Kosonen 70,49 helteisessä karsinnassa: ”Se meni aika hyvin. Harmittaa etten päässyt finaaliin” – Ajoitusvirhe kiusasi Tervon heittoja

Silja Kososelta uran ensimmäinen aikuisten arvokilpailu päättyi karsintaan Tokion olympialaisissa, mutta jätti positiivisen muistijäljen. Kososen nousujohteinen sarja toi karsinnassa tuloksen 70,49 ja 14. sijan.

– On pakko olla tyytyväinen yli 70-metriseen tällaisissa olosuhteissa ja ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa, vaikka aina olisi voinut heittää pidemmälle, Kosonen totesi.

Kososen karsintaheitot kantoivat 69,01, 69,59 ja 70,49. Loppukilpailuun kovatoisesta karsinnasta vaadittiin 71,68, kun Dohan MM-kisoissa toissa vuonna siihen riitti 71,35 ja sitä edellisissä MM-kisoissa 70,53.

– Kilpailuheitoissa tavoite oli saada ensimmäisellä tulos ja mielellään hyvä. Minusta 69-metrinen oli hyvä tulos. Kun sain ensimmäisellä tuloksen, pystyin laittamaan heittoon enemmän tehoja, ja sitä yritin, mutta jalat eivät ehkä olleet ihan siinä kunnossa kuin olisin toivonut, Kosonen kertaili.

Kosonen osasi taltuttaa helteen

Kososelta kilpailuun valmistautuminen onnistui hyvin. Hän hyödynsi aiemmin tänä kesänä Romaniassa hellekelissä käytyjen EM-joukkuekilpailun oppeja ja malttoi pitää kisaa edeltäneen verryttelyn lyhyenä ja jäähdytti itseään aikana.

Lämpötila auringon porottamalla olympiastadionilla heittopaikalla oli Kososen karsintaryhmän aikana yli 30 astetta.

– Siitä oli apua, kun oli mukana viilennystä niskaan ja jolla sain myös reidet ja jalat pysymään parempana. Se auttoi myös, että oli kylmälaukku, jossa vedet ja juomat pysyivät kylmänä. Kaikilla ei sellaisia ollut, Kosonen kertaili.

Kaiken kaikkiaan uran ensimmäinen kosketus aikuisten kansainväliseen arvokilpailuun jätti Kososelle, 18, positiivisen tunteen.

– Se meni lopulta aika hyvin, vaikka harmittaa, etten finaaliin päässyt. Tyytyväinen olen, Kosonen sanoo.

Nairobiin taistelemaan alle 20-vuotiaiden MM-tittelistä

Tokion olympiakisojen jälkeen Kososen katse kääntyy 17. elokuuta alkaviin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin, jotka kilpaillaan Nairobissa Keniassa. Kosonen on siellä suosikki, kuten aiemmin Tallinnassa, jossa hän voitti ikäluokan Euroopan mestaruuden.

– Ei MM-kisojen tilaston 12 parhaan joukossa ole montaa Euroopan ulkopuolelta. Samaa hyvää kilpailua haen sieltä kuin mitä heitin Tallinnassa, Kosonen sanoo.

Tokion olympialaisista Kososella on tuliaisina hyviä muistoja.

– Oli tosi hienoa päästä kilpailemaan maailman huippuja vastaan ja nähdä heitä ympäri kisakylää. Parille olen uskaltanut puhuakin, Kosonen tuumi.

– Joukkueessa on ollut hieno henki. Älyttömän siisti kokemus.

Tervo: Ajoitusvirhe heiton lopussa kostautui

Krista Tervo jäi karsinnassa ilman tulosta. Tervo haki täysillä finaalipaikka, mutta ensimmäinen, reilu 67-metrinen heitto kaarsi sektorista ulos ja kaksi seuraavaa heittoa nasahtivat häkkiin.

– Läksin karsintaan finaalipaikka mielessä. En lähtenyt varmistelemaan. Se oli kaikki tai ei mitään. Tänään tulos oli ei mitään. Jäi sellainen fiilis, että annoin kaikkeni ja yritin kaikkeni, Tervo sanoi.

Tervon mukaan heitot pilasi ajoitusvirhe.

– Sama tekniikkavirhe, joka on ollut koko kesän kostautui siellä heiton lopussa. Ei saanut heiton loppua kiinni niin terävästi, että se olisi osunut oikeaan kohtaan. Se oli pieni ajoitusongelma, joka korostui, kun yritti vauhdittaa heittoa, Tervo sanoi.

Tervo pakkasi olympiakarsinnan tuntemukset niiden kokemusta pussiin, joista voi ammentaa oppia jatkossa.

– Suurin tähtäin on edelleen seuraavat olympiakisat. Vielä on paljon töitä edessä, että saisi heiton optimikuntoon. Otetaan tämä kantapääoppina taas kerran. Koetetaan nousta tästä ylös ja jatkaa leuka ylhäällä.