Kristiina Mäkelän ura päättyy syksyn Ruotsi-otteluun: ”Olen nauttinut suuresti urheilusta”

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä päättää menestyksekkään uransa Ruotsi-otteluun elokuun lopussa Olympiastadionilla.

– 15 vuotta kolmiloikkaa on osin määrittänyt minua myös ihmisenä. Olen nauttinut suuresti urheilusta. Olen kiitollinen ja ylpeä, kun olen saanut edustaa Suomea. Roomassa onnistuminen oli taas todella lähellä. Ihanan ja elämäni parhaan valmentajani Tuomas Sallisen opeilla kuntoutimme jalan taas kerran hyppykuntoon, Mäkelä kertoo.

Mäkelä kilpailee seuraavaksi Paavo Nurmi Gamesissa 18. kesäkuuta.

– Haluan nauttia viimeisestä PNG:stä ihanassa Turussa. Turku on auttanut lajiamme parrasvaloihin jo 10 vuotta. Turun jälkeen kilpailen Vaasassa Kalevan kisoissa ja tavoitteenani on SM-kulta numero 18, Mäkelä sanoo.

– Iso tavoite on hypätä Pariisissa ja kolmatta kertaa olympialaisten finaalissa. Rakastan olympialaisia, joukkuetta ja sitä kaikkea. Olen hyvässä kunnossa ja asenne on ”All in” viimeisenä kesänä. Teemme kaikkemme Tuomaksen kanssa, että hyppy kulkee ja yleisö tykkäisi. Kerran vielä. Tulkaa tsemppaamaan kisoihin. Yritän selvitä vollottamatta, Mäkelä tunnelmoi.

Orimattilan Jymyä edustavaa Mäkelää on vuodesta 2018 valmentanut Tuomas Sallinen, joka valmentaa myös korkeushyppääjä Ella Junnilaa.

– On ollut etuoikeus saada valmentaa näin sitoutunutta ja lahjakasta urheilijaa. Saimme yhdessä kaadettua 14,50 haamurajan ja Münchenin EM-kisoissa yliastuttu hyppy oli lähes 15 metriä, Sallinen muistelee.

Münchenin EM-hopea kirkkain saavutus

Mäkelä, 31, on yksi 2010- ja 2020-luvun menestyneimmistä suomalaisista yleisurheilijoista. Mäkelä on sijoittunut urallaan yhteensä kuusi kertaa halli- ja ulkoratojen EM- ja MM-kilpailuissa pistesijoille eli kahdeksan parhaan joukkoon.

Mäkelän uran kirkkain saavutus tähän mennessä on ollut hopea Münchenin EM-kilpailuissa 2022. Se tuli SE-tuloksella 14,64. Olympiafinaaleihin hän selviytyi 2016 Rio de Janeirossa ja 2021 Tokiossa. Vuodesta 2015 alkaen Mäkelän kauden paras tulos on joka vuosi ollut yli 14 metriä. Kuluvan kauden paras on tällä haavaa 13,99. Suomen mestaruuksia Mäkelällä on 17, joista 10 ulkoradoilta.

 ”Pitkä tie huipulle” -kirja ilmestyy lokakuussa

Mäkelä on koulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteiden kanditaatti. Hän julkaisee 3. lokakuuta Tammen kirjan ”Pitkä tie huipulle” yhdessä kirjailija Mika Wickströmin kanssa.
– Ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssia tämä 15 vuoden urheilu-ura. Kerron kirjassa mitä kaikkea urheilu Suomessa voi pitää sisällään. Jos urheilijat ja yleisö yli lajirajojen saa pientäkin ajatusta elämiinsä, olen onnistunut, Mäkelä kertoo.

Lisätiedot:

Harri Halme

Manageri

040 754 5104