Kosonen moukaroi karsinnassa 68,55 – Antti Sainion debyytti miesten aidoin – Sillman johtaa seitsenottelua

Kaikki lajin kärkinimet varmistivat vaivatta finaalipaikat Joensuun Kalevan kisojen hyvätasoisesta naisten moukarinheiton karsinnasta.

Turun Urheiluliiton Silja Kososen ja Karhulan Katajaisten Krista Tervon ensimmäiset suoritukset mitätöitiin, mutta toisella kierroksella moukari lensi heiltä lukemiin 68,55 ja 65,23.

– Tavoite oli päästä ensimmäisellä heitolla läpi. Se meni verkkoon, mutta toiselle kierrokselle tuli perusrento heitto. Sunnuntain finaalissa heitetään sitten kovaa, uransa toista mestaruutta tavoitteleva Kosonen sanoi.

Kososelle, kuten Tervolle Kalevan kisojen finaali on samalla Münchenin EM-kilpailujen kenraali.

– Voittoa haetaan ja hyvää kilpailua EM-kisojen alla, mutta mitään ennätystä en lähde hakemaan, Kosonen sanoi.

Samoilla linjoilla oli mestaruutta puolustava Tervo, joka tavoittelee sunnuntaina jo uransa viidettä Kalevan kisojen voittoa.

– Kun finaali oli tähtäin, ei ollut kroppa vielä ihan terävimmillään. Siksi jatkopaikka meni toiseen heittoon. Ihan ok tekemistä ja finaalissa sitten toivon mukaan parempaa, Tervo sanoi.

Ainoina kilpailijoina ensimmäisellä yrityksellään karsintarajan rikkoivat Lapuan Virkiän Sara Killinen ja Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen tuloksin 64,15 ja 61,84. Kauhajoen Karhun Suvi Koskisen ensimmäinen heitto hylättiin, mutta toisella kierroksella moukari kaartoi yli karsintarajan tulokseen 62,03.

Killinen ja Kosonen kamppailevat finaalissa Kalevan kisojen mitalien ohella edustustehtävästä Münchenin EM-kilpailuihin.

– Siinä on kilpailulle pieni lisämauste. Yritän heittää pitkälle ja toivon onnea itselleni. Se kumpi on parempi, sen paikan vie, Koskinen tuumi.

Kruger hallitsi yhä kiekkokarsintaa

SE:n haltija Frantz Kruger Vasa Iddrottssällskapista sinkautti ensimmäisellä yrityksellään miesten kiekonheiton karsinnan ylivoimaisesti pisimmän heiton 55,02.

50 metrin karsintarajan ylittivät hänen lisäkseen Ilmajoen Kisailijoiden Rami Kankaanpää avausheitollaan 52,59 ja Pudasjärven Urheilijoiden Antti Pränni kolmannella heitollaan 51,40. Molemmat ovat 26 vuotta Krugeria, 47, nuorempia.

Kristiina Halonen nopein nainen 400 metrin aitajuoksun alkuerissä

Eugenen MM-kilpailuissa Suomea edustanut LUM:n Kristiina Halonen oli naisten 400 metrin aitajuoksun alkuerissä kolmatta sekuntia muita nopeampi ajalla 58,49.

Halosen erästä suoraan finaaliin ylsivät lisäksi Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen alkuerien toiseksi parhaalla ajalla 60,55 ja viime vuoden hopeamitalisti, Oulun Pyrinnön 18-vuotias Laura Loponen.

Mestarisuosikki Tuomas Lehtonen oli miesten 400 metrin aitajuoksun alkuerien nopein.

Sainio oli miesten aitadebyytissään toiseksi nopein

Tampereen Pyrinnön Antti Sainio juoksi kuukausi sitten alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuiden välierien nopeimman ajan ja poikien Suomen ennätyksen 51,43 matalin 83,8-senttisin aidoin, muttei loukkaannuttuaan kilpaillut finaalissa. Joensuussa Sainio kilpaili ensi kerran miesten 91,4-senttisin aidoin.

Voimakkaassa puuskatuulessa alkuerien nopeimman ajan 52,83 juoksi kahden viime vuoden mestari Tuomas Lehtonen Liedon Parmasta. Sainio oli saman erän ja koko alkuerien toiseksi nopein ajalla 53,86.

Ella Junnila on yksi korkeushypyn finalisteista, joka ylitti karsintakorkeuden 173.

Kymmenen naista ylitti karsintarajan 173

Naisten korkeushypyn karsinnasta kehittyi kaikkien aikojen parhaita, kun kymmenen naista ylitti karsintarajan 173 senttiä. Tässä joukossa olivat myös Münchenin EM-kilpailuihin valitut Ella Junnila, Sini Lällä ja Heta Tuuri sekä Pohjan Koiton nuori Neea-Mari Joki.

17-vuotias Joki kilpaili Joensuussa tänä kesänä vasta ensi kerran. Hän on nuorten maajoukkuelentopalloilija ja korkeushypyssä häntä on valmentanut entinen SE-mies Jouko Kilpi. Viime talvena Joki voitti 19-vuotiaiden hallimestaruuden ennätyksellään 177.

Kähärä vei pituuskarsinnan ennätyksellään

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä voitti naisten pituushypyn karsinnan ennätyksellään 618. Viisi muutakin naista rikkoi karsintarajan jo ensi yrityksellä. Karsinnan kymmenen parasta ponkaisi puuskaisessa myötätuulessa yli kuuden metrin karsintarajan.

Turun Weikkojen Taika Koilahti ja Espoon Tapioiden Saara Keskitalo olivat karsinnan toiseksi parhaat tuloksella 609. Molemmat tulokset syntyivät hieman yli 3 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa.

KU-58:n Anne-Mari Lehtiö ja Kaipolan Vireen Sini Sanaslahti jakoivat neljännen sijan ponnistettuaan 3,1 ja 2,6 metriä sekunnissa hönkiseessä myötätuulessa 608. JKU:n Gia Reinholm ponkaisi 607 (+2,3) ja Vaasan Vasaman Emma Pullola 606  ( +1,0).

Käyhkö ponnisti 623 ja Sillman 613

Naisten seitsenottelun toisen päivän avauslajissa Neea Käyhkö ja Miia Sillman tekivät erinomaiset tulokset 623 ja 613. Kumpikin hyppäsi sentilleen saman tuloksen vieläpä kahteen kertaan.

Muut kilpailijat hävisivät Käyhkölle yli puoli metriä. Lähinnä parhaat olivat Emmi Valtonen ja Mimosa Wirkkala tuloksin 569 ja 564. Molemmat paransivat omia ennätyksiään.

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Valentina Lemettinen astui kaikki kolme yritystään yli.

Sillman voitti keihäänheiton ylivoimaisesti

Seitsenottelun viimeistäedellisen lajin keihäänheiton voitti ylivoimaisesti Sillman heitettyään 45,77. Se on hänen paras tuloksensa kolmeen vuoteen.

Eivat muutkaan huonosti heittäneet, sillä neljä seuraavaksi sijoittunutta paransivat jokainen ennätyksiään. Lepistön uusi ennätys kirjataan nyt 42,67, Wirkkalan 39,67, Käyhkön 39,34 ja Lemettisen 37,48.

Rautelin heitti vain 34,67 ja putosi yhteispisteissä Wirkkalan taakse neljänneksi.

Tilanne ennen viimeistä lajia: 1) Sillman 4992, 2) Käyhkö 4858, 3) Wirkkala 4486, 4) Rautelin 4439, 5) Valtonen 4389, 6) Lepistö 4252, 7) Lupala 4223, 8) Mattinen 4022.