Kotaja siirtyi hollantilaisen huippuvalmentajan tiimiin – Kelausasentoon heti iso muutos

Ratakelaaja Amanda Kotaja jatkaa uraansa parayleisurheilun parissa menestyneen hollantilaisen huippuvalmentaja Arno Mulin tiimissä. Yhteistyö jatkuu myös Kotajan nykyisen valmentajan Jussi-Pekka Kurtin kanssa, joka vastaa fysiikkavalmennuksesta.

– Halusin tarttua tilaisuuteen, kun sellainen tuli. Olen innoissani, mutta samalla jännittää, miten kaikki mittautuu ulos, Kotaja kertoo.

Mul on ratakelaukseen erikoistunut valmentaja, joka on valmentajana ollut voittamassa 16 paralympiamitalia ja useita maailmanmestaruuksia. Hän on toiminut myös Hollannissa parayleisurheilun maajoukkuevalmennuksessa.

Sytykkeen yhteistyölle Kotaja sai hiljattain Teneriffan-leirillä, missä hän harjoitteli yhtä aikaa Mulin treeniryhmän kanssa.

–  Tein pari treeniä heidän kanssaan ja Mul kysyi, haluanko treenata päivän heidän kanssaan, kun hänen tiimissään on T53 -luokan huippunimi Catherine Debrunner, Kotaja kertoo.

– Päivän aikana Mul kuvasi kelaustani videolle ja kiinnitti huomioita kelausasentooni. Sitten hän näytti tekniikkavideoita, joissa oli hyviä pointteja. Jäin miettimään, miten en ollut huomannut noin selkeitä juttuja.

Amanda Kotaja testaa rullilla kuinka hollantilaisteknikon tuoliin tekemä muutokset toimivat.

”Istun nyt tosi paljon alempana”

Keskustelut Mulin kanssa johtivat yhteistyöhön, joka käynnistyi heti Teneriffan-leirin jälkeen helmikuun alussa. Kuluvalla viikolla Kotaja on ollut Mulin luona Arnheimissa, Hollannissa, jossa hänen kelausasentoaan on muokattu. Samalla hollantilainen teknikko on tehnyt muutoksia Kotajan kelaustuoliin.

– Olen istunut liian ylhäällä, enkä ole saanut tuotettua kelauskehän loppuun sitä voimaa, joka minulla on. Se on aina ollut haaste, Kotaja kertoo.

– Istun nyt tosi paljon alempana. Samalla tuolia on muokattu niin, että se on stabiilimpi ja sen muotoja on muunnettu niin, etteivät kylkiluut paina laitoihin. Tunsin, että siinä oli valtava ero heti kun kelasin sillä rullilla.

Leirille Kreetalle uuden ryhmän kanssa

Mul ja Kotaja pääsevät hiomaan kelausasentoa radalla lauantaina Kreetalla alkavalla harjoitusleirillä, missä Kotaja harjoittelee yhdessä Mulin tiimin kanssa.

– Olen innoissani, kun pääsen harjoittelemaan Debrunnerin ja muiden tiimiläisten kanssa. Yhteistyö lisää jonkin verran leiritystä ja varmaan tulee myös Hollannin-reissuja, mutta Suomi säilyy pääharjoittelupaikkana, Kotaja sanoo.

Vampulan Urheilijoita edustava Kotaja, 28, on Tokion paralympialaisten 100 metrin 54-luokan hopeamitalisti. MM- ja EM-kilpailuista Kotajalta on eri matkoilta yhteensä seitsemän mestaruutta ja kuusi muuta mitalia.