Kotajan MM-tavoitteet täyttyivät, 400 metriltä pistesija, Tuomas Manni keräsi MM-finaaleista oppia ja kokemusta

Amanda Kotajan tavoitteet täyttyivät parayleisurheilun MM-kisoissa Dubaissa. Kotaja voitti naisten T54-luokan ratakelauksen 100 metrin maailmanmestaruuden ja nousi tiistaina kakkosmatkansa 400 metrin finaalissa seitsemänneksi kauden parhaallaan 57,79. Tilastoissa ennen kilpailua Kotaja oli 20:s.

– Kelaus tuli hyvin aina etusuoran alkuun, mutta sitten iskivät hapot käsiin, enkä päässyt enää eteenpäin samalla rytmillä kuin takasuoralla, Kotaja kertaili finaalia.

Finaaliin Kotaja eteni kelattuaan aamulla alkuerissä ajan 58,16. Finaalissa hän tuli loppusuoralle kuudentena, mutta putosi lopussa yhden sijan, kun Yhdysvaltain Susannah Scaroni kiri kuudenneksi ajalla 57,55. Kiinan Lihong Zou oli nopein ajalla 53,28.

– Huomasin sivusilmällä, että jenkki alkaa lähestyä. En pystynyt pitämään häntä takana, mutta ei se pahasti harmita. Finaalipaikka ja seitsemäs täyttivät minun tavoitteeni, Kotaja totesi.

”Palasin omalle huipputasolleni”

Seuraavaksi Kotaja kääntää katseensa valmentaja Jussi-Pekka Kurtin kanssa heinä-elokuun taitteessa ensi kesänä alkaviin Tokion paralympiakisoihin ja kesäkuun alussa Puolan Bydgoszczissa käytäviin EM-kisoihin. Dubain MM-kilpailut ja sitä edeltänyt onnistunut kilpailukausi jättivät Kotajalle hyvät lähtökohdat paralympiakesälle.

– Tämä kausi on ollut mielettömän hyvä. Olen päässyt takaisin omalle huipputasolleni. Tästä on hyvä rakentaa kehitystä Tokion paralympialaisiin, Kotaja tuumi.

Tokion kisoissa Kotaja kelaa samat matkat kuin MM-kisoissa, eli 100 ja 400 metriä.

– Tokion kisoihin ei ole hirveän paljon aikaa, joten täytyy valmentajan kanssa miettiä, mitä asioita yritetään vielä parantaa. Olen luottavainen, että me olemme oikealla tiellä, Kotaja sanoi.

© Oliver Kremer, 2019 (sports.pixolli.com)

Manni keihäskisan yhdestoista: ”Paljon tuli oppia ja vinkkejä”

Tuomas Manni oli F34-luokan keihäsfinaalissa Dubaissa yhdestoista. Hän pääsi heittämään vasta parin tunnin odottelun jälkeen, ja sivalsi kuudennella heitolla parhaansa 22,48. Sarjan toiseksi pisin heitto kantoi kolme senttiä vähemmän. Mannin ennätys on MM-karsinnassa heitetty 23,18.

– Kauan siinä joutui istuskelemaan ja odottamaan omaa vuoroaan. Se on aika mieltä rassaavaa koettaa pysyä valppaana, kun heittää viimeisenä. Heitot eivät olleet ihan priimakunnossa, Manni sanoi. Parakeihäänheitossa kukin heittää vuorollaan kaikki kuusi heittoa peräjälkeen ja muut odottelevat.

Dubain MM-kisoissa Manni selvitti tiensä keihäänheiton ja kakkoslajinsa kuulantyönnön finaaleihin. Oppia ja kokemusta karttui roppakaupalla.

– Kuinka saisin yläkropan heittoon paremmin mukaan, se on minulla heiton tärkein kehityskohde. Nyt tuli paljon oppia ja sain myös vinkkejä muilta heittäjiltä. He ovat mukavaa porukkaa, Manni kiitteli.

Ensi kesänä parayleisurheilijoille on tarjolla EM-kisat ja paralympialaiset.

– Keskityn ensin EM-kisoihin, katsotaan sitten onko mahdollisuuksia päästä paralympialaisiin, Manni totesi.