Korte päätti aiturin uransa tunteikkaaseen voittoon Eläintarhan kentällä: ”En koe järkeväksi kisata, kun se ei tunnu enää kivalta”

Pika-aituri Annimari Korte päätti kilpauransa Helsingin Eläintarhan kentällä sunnuntaina. Korte voitti viimeisen 100 metrin aitajuoksun kilpailunsa ajalla 13,26 ja vahvisti sitten kyyneleet silmissä, että pitkä ja menestyksekäs ura on ohi.

– En koe järkeväksi kisata, kun se ei tunnu enää niin kivalta. Elämässä on tällä hetkellä niin paljon muuta, mitä haluaisi tehdä enemmän. Koen, että se olisi oman ajan tuhlausta, että koettaisin kisata nyt kesän, kun voisin olla tekemässä kaikkea muuta mistä olen enemmän innoissani, Korte totesi kyyneleet silmissä.

Kortteen mukaan lopettamispäätös syntyi, kun pikku hiljaa kävi selväksi, että viime syksyısen takareiden jänteen repeämisen ja vamman operoimisen jälkeen aitominen ei enää luonnistanut yhtä sulavasti kuin aiemmin.

– En halunnut lopettaa leikkaukseen. Halusin kuntoutua siitä ja päättää itse missä ja miten lopetan. Minulta leikattiin kolme vuotta sitten molemmat takareidet, mutta tämä oli silti minun urani isoin leikkaus, Korte muisteli syksyn leikkausta.

– Pääsin ominaisuuksiltani ennätyskuntoon, mutta tuo ankkuroitu jänne ei ole tarkoitettu juoksemaan aitojen yli. Se ei vaan taivu. Sitä ei pysty käyttämään täysillä aitojen päällä, joten minä vähän hyppään aitojen yli. Eli mitään huipputuloksia ei voinut aidoissa enää odottaa.

Koiravaljakkourheilu ja valmentaminen uusina haasteina

Urallaan Korte, 36, on juossut 100 metrin aitajuoksun parhaimmillaan 12,72. Tulos syntyi Joensuussa vuonna 2019 ja oli Suomen ennätys aina viime kesään asti, jolloin Reetta Hurske otti sen nimiinsä ajalla 12,70. SE on edelleen yksi aiturin parhaista muistoista.

Korte oli lupaava aituri jo nuorena. Hän oli Suomen joukkueissa 17- ja 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa sekä 19- ja 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Sittemmin hän oli sivussa kilpailuista vuodet 2013-2016, kunnes palasi kilparadoille espanjalaisen Rafael Blanquerin valmennuksessa ja nousi kovalle kansainväliselle tasolle.

– Aloitin treenaamisen 2017 huvikseni, että pääsisin Kalevan kisoihin. 2018 toteutin unelmani, kun pääsin yleisen sarjan arvokisoihin edustamaan Suomea.

– Kesällä 2019 SE tuli ihan puskista. Sitä ei olisi voinut ikinä unelmoida, mutta kovin saavutukseni oli kun juoksin 2020 viisitoista starttia putkeen alle 13 sekunnin. Kansainvälistä kisoista paras muistoni on, kun minut valittiin USA-Eurooppa -otteluun, Korte summasi,

Yleisen sarjan arvokilpailuissa Korte on edustanut Suomea myös Dohan MM-kilpailuissa 2019 ja Tokion olympialaisissa 2021. Kalevan kisoista HIFK-friidrottia viime ajat edustanut Korte on juossut neljä mitalia. Niistä yksi on kultamitali, jonka hän voitti Turussa 2020.

Onko nyt koiravaljakkokisojen ja valmentamisen aıka?

– Kyllä haluan treenata koirien kanssa. Lokakuussa on jo EM-kisa Jämillä, jos siiheksi ehtii treenata tarpeeksi ja antaa näyttöjä. On ollut myös puhetta Diari Sharifin ja Jarkko Finnin kanssa, että rupeaisin valmentamaan yläkouluikäisiä, lähinnä fyysisiä ja nopeusominaisuuksia ja henkistä puolta. Se tapahtuisi yli seura- ja lajirajojen, Korte totesi.

Oman uransa jälkimmäisellä jaksolla Korte valmentautui Blanquerin johdolla ja sen jälkeen Mikael Ylöstalon ja Bart Benneman yhteisvalmennuksessa sekä itse yhdessä Ylöstalon kanssa. Aivan viime ajat Korte valmensi itse itseään.