Kuivisto hätyytteli SE:tä – Murto ylitti 461– Illukka teki 22-v. SE:n – Vetter ja Ståhl heittivät huipputulokset

Sara Kuivisto  hätyytteli Kuortaneen Motonet GP:n 800 metrillä Suomen ennätystä. Kuivisto pudotti ennätyksensä 2.00,75:een, kun aiempi oli 2.01,57.

– En olisi uskonut, että olisin pettynyt, kun minusta tulee 800 metrillä 2.00-alkuisen tuloksen juossut nainen, mutta nyt olen. Se oli niin pienestä kiinni, Kuivisto viittasi Tuuli Merikoski-Siliuksen SE:n 2.00,59:n rikkoutumiseen.

– Juoksu oli nyt vähän sellaista nykimistä ja juoksun jänis oli koko ajan edessä.

Kuortaneen juoksulla Kuivisto on yhä tiukemmin kiinni 800 metrin olympiapaikassa rankingin kautta. Olympiakisoihin hänellä on mahdollisuus myös 1500 metrillä. Tuon matkan rankingasemiaan Kuivisto yrittää parantaa Vaasassa maanantaina alkavassa kaksipäiväisessä olympiarankingkilpailussa. Kuivisto juoksee Vaasassa 1500 metriä tiistaina.

– Siellä tavoitteena on juosta hyvä aika, Kuivisto sanoi.

Kuortaneella naisten 800 metriä voitti Kenian Eglay Nalyanya ajalla 2.00,56. Suomalaisista ennätyksiään kohensivat myös kuudenneksi ja seitsemänneksi juosseet Heini Ikonen ja Ilona Mononen ajoin 2.07,28 ja 2.07,57.

Murto taivutti ulkoratojen ennätyksensä

Wilma Murto vankisti asemiaan naisten seiväshypyn olympiarankingissa ylitettyään ulkoratojen ennätyksensä 461. Aiempi kolme vuotta sitten hypätty ennätys parantui sentillä. Kisan Murto päätti kolmeen yritykseen 470:stä.

– Nyt sattui samaan kisaan, että sää, hyppy ja pää olivat kaikki kunnossa. Hyppääminen oli kivaa ja sellaista kuin sen harjoitusten perusteella pitäisi olla, Murto sanoi.

– Tämä vahvisti myös asemia olympiarankingissa, mutta koska paikka ei ole vielä varma, hyppään varmaan olympiarankingin kilpailussa Vaasassa alkuviikosta. Täytyy tosin katsoa, missä sielun ja ruumiin voimissa ollaan ennen kisaa. Kuortaneen kisa oli aika pitkä ja käytiin kuumassa kelissä, mutta tässä on nyt pari päivää aikaa palautella.

Elina Lampela oli Kuortaneen kilpailussa toinen 441:n ylityksellä ja 421 hypännyt Saga Andersson kolmas.

Miesten pituushypyn voitti Ruotsin Thobias Montler, joka ponnisti 8,13. Kristian Bäck oli parhaana suomalaisena kolmas tuloksella 792 ja Kristian Pulli neljäs ponnistettuaan 7,82.

Illukka ja Samuelsson mahtivireessä

Riku Illukka voitti Kuortaneella 100 metriä 22-vuotiaiden SE-ajalla 10,27, jolla Eetu Rantalan SE siirtyi historiaan kolmella sekunnin sadasosalla. Illukan oma ennätys koheni 0,17 sekunnilla.

Samuli Samuelsson oli kilpailussa toinen samalla ajalla Illukan kanssa ja kohensi ennätystään sadasosalla. Matkan kaikkien aikojen Suomen tilastossa kaksikko nousi neljänneksi.

-– Juoksu tuntui hyvältä. Lähtökiihdytys meni hyvin, mutta juoksun loppuun tarvitaan vielä lisää terävyyttä, Illukka sanoi.

Selän S1-nivelen toimintahäiriön kanssa kevään kamppaillut Samuelsson juoksi Kuortaneella kauden kolmannen ja neljännen starttinsa.

— Minulla on päinvastainen tilanne kuin Rikulla. Lähtökiihdytys ei vielä toimi. Riku oli edellä vielä 60 metrissä, mutta juoksun tuli loppu tuli hyvin. Mutta kun ennätyksensä juoksee, kakkossija ei harmita, Samuelsson sanoi.

