Kosonen moukaroi karsinnassa EM-kisaennätyksen: ”En lähde finaaliin varmana voittajana”

Silja Kosonen ei hukannut aikaa moukarinheiton karsinnassa alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. Kosonen heitti torstain ensimmäisen lajin ensimmäisellä suorituksella EM-kisaennätyksen 68,75 ja ylitti karsintarajan lähes kuudella metrillä.

– Halusin helpon heiton ja varman tuloksen ja heitto tuntui helpolta, Kosonen sanoi.

Karsinta sujui vaivatta, vaikka siihen valmistautuminen oli Kososen mukaan erilainen kuin normaalisti.

– Olin torstaina kentällä aamu- ja iltapäivällä ja tein siinä välissä punttitreenin, kun yleensä olen heittänyt edellisenä päivänä. Nämä lämmittelyheitot ja karsintaheitto toimivat heittotreeninä finaalille, Someron Esaa edustava Kosonen sanoi.

Vaasassa olympiaranking-kilpailuissa junioreiden ME:n 73,43 heittänyt Kosonen lähtee finaaliin suosikkina, muttei anna suosikkiaseman hämätä.

– Voitto on mahdollinen, mutta varmana voittajana en finaaliin todellakaan lähde. Ranskan Rose Loga on todella kova ja aina joku voi yllättää. Varsinkin kun kyse on nuorista, se piikkiheitto voi tulla milloin vaan, Kosonen sanoo.

Loga heitti karsinnan toiseksi pisimmän heiton 64,88. Hän on tällä kaudella heittänyt 71,09.

Romanian ja Vaasan kilpailuiden opit apuna

Finaaliin valmistautuessaan Kosonen käyttää Romaniassa maajoukkueiden EM-kilpailuissa ja Vaasan olympiaranking-kilpailuissa saatuja oppeja, jotka toimivat hyvin jo karsinnassa.

– Opin Romaniasta sen, etten nyt tehnyt verryttelyssä mitään ekstrahölkkää. Venyttelin, tein pientä koordinaatiota ja pikku hyppelyitä, että sain kropan hereille, Kosonen sanoo.

– Täällä oli hotellissa kylpyamme, kuten Vaasassa ja otin siinä eilen niin kylmän kylvyn kuin hanasta sai. Samalla tavalla tein Vaasassa. Se teki hyvää. Oli vetreä olo. Käytän sitä myös ennen finaalia.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aada Koppelin EM-kilpailut päättyivät moukarinheiton karsintaan, missä hän jäi ilman tulosta.

Alasaari karsinnan paras: ”Finaaliin apinan raivolla”

Laihian Lujan Juho Alasaari jakoi 510:n ylityksellä kärkipaikan miesten seiväshypyn karsinnassa.

– Hyppään finaalissa niin hyvin kuin pystyn. Sinne menen hyppäämään sellaisella apinan raivolla, ettei tarvitse ketään väistellä, Alasaari veisteli pilke silmäkulmassa.

Alasaari meni karsintakilpailussa kaikki korkeudet 490, 500 ja 510 ensimmäisellä yrityksellään.

– Rennolla mielellä hyppäsin. Askelmerkki oli kohdallaan ja hypyt tuntuvat hyvältä, Alasaari sanoi.

Alasaari on tällä kaudella ylittänyt 542 ja on EM-tilaston neljäs. Finaalissa hyppäävät myös Ranskan 572 ylittänyt Anthony Ammirati, ja 550 ylittänyt Valko-Venäjän Matvei Volkov, mutta EM-tilaston kolmas Aleksandr Solovjov karsiutui.

Kaksi tuntia helteessä kestänyt karsinta antoi hyvän kuvan siitä, mitä on luvassa sunnuntaina. Kentällä ei juuri varjopaikkoja ole.

– Sanoin heti karsinnan alussa toimitsijoille, että siirtäisivät meidän penkin seivästelineiden varjoon. Ja kun vesiesteellä kävi kastelemassa lakkia, se viilensi, Alasaari sanoi.

Suomen toinen edustaja Albin Lundberg Vasa Iddrottssällskapista yritti karsinnassa kolmesti korkeudesta 480, muttta jäi ilman tulosta.

Heidi Salminen viiletti välieriin

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heidi Salminen selviytyi naisten 400 metrin aitajuoksun välieriin oltuaan alkuerässään kolmas ajalla 59,70. Kilpailu juostiin helteisessä, mutta melko tuulisessa säässä.

– Se oli sellaista raskaan tuntuista. Tuulen takia vähän muutin askellusta ja menin vain kaksi väliä 16 askelella, kun edellisessä kisassa niitä oli neljä. Kuumuus vie energiaa, Salminen sanoi.

Voiton Salmisen erässä juoksi Ruotsin Hanna Karlsson ajalla 59,40. Välierät juostaan lauantaina.

Kolme pika-aituria välieriin

Naisten 100 metrin aitajuoksussa Lappeenrannan Urheilu-Miehien Tanja Kokkonen juoksi alkuerävoiton ajalla 13,78 ja meni vaivatta myöhemmin perjantaina juostaviin välieriin.

Kuivasjärven Auran Sonja Stång hurjasteli 3,1 metriä sekunnissa puhaltaneeseen myötätuuleen alkueränsä kolmanneksi ajalla 13,54 ja meni myös suoraan välieriin. Aika oli hänen uransa tähän mennessä paras.

Alavuden Urheilijoiden Vilma Mäki oli erässään seitsemäs ajalla 14,23, joka ei kantanut välieriin. Aikavertailusta jatkopaikkaan vaadittiin 13,94. Alkuerien nopein oli Sveitsin Ditaji Kamundji, joka sivusi EM-kisaennätykstä 13,09.

Miesten 110 metrin aitajuoksun alkuerissä Sibbo-Vargarnan Matias Komi kolhi aitoja, mutta selvisi aikavertailusta välieriin ajalla 14,15. Komi oli alkuerässään viides. Nopein oli Ranskan Sasha Zhoya ajalla 13,52. Miesten kilpailussa käytetään 99,1 sentin korkuisia aitoja.