Kosonen mestariksi avausheitolla – Lampinen testaa syksyllä, mihin miesten moukari lentää – Kangas rikkoi 16 metrin rajan – Alasaari taivutti voiton, vaikka kilpailuruljanssi painaa

Turun Urheiluliiton Silja Kososen Suomen mestaruus 22-vuotiaiden naisten moukarinheitossa tuli ensimmäisellä heitolla, joka kantoi Vaasassa Kaarlen kentällä 67,35.

– Heiton alkua on saatu paremmaksi, joten olisi voinut olla hyviäkin heittoja. Mutta siinä oli pientä vetoa ja vähän kaikkea ja siksi ei mennyt niin hyvin, Kosonen sanoi.

– Sain sentään 67 metrin heiton. Pelkäsin pahempaakin. 67 metriä on kuitenkin ihan jees.

Kososen mukaan MM- ja EM-kilpailut kattaneen kauden jälkeen väsymys alkoi painaa, mutta virtaa riittää vielä Ruotsi-otteluun.

– Ihan innoissani tulin tänne. Onhan tämä aika raskas kausi ollut, mutta SM-kisat ovat aina SM-kisat. Eilen heitettiin kiekkoa ja tänään moukaria. Kiekonheitto oli hauskaa, sitä heitin ihan huvin vuoksi

Lapuan Virkiän Sara Killinen paransi tulostaan kilpailun edetessä, heitti viimeisellään 62 sentin päähän Kososesta 66,73 ja oli toinen.

– Nämä kisat oli sellaiset, että autopilotilla sai mennä. Ei tullut oikein mistään mitään. Ei tähän voi olla kuin pettynyt, Killinen totesi.

Kolmanneksi heitti JKU:n Aada Koppeli tuloksella 61,39. Seuraaviksi sijoittuneiden Maaningan Mahdin Kaisu Eskelisen ja Kaustisen Pohjan-Veikkojen Julia Kivisen leka lensi 56,08 ja 55,58.

Lampinen testaa syksyllä mihin miesten moukari lentää

Kenttäurheilijat-58:n Max Lampinen heitti 19-vuotiaiden moukarinheiton mestariksi tasaisen sarjan ryydittämänä tuloksella 72,80.

– Heitot olivat vähän vaisuja, mutta sijoitus oli tärkein. Kulta tuli ja sitä tulin hakemaan, Lampinen sanoi.

Lampinen heitti hiljattain alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Kolumbiassa hopealle ennätyksellään 76,33, jota hän arvelee pystyvänsä parantamaan vielä syksyn kilpailuissa. Lampisen ikäluokassa heitetään kuuden kilon moukaria.

– Kyllä minä vielä kisailen ja koetan ennätyksiä parantaa. Otan varmaan pari kisaa myös miesten moukarilla, Lampinen sanoo.

Miesten moukaria Lampinen, 17, on heittänyt 64,92.

Savonlinnan Riento Arttu Härkönen oli kilpailussa toinen tuloksella 68,32. Kolmas ja neljäs olivat jämsäläiset Lauri Hirvelä Jämsänkosken Ilveksestä ja Simo Piirainen Kaipolan Vireestä. Molemmat heittivät ennätyksensä 63,97 ja 62,22.

Sandkulla nousi mestariksi päätöskierroksella

Kruunupyyn Åsarnan Charlotte Sandkulla ei mielestään saanut heittoa kulkemaan missä vaiheessa 19-vuotiaiden moukarinheiton finaalissa, mutta hän nousi voittoon viimeisellään, joka kantoi 53,15.

Sandkulla heitti verkkoon ja kolisteli moukarihäkin tolppia usean kerran, ennen kuin voittoheitto löytyi.

– Heitin toisella kierroksella huonolla tekniikalla sen 51,27, että pääsin jatkokierroksille. Sitten sain laittaa kaiken peliin, mutta mikään heitto ei onnistunut, Sandkulla sanoi.

– En uskonut, että viimeinen heitto oli 53 metriä. Se tuntui joltakin 48-metriseltä, jotenkin olin nukuksissa läpi heiton.