Illukka, 21, harjoittelee Olli-Pekka Mykkäsen valmennuksessa. Hän asuu Jyväskylässä, jossa harjoituskaverina on usein Oskari Lehtonen, joka oli nyt Kuortaneella neljäs ennätyksellään 10,43.

– Minulla on takana ehjä harjoituskausi. Olen päässyt tekemään kaikki harjoitukset. Se ei aina ole itsestäänselvyys ja siitä pitää olla kiitollinen, kuntoaan parin viikon päästä käytäviin  22-vuotiaiden EM-kisoihin tähtäävä Illukka sanoi.

Korte ei antanut takareisikipujen kiusata

Naisten 100 metrin aidat voitti Annimari Korte loistoajalla 12,82, jota siivitti 2,1 metriä sekunnissa puhaltanut myötätuuli. Reetta Hurske niin ikään loistoajalla 12,88.

– Takareisi oli vielä eilen niin kipeä, että mietin, juoksenko ollenkaan, mutta tulehduskipulääkkeiden ansiosta pystyi juoksemaan, Korte totesi.

Korte ja Hurske olivat alkuerien nopeimmat ajoin 13,08 ja 13,06.

 Vetter kenttäennätyksestä: Olen ylpeä ja onnellinen

Johannes Vetter sai sen, mitä tuli Kuortaneelta hakemaan. Keihäänheiton tämän hetken ykkösmies maailmassa piiskasi keihäänsä toisella heitolla kenttäennätyslukemiin 93,59, vaikka kilpailu ei ollut aivan helppo. Aiempi kenttäennätys oli Aki Parviaisen 93,09.

– Olen onnellinen ja ylpeä siitä, että pystyin heittämään tällaisessa kilpailussa kenttäennätyksen ja vielä Suomessa, jossa keihäänheittoa todella arvostetaan, Vetter sanoi.

Kisa oli Vetterin mukaan rahtusen takkuinen.

– Vähän oli liukasta heittää ja kroppa pyrki väistämään toiselle puolelle, mutta eihän se 93 metriä huonosti ole, Vetter veisteli.

Trinidad&Tobagon olympiavoittaja Keshorn Walcott oli kilpailussa toinen heitettyään 89,12. Se on kesän maailmantilaston kolmanneksi paras tulos, Edellä ovat vain Vetterin 96,29 ja Puolan Marcin Krukowskin 89,55.

– Näin jo lämmittelyheitoissa, että Keshorn on hyvässä kunnossa. Hän on ehdottomasti yksi menestyjäkandidaatti olympialaisiin, Vetter arvioi.

Tsingis Khan sai Ståhlin lämpenemään

Ruotsin Daniel Ståhl ja Slovenian Kristjan Ceh sytyttivät Kuortaneen yleisön huikealla kiekkokilpailulla, jonka Daniel Ståhl voitti tuloksella 70,55 Ceh oli toinen ennätyksellään 70,35.

Kumpikin heitti kilpailussa kahdesti yli 70 metrin. Ståhlin toiseksi paras kantoi 70,21 ja Cehin 70,22.

– Heitin hyvin jo verryttelyssä, mutta kilpailussa yritin aluksi liikaa, mutta sitten kun Tsingis Khan alkoi soimaan ja Ceh heitti 70 metriä aloin löytää oman heiton, Kuortaneen yleisön kannustuksesta nauttinut Ståhl sanoi.

Raitanen kaatui, Helander ennätysvauhdissa

Miesten 1500 metrin voitti Norja Ferdinand Kvan Edman ennätyksellään 3.38,36. Topi Raitanen putosi pelistä ensimmäisellä kierroksella. Hän kaatui ja keskeytti, kun ”joku tuli takaa jaloille”.

– Harmitti, kun tuli tänne Liikuntakeskus Pajulahden leiriltä neljän tunnin ajomatkan päästä ja menetin hyvän kisa, mutta täytyy tehdä sitten tällä harjoitus ennen kuin ajan takaisin, Raitanen sanoi.

Joonas Rinne oli kolmas ajalla 3.42,82 ja Eemil Helander viides ennätyksellään 3.45,23.