Kosonen rauhallisella heitolla moukarin finaaliin – kolme miestä jatkoon 100 metrillä – myös mailerit finaaliin ja Wright jatkoon 400 metrillä

Yleisurheilun alle 23-vuotisten EM-kilpailut Espoossa alkoivat torstaiaamuna.

Silja Kosonen, moukarin tilastoykkönen, oli karsinnassa itse varmuus ja selvitti karsintarajan 66 metriä heti ensimmäisellä heitollaan tuloksella 71.33.

– Ensimmäinen lämmittelyheitto meni verkkoon, toinen jäi lyhyeksi. Tiesin, että pystyn kisassa hyvään heittoon, mutta yli 70-metrinen tuntui silti hyvältä, Kosonen kommentoi rauhallisesti kilpailuaan.

– Yllättävän rankka viikko on takana. Täällä olen tavannut paljon uusia ihmisiä. Se on ollut hauskaa mutta vienyt myös mehuja. Nukkumaan olen kuitenkin mennyt aina aikaisin.

Kosonen kertoi katsovansa karsinnan jälkeen pienen hetken muitakin kisoja, koska huominen finaali on sen verran myöhään illalla, että ehtii palautua hyvin.

Kososen finaalin kenties pahin vastustaja, Iso-Britannian Charlotte Payne oli Kososen ryhmän toinen karsintarajan ylittäjä tuloksella 66,92.

A-ryhmässä Julia Kivinen ei löytänyt aivan parasta virettään, vaan jäi tulokseen 57,23. Hänelle tuli pikakomennus kisoihin parin päivän varoitusajalla korvaamaan Sara Killistä.

Koppelille finaalipaikka B-ryhmästä

Aada Koppeli heitti B-ryhmässä tuloksen 63,27, jolla hän oli kokonaiskilpailun 10:s. Sillä irtosi paikka huomiseen finaaliin.

B-ryhmässä yli karsintarajan pääsivät Irlannin Nicola Tuthill ja Saksan Aileen Kuhn tuloksin 66,23 ja 66,10.

Eino Vuori hätyytteli 100 metrin alkuerissä ennätystään ja sai jatkopaikan välieriin.

Miesten satasella kolme jatkopaikkaa, mutta myös huolenaiheita

Miesten 100 metrin alkuerissä saatiin kaikki kolme suomalaista jatkoon illan välieriin, mutta myös huolenaiheita.

Kolmannessa erässä juossut Niilo Mustalahti oli kolmas ajalla 10,63, mikä takasi suoran jatkopaikan. Juoksun lopussa häneen jalkaansa iski kuitenkin pieni kramppi, ja mies haki heti jääpusseja takareiteensä.

– Tuossa ihan maaliviivoilla kramppasi vähän. Ei välttämättä paha, mutta ei tällä tänä iltana juosta, Mustalahti arvioi pettyneenä.

Kakkoserässä Valtteri Louko oli neljäs ajalla 10,52 ja neljännessä erässä Eino Vuori viides ajalla 10,44. Tulokset avasivat molemmille tien jatkoon.

Loukon aika oli viimeinen aikavertailusta jatkoon selvinnyt aika, kun erien nopein oli Hollannin Raphael Bouju juostuaan 10,26.

– Rento veto ja onnistuin. Ei ollut todennäköisyydet puolellani, mutta näin lähelle pääsin ennätystäni (10,43) aamukisassa, joten valmistautuminen on mennyt hyvin ja terveenä olen ollut, tyytyväisyyttä uhkunut Vuori kommentoi.

Naisten 100 metrillä kotikaupungissaan juossut Anna Pursiainen ei löytänyt aivan parasta virettään, vaan oli eränsä seitsemäs ajalla 11,91. Aikavertailussa jatkoon vaadittiin vähintään aika 11,68. Alkuerien nopein oli Kreikan Polyniki Emmanouilidou ajalla 11,32.

Mattilalle ja Heikkiselle maukkaat finaalipaikat

Miesten 1500 metrillä Santtu Heikkinen oli hidasvauhtisen eränsä viides ajalla 3.45,53, mikä toi paikan lauantain finaaliin. Erän voittaja oli Espanjan Mohamed Attaoui ajalla 3.44,60.

Heikkinen oli tyytyväinen finaalipaikastaan.

– Jos tulee vauhtijuoksu, olen SE-kunnossa (3.36,3), mutta jos tulee hidasvauhtinen kisa, niin sitten taistellaan sijoituksista, päättäväinen Heikkinen kommentoi.

Kovaa ei menty toisessakaan erässä. Sen voitti Ranskan Flavien Szot ajalla 3.48,82. Hitaat tulokset selittyvät sillä, että nyt kahdesta erästä otettiin aika tavalla poikkeuksellisesti erien kuusi parasta suoraan finaaliin ilman aikavertailun mahdollisuutta.

Naisten 800 metrillä Veera Mattila juoksi mainiosti ja oli eränsä kakkonen ajalla 2.06,29, kun suoraan finaaliin pääsi kolme parasta. Toisessakaan erässä ei vielä vauhdilla hurjasteltu, kun voittajaksi juoksi Kreikan Georgia-Maria Despollari ajalla 2.04,53.

Huomisessa finaalissa kilpailee kahdeksan juoksijaa.

Mattila veti juoksunsa jälkeen tyypilliseen tapaansa pitkään henkeä. Irtiottokyky on kova. Kilpailussa hän oli koko matkan ajan hyvissä asemissa heti kärjen takana, ja sai puristettua vahvan loppukirin.

– Pelkäsin tuota ruuhkaa ja pussiin jäämistä, mutta sain vedettyä siitä itselleni kuitenkin hyvä paikan. Tyytyväinen olen juoksuuni.

Wright pienen sählingin jälkeen välieriin

Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen Katriina Wright sai lämpimän vastaanoton suomalaisyleisön edessä, kun hän starttasi naisten 400 metrin alkueriin. Kannustus toi tulosta, sillä Wright juoksi erässään toiseksi tuloksella 53,72 ja suoraan jatkopaikkaan illan välieriin.

Wrightin erän voitti tämän hetken 800 metrin kärkinainen, britti Keely Hodgkinson ajalla 53,08. Alkuerien nopein oli Sveitsin Catia Gubelmann ajalla 52,51.

Wrightin juoksu ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä ensimmäisessä startissa hänellä oli nykimistä lähtötelineissä ja toisessa jopa kaatuminen oli lähellä piikkarin raapaistua radan pintaan.

– Voi luoja, niin siellä oli. Välierää varten minun täytyy parantaa joitakin asioita, Wright päivitteli suoritustaan.

 

LIVE-Tulospalvelu:
https://espoo23results.european-athletics.com/en/results/athletics/daily-schedule.htm