Sandkulla voitti viime kesänä 17-vuotiaiden Suomen mestaruuden. Hän on tällä kaudella heittänyt 59,29.

Someron Esan Marika Virtanen oli toinen tuloksella 52,50. Virtanen on ollut mitaleilla jo kuutena vuonna peräkkäin ja voittanut eri ikäluokissa neljä mestaruutta. Lopen Urheilijoiden Emmi Malo ja Virtain Urheilijoiden Aino-Kaisa Sihvonen olivat kolmas ja neljäs tuloksin 51,85 ja 51,11.

Kangas rikkoi 16 metrin rajapyykin

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Emilia Kangas väläytteli kovaa tuloskuntoa jo Joensuun Kalevan kisoissa. Silloin pisimmät työnnöt eivät pysyneet ringissä. Vaasassa Kangas voitti 22-vuotiaiden naisten Suomen mestaruuden ennätyksellään 16,04, joka oli samalla uran ensimmäinen 16 metrin ylitys.

– Vähän jo vilauttelin Kalevan kisoissa, mutta siellä jalat olivat niin hyvässä vireessä, etten osannut hallita työnnön loppua. Tämä 16-metrinen lämmittää mieltä erittäin paljon, Kangas hehkutti.

Kangas avasi kilpailun vajaan 15 metrin työnnöllä ja työnsi sitten heti perään 15,87 ja kahdella viimeisellä työnnöllä 15,75 ja 16,04.

– Ensimmäinen työntö jännitti tosi paljon, kun se oli lyhyt ja viime vuonna en näissä kisoissa saanut tulosta lainkaan. Nyt lisäsin työntöön tehoa koko ajan kilpailun aikana ja onnistuin siinä, mikä oli tosi hienoa, Kangas kertaili.

Ennätyksellään Kangas nousi 22-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa yhdeksänneksi. Kankaan aiempi ennätys oli 15,94.

Maaningan Mahdin Kaisu Eskelinen oli kilpailussa toinen työnnettyään 14,53 ja Porin Yleisurheilun moniottelija Laura Lepistö kolmas ennätyksellään 13,32.

Juho Alasaari aloitti muiden lopetettua

Laihian Lujan Juho Alasaari voitti 19-vuotiaiden miesten seiväshypyn 530:n ylityksellä. Sateen kastelemalla hyppypaikalla Alasaaren kilpailu alkoi, kun muut olivat lopettaneet ja päättyi pudotuksiin 540:ssä.

Junioreiden MM-kilpailuissa Calissa toiseksi sijoittunut Alasaari on sen jälkeen kilpaillut Münchenin EM-kilpailuissa ja viimeksi Szczecinissä, Puolassa. Rankka kausi tuntui jo hyppääjän kropassa.

– En varmaan olisi mihinkään muualle lähtenyt kilpailemaan kuin Vaasaan tai Kuortaneelle. Torstai-iltana olin kotona eikä ollut kuin yksi välipäivä ja sitten taas hyppäämään, Alasaari sanoi.

– Ei ollut paras fiilis kropassa, mutta tekniikkamielessä tulin hyppäämään. Sellaisia kivoja pikkuhyppyjä pienellä seipäällä.

Alasaari sivusi Calin MM-kilpailuissa Matti Monosen 19-vuotiaiden Suomen ennätystä 560.

(Kuva: Anton Kunnas.)

Albin Lundberg 22-vuotiaiden mestariksi

Vasa Iddrottssällskapin Albin Lundberg voitti 22-vuotiaiden miesten seiväshypyn 40 sentin erolla toiseksi tulleeseen Pihtiputaan Tuiskun Joonatan Kemppaiseen tuloksin 515–475. Lundberg uusi viimevuotisen mestaruutensa. Hän on voittanut eri ikäluokkien SM-kilpailuissa kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia.

Lundberg ylitti pudotuksitta korkeudet 465, 475, 485 ja 500. Voittotuloksen 515 hän ylitti kolmannella yrityksellään, mutta uusi ennätyskorkeus 530 oli liikaa. Lundbergin ennätys on 526, millä tuloksella hän voitti alle 23-vuotiaiden Pohjolan ja Baltian mestaruuden heinäkuussa Malmössä.