Kosonen heittää mestaruudesta Tampereella – Nuorten maailmanmestarit Kalevan kisoihin

Yleisurheilun tuoreet alle 20-vuotiaiden maailmanmestarit Silja Kosonen, Janne Läspä ja Heidi Salminen sekä MM-kilpailujen hopeamitalisti Juho Alasaari jatkavat kilpailukauttaan torstaina 26.8. alkavissa Kalevan kisoissa Tampereella.

– Odotan innolla Kalevan kisoja, vaikka ne aika nopeasti tulevatkin. Loppukausi mennään sisulla. Minä kyllä jaksan, Kosonen hymyili Helsinki-Vantaan lentoasemalla palattuaan Nairobin MM-kilpailuista.

– Kalevan kisoista tavoittelen samanväristä mitalia, mitä nyt tuli MM-kisoista. Se on ihan realistinen tavoite.

Someron Esaa edustava Kosonen puolustaa mestaruutta Kalevan kisoissa, mutta suosikin asema tuntuu jo tutulta. Hän oli suosikki heinäkuisissa alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa ja MM-areenalla Nairobissa ja ylivoimainen voitto heltisi molemmista.

Kosonen oli tyytyväinen, että MM-finaaliin löytyi hyvä, rento tunnelma. Heittäminen ei ollut väkinäistä.

– Islantilainen Elísabet Rut Rúnarsdóttir on nyt ollut minulle sellainen vakiokaveri, jonka kanssa voi tavata kilpailuissa. Nairobissa hänen lisäkseen oli Aada Koppeli, Kosonen sanoo.

– Tuntuu siltä, että kun tutustuu enemmän ja enemmän kilpakumppaneihin, sitä osaa olla kilpailussa paljon rennommin. Nyt oli finaalissa hyvä fiilis ja osasin kerrankin nauttia siitä tekemisestä.

Salminen: ”Kalevan kisoissa mitali tavoitteena”

Naisten 400 metrin aitajuoksun alle 20-vuotiaiden maailmanmestariksi Nairobissa juossut Heidi Salminen nousi huikealla ennätysparannuksella Suomen vuositilastossa toiseksi ajalla 56,94.

Tilastokärki Viivi Lehikoinen keskittyy Tampereella 400 metrin sileälle. Se merkinnee sitä, että Salminen ja 57 sekunnin alitusta tavoitteleva, hyvävireinen Nea Mattila lienevät Kalevan kisojen kärkikaksikko.

– Kalevan kisoista tavoite on mitali. Ruotsi-otteluunkin haluaisin lähteä ja sen jälkeen on tarkoitus juosta vielä SM-viesteissä, Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Salminen kertaili loppukauden ohjelmaansa.

Yli kaksi sekuntia ennätystään Nairobin kahdessa juoksussa yhteensä parantanut Salminen sulatteli vielä Nairobista palattuaan saavutustaan.

– En ole vieläkään oikein kunnolla tajunnut, mitä tapahtui.

Ei ole oikein kerennyt levätä, kun kisapaikalta mentiin suoraan hotellille ja sitten oli jo kiire lähteä lentokentälle. Koko ajan on ollut jotakin tekemistä, mutta tosi hyvältä tuntuu, Salminen hymyili.

Omaa finaalijuoksuaan Salminen analysoi myöhemmin. Hän oli ehtinyt katsoa sen videolta vasta kerran.

– Takakaarre ja juoksun loppu on ollut se heikoin kohta. Nyt se tuli loppuun asti ja sitä on Tuija Helanderin johdolla harjoiteltu, Salminen sanoi.

– Juoksuna se oli tasainen minun muihin juoksuihini verrattuna, niin kuin sen pitäisikin olla. Ei niin, että eka puolisko olisi kovempi kuin toinen.

Läspä tavoittelee Tampereella finaalipaikkaa

Keihäänheiton maailmanmestari Janne Läspälle Kalevan kisat on kauden viimeinen kilpailu. MM-kilpailujen karsinnassa heitetty ennätys 77,10 nosti hänet Suomen vuositilastossa 11:nneksi.

– Kalevan kisoihin lähdetään kokeilemaan, pääsiskö finaaliin ja heittämään hyvä heitto, Läspä sanoo.

MM-kilpailujen onnistuminen antoi Kaustisen Pohjan-Veikkoja edustavalle Läspälle hyvän motivaation jatkaa kohti uusia tavoitteita.

– Olihan se hyvä fiilis, kun saan parhaimman kunnon kesän parhaaseen kisaan. Ihan mahtavaa, Läspä sanoo.

Alasaari haluaa mitalin ja Ruotsi-otteluun

Seiväshyppääjä Juho Alasaari ylitti MM-finaalissa 535 kolmannella yrityksellään ja kuittasi hopeisen mitalin. Kalevan kisoissa hän on tilastonelonen edellään Mikko Paavola (tällä kaudella 571), Urho Kujanpää (565) ja Tommi Holttinen (564).

– Kalevan kisoihin lähden tavoittelemaan lisää mitaleja ja Ruotsi-ottelupaikkaa, Laihian Lujaa edustava Alasaari sanoo.

– Ja jos tulosta ajatellaan, niin kohti viittä ja puolta metriä. Ja sinne sen paremmalle puolelle täytyy pikkuhiljaa päästä.

Alasaarelle MM-kilpailujen mitali oli mannaa saman ikäluokan heinäkuisten EM-kilpailujen neljännen sijan jälkeen.

– MM-kisat olivat hyvä välietappi tulevaisuutta ajatellen. Se otettiin, mikä oli tavoite. Ja nyt sitten jatketaan vähän isompien tavoitteiden tavoittelua.

Mononen juokse kaksi matkaa – myös Stång Tampereelle

Nairobin MM-kilpailujen 3000 metrillä viidenneksi ja 1500 metrillä kahdeksanneksi juossut Lahden Ahkeran  Ilona Mononen pinkoo Tampereen Ratinassa 1500 ja 5000 metriä.

– Nyt on kolmen päivän karanteeni edessä. Jos sitten tulee negatiivinen koronatestitulos, niin perjantaina juoksen 1500 metriä ja sunnuntaina 5000 metriä, Mononen sanoo.

– Kilpailukunto on ihan arvoitus, kun tulin nyt ensimmäisen kerran melkein kuukauteen merenpinnan tasolle. Olin ennen MM-kisoja kaksi viikkoa Pajulahdessa alppimajassa, sitten yhden yön kotona ja sen jälkeen 10 päivää Nairobissa. Kalevan kisoista en ota mitään stressiä.

Samanlaiset ajatukset ovat Nairobin 100 metrin aitajuoksussa neljänneksi sijoittuneella Kuivasjärven Auran Sonja Stångilla.

– Kalevan kisoihin olen menossa. Miten siellä kulkee, on eri asia. Tämä oli aika rankka reissu ja tuntuu, että siitä kestää vaan palautua vähän kauemmin.