Kortteen tavoite täyttyi: Maailman kärkiaika alittui Lahdessa – Raitanen juoksi 2000-luvun neljänneksi parhaan ajan

HIFK:n Annimari Korte saavutti tavoitteensa Lahden Uusi Alku -kilpailuissa. Tavoite täyttyi, kun Korte kiihdytti 100 metrin aitajuoksun toisen lähdön voittoon maailmantilaston kärkiajalla 12,84. Tavoitte kirkastui hänelle vain hetki ennen juoksun alkua.

– Viisi minuuttia ennen juoksua katsoin, että maailmantilaston kärkiaika on 12,94. Päätin, että yritän juosta sen alle, Korte sanoi.

Korte arvioi perjantain harjoituksessa otettujen aikojen perusteella, että Lahdessa juostaan päälle 13 sekunnin. Hän voitti ensimmäisen staetin ajalla 13,03, mutta toinen luisti 1,1 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötäisessä huippuvauhtia.

– Sen harjoituksen perusteella arvelin, että tällä juoksen 13,10:n aikoja, Korte sanoi.

Lahden toisen lähdön voittoaika on Kortteen uran toiseksi paras tulos. Paremmin hän on tilastokelpoisessa tuulessa juossut vain Joensuussa viime kesänä, missä syntyi Suomen ennätys 12,72.

Kortteen mukaan hyvän kauden avauksen taustalla on harjoituskausi, jonka aikana hän on pystynyt harjoittelemaan ilman suuria ongelmia.

– Viime vuonna takareiden kanssa oli ongelmia tammikuusta huhtikuuhun. Nyt olen pystynyt treenaamaan hyvin, Korte sanoi.

Korte kisaa seuraavaksi 11. kesäkuuta Oslossa, jossa hän juoksee 200 metrin aidat.

– Sitä matkaa varten olen tehnyt kolme starttiharjoitusta, Korte viittasi treeneihin, jossa hän on ottanut tuntumaa kiihdytykseen kaarteessa.

Toisessa lähdössä toiseksi sijoittunut HKV:n Anni Siirtola hävisi huippukuntoiselle Kortteelle jo 0,76 sekuntia, vaikka juoksi hänkin kelpo tuloksen 13,60. Hän oli toinen myös ensimmäisessä startissa uudella ennätyksellään 13,57.

Viimekesäinen 17-vuotiaiden Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin seitsenottelun voittaja Saga Vanninen Tampereen Pyrinnöstä oli molemmissa juoksuissa kolmas ajoin 13,90 ja 13,93

Raitanen juoksi 2000-luvun neljänneksi parhaan ajan

Helsingin Kisa-Veikkojen Topi Raitanen voitti miesten 3000 metriä hitaasti kiihtyvällä vauhdinjaolla, jonka taktiikan kuuluisimmat suomalaiset soveltajat ovat aiemmin olleet Lasse Virén ja Jukka Keskisalo. Voittoaika oli mainio 7.52,89.

Raitasen aika on Suomen neljänneksi paras tulos tällä vuosituhannella. Nopeammin ovat juosseet vain Samuli Vasala 7.46,95 vuonna 2002, Keskisalo 7.49,05 vuonna 2009 ja Raitanen itse viime kesänä Joensuun GP-kisoissa 7.52,82.

– Vielä ei saanut tuohon loppuun samanlaista iskutusta kuin viime vuonna. Tykkään mieluimmin juosta lopun mies miestä vastaan -taisteluna, Raitanen kertoi.

Raitasen kolme kilometriä kiihtyivät loppua kohden seuraavasti: 2.41,0 – 2.40,1 – 2.31,8. Viimeisen kierroksen hän kiri 59,24.

Raitanen joutui talvella nielurisaleikkauksen takia toviksi hölläämään harjoitteluaan ja koronapandemia söi myös leirityssuunnitelmat. Hän on kuitenkin kevään mittaan päässyt harjoittelemaan hyvin, mikä näkyi Lahdessa.

– Nyt on tarkoitus juosta tällaisia nousujohteisia, loppua kohden kiihtyviä kisoja, Raitanen totesi kesäkuun ohjelmastaan, joka jatkuu 1500 metrillä viikonvaihteessa Jyväskylässä.

Raitasen seuratoveri Panu Jantunen veti puoleenmatkaan asti, kunnes keskeytti. Hänen toinen seuratoverinsa Eero Saleva jaksoi rohkeasti mukana 2000 metriin saakka. Saleva kuitenkin uupui niin, että loppusuoran puolessavälissä kolme miestä ajoi hänet kiinni ja pudotti hänet toiselta tilalta viidenneksi.

Joensuun Katajan Samu Mikkonen kiri toiseksi ajalla 8.13,51 ja Lahden Ahkeran Hannu Granberg kolmanneksi ajalla 8.14,03. Neljänneksi sijoittunut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 19-vuotias Eemil Helander paransi ennätystään yli 12 sekuntia 8.14,84:ään.