Kotimaan kärkinimet huippuseurassa Turussa – Hurske: Täytyy löytää kovaa vauhtia, jos meinaa voittaa

Viikko sitten Jyväskylässä 100 metrin aitajuoksun SE:n rikkonut Reetta Hurske aloittaa tiistaina Paavo Nurmi Gamesissa neljän juoksun kilpailuviikon, jonka jälkeen kilpailutahti jatkuu tiuhana läpi kesäkuun.

Turussa Hurske kohtaa kotimaisten kärkinimien Annimari Kortteen, Lotta Haralan ja Nooralotta Nezirin ohella eurooppalaisia haastajia, kuten kilpailukautensa avaavan puolalaisen Euroopan mestarin Pia Skrzyszowskan ja EM-hallin sveitsiläisen mitalistin Ditaji Kambundjin.

– Täytyy löytää kovaa vauhtia, jos meinaa kisan voittaa, Hurske arvioi Paavo Nurmi Gamesin lehdistötilaisuudessa.

Hurskeen kausi jatkuu Turun jälkeen kahdella startilla lauantaina Kuortaneella. Sen jälkeen tarjolla ovat maajoukkueiden EM-kilpailut Puolassa ennen Timanttiliigan Lausannen osakilpailua.

– Jyväskylän kisan jälkeen on mennyt hetki palautuessa. Nyt olisi puoleentoista viikkoon tarjolla kuusi kovaa starttia. Toivon, että ne kaikki olisivat tuloksellisesti tasaisia ja teknillisesti hyviä, Hurske sanoo.

Kosonen: ”Toivottavasti pystyisin heittämään rennosti”

Moukarinheittäjä Silja Kosonen lähtee Paavo Nurmi Gamesiin Euroopan tilaston ykkösenä. Vastassa on viime kesän MM-kilpailujen koko mitalikolmikko, tällä kaudella 80,17 heittänyt Yhdysvaltain Brooke Andersen, Kanadan Camryn Rogers (78,62 tällä kaudella) ja Yhdysvaltain Janee’ Kassanavoid (76,60).

– Toivottavasti pystyisin heittämään rennosti. Monesti on käynyt niin, että ennätyksen jälkeen seuraavassa kilpailussa saattaa mennä yliyrittämiseksi. Odotan, että saisin jatkettua sitä rentoa, hyvää fiilistä, Kosonen sanoi.

Sanoillaan Kosonen viittasi Tammelassa Tour de Hammer -sarjan kilpailussa lauantaina heittämäänsä huippusarjaan, jonka pisin heitto kantoi Kososen ennätyslukemiin 73,50.

Lajin pohjoisamerikkalaisten huippunimien kohtaamista Kosonen ei ujostele.

– Onhan se siistiä. Odotan innolla. Varmaan kovin kisa arvokisojen lisäksi missä olen ollut ja vielä täällä Turussa, Kosonen hehkutti.

Tasokasta kilpailua odotteli myös Andersen, jonka elämän viime kesän MM-kulta mullisti täysin. Taakse jäivät päivät jolloin hän työskenteli harjoittelun ohella pikaruoka- ja urheiluravinnekaupassa. Nyt hän on voinut jättää työt ja keskittyä harjoittelemaan.

– Kovatasoista kilpailua odotan. Hienoa, että saadaan kaikki MM-mitalistit taas yhteen, Andersen sanoi.

Raitasen toiveena napsun parempi aika kuin Pariisissa

Jos tuoreet SE:n haltijat Reetta Hurske ja 400 metrin aituri Viivi Lehikoinen ovat Paavo Nurmi Gamesin katsojien suosikkeja, sitä on myös Turussa hyvää menestystä niittänyt estejuoksija Topi Raitanen.

Tiistaisen 3000 metrin estejuoksun tilastosuosikki on Etiopian Abraham Seme, joka pinkoi neljänneksi ajalla 8.10,73 Timanttiliigan Pariisin kilpailussa, jonka Lamecha Girma voitti maailmanennätyksellä 7.52,11.

Raitaselle on Turussa tarjolla tasainen juoksu, jossa haetaan alle 8.20:n aikaa ja jopa Raitasen ennätysajan 8.16,57 tuntumaan päättyvää juoksua.

– Kolme starttia alla eikä ihan täysin tyytyväinen voisi siihen olla, mitä on saatu aikaan, Raitanen arvioi kauden ensimmäisiä estejuoksukilpailujaan, joista viimeisin toi Pariisissa kauden kotimaisen kärkiajan 8.22,00.

– Kuntoa haetaan kisojen kautta. Täytyy toivoa, että pääsisi taas napsun parantamaan siitä, mitä se Pariisissa oli, Raitanen linjasi tiistain tavoitettaan.

