,10.

Lipsanen viimeisteli MM-vireen Turkissa, Belekissä. Hän ponnisti leirillä yhden kilpailun, missä hän loikki 16,48. Silloin juoksu kulki, mutta loikissa oli vielä pientä hiomista. Dohaan Lipsanen tuli luottavaisena.

– Ihan hyvä tuntuma leirikilpailusta jäi. Siellä kontaktit eivät olleet vielä hereillä, mutta kauden päätavoitteeseen valmistavana kilpailuna se oli hyvä, Lipsanen sanoo.

– Viimeistelyharjoituksissa on haettu huippusuorituskykyä esiin lyhyiden ja terävien treenien kautta.

Lipsanen piipahti Khalifa-stadionilla hakemassa tuntumaa rataan ja oli tyytyväinen.

– Rata tuntui hyvältä. Sen pinta on napakka ja nopea. Siinä on ennenkin pitkälle hypätty. Uskon, että täälläkin nähdään kovia tuloksia.

Suomalaiset Dohan MM-kilpailuissa perjantaina 27.9.

Klo 17.10 Sara Kuivisto, 800 metrin 1. alkuerä (erien 3 parasta ja 6 aikavertailusta välieriin).

Klo 17.30 Wilma Murto, seiväshypyn karsinta, A-ryhmä (karsintaraja 460).

Klo 18.10 Krista Tervo, moukarinheiton karsinta, B-ryhmä (karsintaraja 72,00).

Klo 18.40 Ella Junnila, korkeushypyn karsinta, B-ryhmä (karsintaraja 194).

Klo 19.11 Camilla Richardsson, 3000 m ej, 2. alkuerä (erien 3 parasta ja 6 aikavertailusta loppukilpailuun).

Klo 19.25 Simo Lipsanen, kolmiloikan karsinta (karsintaraja 17,10).

Klo 23.59. Anne-Mari Hyryläinen, Alisa Vainio, naisten maraton, loppukilpailu.

Starttilistat ja aikataulu