Kosonen suvereeni mestari Vaasassa: ”Pariisissa toiveissa 75-metrinen”

Turun Urheiluliiton Silja Kosonen testaili Rooman EM-kilpailujen jälkeen heittotekniikkaan tehtyä pientä muutosta Vaasan Kalevan kisoissa ja voitti mestaruuden tuloksella 72,65. Se oli Kososelle uran neljäs Kalevan kisojen voitto.

– Ensimmäinen heitto oli niin hyvä, että innostuin liikaa. Lähdin painamaan täysillä eikä se ihan toiminut. Parilla seuraavalla tekniikka vähän lahosi. Sitten sain taas kasattua itseni ja neljäs oli taas ihan hyvä, Kosonen sanoi.

Kosonen on EM-kilpailujen jälkeen lisännyt heittoonsa yhden alkupyörähdyksen saadakseen heiton paremmin liikkeelle. Vaasassa hän oli vailla vastusta ja harmitteli kilpakumppaninsa ja SE:n haltija Krista Tervon kohtaloa, kun Tervo jäi kilpailussa ilman tulosta.

– Kristan puolesta harmittaa, mutta ei sen saa antaa liikaa vaikuttaa omaan tekemiseen. Tämä on kilpaurheilua, välillä käy näin, Kosonen sanoi.

Tervo käänsi katseen kohti Pariisia ja kertoi pitävänsä kilpailutauon ja keskittyvänsä harjoitteluun.

– Ihan luottavainen olo tästä huolimatta. Pitää uskoa omaan tekemiseen, Tervo sanoi.

– Heitoista ensimmäinen oli yliastuttu, astuin reunan päälle. Toisessa horjahdin tuulen puuskassa ja se meni sektorista ulos. Kolmas oli täysin epäonnistunut.

Kosonen: ”Ihan kiva päästä Karnevaaleille”

Myös Kosonen keskittyy lähiviikot valmistautumaan Pariisin olympialaisiin. Hän kilpailee vielä viikon päästä Kaustisen moukarikarnevaalissa, kun paikkaa perjantaiseen Timanttiliigan kilpailuun Pariisiin ei ainakaan toistaiseksi ole auennut.

– Ihan kiva päästä karnevaaleille. Välillä harmittikin, kun ajattelin, etten pääse sinne. Siellä on kiva tunnelma. Kaustinen on kiva paikka ja siellä näkee muita, Kosonen totesi.

”Pikkasen omat mahdollisuudet varmaan paranivat”

Pariisin olympiakisoissa Kosonen ei kohtaa kuluvan kauden maailmantilaston amerikkalaista kärkinaista, vuoden 2022 maailmanmestaria Brooke Andersenia eikä myöskään maailmantilaston nelosta Janee’ Kassanavoidia. Andersen jäi Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa ilman tulosta ja Kassanavoid viidenneksi.

– Se vähän yllätti. Brooke ja Jano ovat tehneet niin kovaa tulosta koko alkukauden. Harmittaa heidän puolestaan ja se muuttaa vähän lähtökohtia Pariisiin, Kosonen totesi.

– Etukäteen siellä oli neljä tosi vahvaa ja varmaa mitaliehdokasta, jotka huononakin päivänä saisivat vähintään 75 metriä. Pikkasen omat mahdollisuudet varmaan paranivat, mutta kyllä siellä saa kovaa heittää, Kosonen totesi ja viittasi Yhdysvaltain heittäjiin.

Kososen tavoite olympialaisissa on kirkas.

– Koko kesä on säästelty sinne. Siellä sitten oma enkka. Toivon, että vähintään seiskavitosen saisi siellä heitettyä, Kosonen sanoi.

Koskinen toinen, Sandkulla kolmas

Kauhajoen Karhun Suvi Koskinen uusi Vaasassa viime vuoden toisen sijansa tuloksella 68,61. Tällä kaudella 68,05 heittänyt 20-vuotias IF Åsarnan Charlotta Sandkulla puolestaan kirkasti viime vuoden neljännen sijan pronssimitaliksi tuloksella 66,89.

– Hieno olla maan kolmen parhaan joukossa, mutta vähän pidemmälle olisi ollut mahdollista heittää, Sandkulla sanoi.

Lapuan Virkiän Sara Killinen sijoittui neljänneksi heitettyään 65,20. Kilpailu oli kokonaisuudessaan hyvätasoinen, sillä vielä kahdeksanneksi sijoittunut Posion Pyrinnön Tytti Oikarainen heitti uuden ennätyksensä 61,96.