Kuikka teki kotimaista kävelyhistoriaa, Ojala: "Takaisin sorvin ääreen"

Kuikka teki kotimaista kävelyhistoriaa

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tiia Kuikasta tuli Kiinan Taicangissa kävelyn MM-joukkuekilpailussa ensimmäinen suomalaisnainen, joka on kilpaillut 50 kilometrillä arvokisoissa.

Kuikka sijoittui 18:nneksi SE-ajalla 4.32.43 ja oli yhdeksänneksi paras eurooppalainen. Aleksi Ojalan taival miesten 50 kilometrillä jäi kesken hylkäyksen takia. 

Kuikan tavoite Kiinassa oli rikkoa elokuisten EM-kisojen tulosraja 4.40.00, joka meni kirkkaasti. Hän käveli pikkuhiljaa kiihtyvää vauhtia 33-35 kilometriin. Lopussa vauhti aavistuksen hiipui. 

– Se oli odotettua vaikeampaa. Vatsan kanssa oli ongelmia ja suurimmat ongelmat heti ensimmäisellä 15 kilometrillä. Sen aikana tuli pari vessareissua, Kuikka kertaili.

– 15-30 kilometrin väli oli hyvä pätkä, mutta lopussa se vissiin vähän kostautui, kun oli alkumatkasta tyhjentänyt itsensä niin hyvin. Ei ollut sitä energiaa, jota olisi voinut olla.

Vaikka vauhti hieman lopussa hyytyi, siinä oli hyvin varaa EM-rajan rikkomista ajatellen.

– Olen todella iloinen, että EM-raja meni. Siitä oli aikamoinen stressi ennen kilpailua. Jännitti eilen niin, että olin ihan hermoraunio.

Kuikka uskoo, että seuraavan kerran 50 kilometrin kisaa ei tarvitse jännittää samalla tapaa.

– Kyllä seuraavaan kisaan on helpompi lähteä. Nyt tietää mitä se on, jää turha vouhotus pois.

Savonlinnassa asuvaa kävelijää valmentaa Keijo Kosonen. SUL:n kävelyvalmentaja Jani Lehtinen on ollut vahvasti tukemassa kaksikon työtä. 

Naisten kilpailun voitti Kiinan Liang Rui maailmanennätysajalla 4.04.36. Edellinen ME oli Portugalin Ines Henriquesin Lontoon MM-kisoissa viime kesänä kävelemä 4.05.56. 

Ojala: Vauhti tuntui helpolta

Ojala ehti kävellä reilut 15 kilometriä, kunnes tuomarit laputtivat hänet radalta. Kilpailun voitti Japanin Hiroki Arai ajalla 3.44.25

– Aikamoinen pettymys. Tuntuma oli todella hyvä ja vauhti tuntui helpolta, mutta tuomareita on pakko uskoa. Nyt vaan takaisin sorvin ääreen ja pannaan tekniikka kuntoon, Ojala sanoi.

– Pikaisen siinä ponnistus lähti ylös. Treeneissä on ollut vähän sitä samaa vikaa, Suomen joukkueenjohtajana kilpailua seurannut Jani Lehtinen analysoi.

Vaikka pettymys kirpaisi, Ojala näki, että elokuisia Berliinin EM-kisoja ajatellen ei ole syytä huoleen. Ojala on jo valittu kisoihin.

– Viime vuonna oli vähän samanlainen tilanne. Euroopan cupissa Podebradyssä tuli keväällä hylkäys, mutta mitä sitten tapahtuikaan Lontoon MM-kisoissa. Uskon, että tekniikka saadaan kuntoon, kun se on tehty kerran aikaisemminkin, Ojala sanoi.

Lontoon MM-kisoissa viime kesänä Ojala käveli 14:nneksi ajalla 3.47.20.

Japanilaisille kolmoisvoitto sadekelissä

Japanin Hiroki Arai piti pintansa ajoittaisen sateen ja kovan tuulen kiusaamassa kilpailussa ja johti japanilaiset kolmoisvoittoon ja joukkuekilpailun ykkössijaan. Toiseksi 50 kilometrillä sijoittui ennätyksensä 3.44.31 kävellyt Hayate Katsuki ja kolmanneksi Satoshi Maruo ajalla 3.44.52.

Arai on viime kesän Lontoon MM-kisojen hopeamitalisti ja toissa vuoden Rion olympiakisojen pronssimitalisti. Katsukille mitali oli uran ensimmäinen arvokisoissa.

Katsuki otti pitkään kisan kärjessä kävelleen Arain kiinni 48 kilometrin kohdalla, mutta ei kyennyt nousemaan voittoon viimeisellä kahden kilometrin kierroksella.

Tuloksia:

Taicang, Kiina:

Kilpakävelyn MM-joukkuekilpailu:

Miehet, 50 km: 1) Hiroki Arai Japani 3.44.25, 2) Hayato Katsuki Japani 3.44.31, 3) Satoshi Maruo Japani 3.44.52. Aleksi Ojala disk.

Naiset, 50 km: 1) Liang Rui Kiina 4.04.36 (ME), 2) Yin Hang Kiina 4.09.09, 3) Claire Tallent Australia 4.09.33,….18) Tiia Kuikka Suomi 4.32.43 (SE).

Kilpailun livetulokset

 


ojala_aleksi_rio.jpg

Aleksi Ojalan tekniikka ei ollut tuomareiden mieleen Kiinan MM-joukkuekilpailussa. Arkistokuva.