Kuivisto haki tuntumaa vuoristoharjoitteluun: Olen ollut vähän skeptinen

Kuivisto haki tuntumaa vuoristoharjoitteluun: Olen ollut vähän skeptinen

Sara Kuivisto on viime päivät kuulostellut kroppaansa. Millaisia vaikutuksia uran ensimmäisellä vuoristoleirillä oli? Hän harjoitteli hiljan neljä viikkoa muiden suomalaisjuoksijoiden kanssa Yhdysvalloissa, Arizonan Flagstaffissa reilun 2000 metrin korkeudessa merenpinnasta.

– Siitä on käyty paljon keskustelua, onko vuoristoharjoittelusta iloa 800 metrin juoksijalle. Itse olen ollut vähän skeptinen, koska harjoitusvauhdit tippuvat ylhäällä ja minun matkalle ne ovat tärkeitä, Kuivisto sanoo.

Kuivistolle 800 metriä on päämatka ainakin ensi vuoden EM-kisoihin. Hän halusi kokeilla vuoristoleiriä nyt koska MM-kisat ovat Dohassa vasta syys-lokakuun taitteessa. Tulevalla harjoituskaudella kokeiluihin ei ole aikaa: Tokion olympialaisten yleisurheilu alkaa ensi vuonna 31. heinäkuuta ja Pariisin EM-kilpaillut elokuun lopulla.

– Nyt oli hyvä sauma kokeilla, ja kokeiluna leirin otinkin. Ei ollut liikoja odotuksia, Kuivisto sanoo.

Vuoristoon Kuivisto lähti hyvän hallikauden jälkeen. EM-halleista karttui arvokisakokemusta, ja halliennätykset kohenivat 800 ja 1500 metrillä lukemiin 2.04,20 ja 4.14,99.

– Hallikaudella tuli hyvin kovavauhtista juoksua. Sen jälkeen oli hyvä hetki mennä vuoristoon. Maltoin ottaa leirin alun iisisti, kun muutenkin oli sellainen hetki, että voi ottaa rauhassa, Kuivisto sanoo.

”Treeneissä väsyi tosin paljon”

Vuoristossa palautuminen hidastuu. Se näkyi Flagstaffissa varsinkin Kuiviston harjoitusvauhdeissa ja harjoitusmäärissä.

– Se oli sellaista peruskuntohenkistä juoksemista ja oheisharjoitteita. Puntit nousivat hyvin, mutta palautuminen oli ihan erilaista kuin kotona. Minulla on monesti Suomessa puntti edellisenä päivänä, ja seuraavan mäkivetopäivä, mutta vuoristossa se toiminut. Treeneistä väsyi tosi paljon, Kuivisto sanoi.

– Normaalisti voimatreeneistä saa hyvän voiman tunteen jalkoihin, mutta ylhäällä vain väsyi. Kun tulin kotiin, tuntui, että jalat käyvät niinsanotusti hitaalla.

Vuoristossa Kuivisto juoksi 100-120 kilometrin harjoitusviikkoja, kun ne Suomessa olisivat olleet 130-150 kilometrin luokkaa. Rahtusen putosi myös lenkkivauhti, joka nousi viidellä kilometrillä 4.50 minuutin kilometrivauhdista päälle 5 minuuttiin.

Kuivisto: Happi kulki hyvin

Mikä oli oma tuntemus leirin jälkeen?

– Happi kulkee hyvin, mutta jalat olivat alkuun jähmeät, varmaan osin aikaeron ja matkustamisen takia. Se oli aika kova rasitus, Kuivisto sanoo.

Vielä Kuivisto ei osaa punoa yhteen vuoristoharjoittelun hyötyä.

– Vaikea sanoa, oliko leiri hyvä, kun olin siellä ensimmäistä kertaa, ja se on aika epämotivoivaa, kun harjoitusvauhdit tippuvat. Kiva, että Jukka Keskisalo oli paikalla koko ajan, hänellä on näistä asioista kokemusta, Kuivisto sanoi.

Kuiviston harjoittelu jatkuu vielä pari viikkoa perusharjoittelun parissa. Sen jälkeen alkaa kilpailuun valmistava kausi ja vauhdit treeneissä kasvavat.

–  Hallikausi oli niin hyvä, että vauhdit löytyvät varmasti äkkiä.