Lainaseipäillä kuusi metriä ylittänyt Lightfoot suosikki Turussa

Jos Wilma Murron ja tällä kaudella 471 hypänneiden Ranskan Margot Chevrier´n ja Uuden-Seelannin Olivia McTaggartin  tähdittämästä naisten seiväshypystä on luvassa mielenkiintoinen, sitä voi odottaa myös miesten seiväshypystä.

Miesten kilpailun ennakkosuosikki on Yhdysvaltain KC Lightfoot. Kahdessa viime kilpailussaan Lightfoot on ylittänyt 607 ja 600. Tulos 607 on uusi Yhdysvaltain ennätys.

Ennätyksensä amerikkalainen olympianelonen ponkaisi Bergenissä Norjassa lainaseipäillä, kun omat seipäät eivät sinne ehtineet.

– Käytin neljän eri ihmisen seipäitä ja olin aika tyytyväinen tulokseen. Tuollaista en ole koskaan tehnyt, totesi Lightfoot, joka päätti kilpailuun yrityksiin 606:sta samoin kuin Filippiinien Ernest John Obiena, joka voitti kilpailun uransa ensimmäisellä kuuden metrin ylityksellä.

Lightfoot uskoo, ettei 607 jää uran parhaaksi tulokseksi.

– Hypystä ei ole paljon muistikuvia, siinä oli adrenaliiniä sen verran paljon liikkeellä, mutta olen nähnyt videolta ja tiedän ettei se ollut täydellinen hyppy, Lightfoot sanoi.

Suomalaisista miesten seiväskilpailussa hyppäävät Urho Kujanpää, Tommi Holttinen ja Juho Alasaari.

Vadlejch: ”Olen urani parhaassa kunnossa” – Ståhlilla voittoputki

Kovin odotuksin Paavo Nurmen stadionilla odotellaan myös, saako Oliver Helander heiton jengoilleen niin, että pystyy puolustamaan viime vuoden kilpailun voittoaan. Silloin se heltisi omalla ennätyksellä 89,83. Suomalaisista mukana ovat myös Toni Kuusela ja Topias Laine.

Keihäskilpailun ulkomaisia kärkinimiä ovat saksalainen Euroopan mestari Julian Weber ja tshekkiläinen olympia-, MM- ja EM-kilpailujen hopeamitalisti Jakub Vadlejch, joka on tällä kaudella heittänyt jo 88,63.

– Dohan GP-kilpailu ja treenikisa Etelä-Afrikassa olivat hyviä askelia eteenpäin. Ne vakuuttivat minut siitä, että olen urani parhassa kunnossa, Vadlejch totesi kauden 88 metrin ylityksistä.

Vuosi sitten kuudenneksi Turussa jäänyt tshekki vakuutti, että tuo sijoitus on korjattava. Koko kautta ajatelle katse Vadlejchilla on MM-kilpailuissa.

– Nyt on aika ottaa kultamitali, siitä taistelen Vadlejch sanoi.

Huippuluokan tulosta on tarjolla myös miesten kiekonheitossa, kun Sollentunassa sunnuntaina 70,93 heittänyt Daniel Ståhl kohtaa tällä kaudella 70 metriä puhkaisseen Itävallan Lukas Weisshaidingerin, Slovenian Kristjan Čehin ja tukun muita lajin huippunimiä.

– Tosin pitkälle täytyy heittää, kolmen perättäisen voiton putkea Turussa puolustava Ståhl tuumi.

Samuelsson, Määttänen, Mäkelä, Tähti, Kotaja …

Paavo  Nurmi Gamesissa korkeatasoiseen kansainväliseen seuraan pääsevät myös 100 metrin SE:tä 10,16 sunnuntaina sivunnut Samuli Samuelsson ja Viljami Kaasalainen, samoin kuin Eveliina Määttänen ja Nathalie Blomqvist naisten 800 ja 1500 metrillä.

Naisten hyvätasoisessa kolmiloikkakilpailussa Kristiina Mäkelä, Senni Salminen ja Jessica Kähärä kohtaavat muiden muassa jamaikalaiset Kimberly Williamsin ja Shanieka Rickettsin.

Lujaa vastusta on tarjolla myös pika-aidoissa Elmo Lakalle ja Ilari Manniselle sekä ratakelauksessa kotimaisille huippunimille Leo-Pekka Tähdelle ja Amanda Kotajalle.

Paavo Nurmi Games Ylen kanavilla

Klo 16.25 Areena

Klo 16.30 Puhe

Klo 18.00 TV2

Aikataulu:

https://paavonurmigames.fi/info/yleiso/#aikataulu