Korte, Kemppinen, Laine, Lakka, Kosonen ja Vanninen median tentissä – tiukat tulosviikot edessä

Suomen Urheiluliiton General Manager Jani Tanskanen elää urheilijoittensa kanssa jännittävää ja odottavaa aikaa. Rooman EM-kisoja varten näyttöikkuna on auki enää vain kaksi ja puoli viikkoa, ja urheilijoiden tuloskunnon pitää muutenkin terävöityä EM-areenalle.

– Yleisesti ottaen kevään harjoituskausi on sujunut urheilijoiltamme hyvin. Olin mukana Teneriffan kevään harjoitusleirillä, ja siellä näkyi erinomaista tekemistä. Aina ei tietenkään tule parhaita harjoituksia, mutta sekin kuuluu asiaan, Tanskanen kiteytti joukkojensa tilanteen Suomen Urheiluliiton tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Helsingin Olympiastadionilla.

– Roomaa kohti Suomella on positiiviset odotukset. Iso EM-joukkue on rakentumassa, ja jos kaikki menee viimeisinä viikkoina hyvin, mitalitason iskukykyä löytyy useammassakin lajiryhmässä.

Reilun viikon päästä kilpaillaan Pohjoismaiden mestaruuskisat Malmössä, jonne on lähdössä jopa 70 urheilijan joukkue. Kotimainen kilpailukausi jatkuu toukokuussa Motonet GP-kisoilla Jyväskylässä (22.5.) ja Lahdessa (24.5.)

Vanninen satsannut keväällä juoksuun

Talven hallikauden kohokohta oli Saga Vannisen viisiottelun hopeamitali Glasgow´n MM-halleissa.

– Se toi itsevarmuutta kesää ajatellen, Vanninen kertoi.

– Terveenä olen saanut olla hallikauden jälkeen. Kevään harjoittelussa olen satsannut varsinkin juoksuun, toivottavasti se näkyy sitten nopeudessa.

– Kenttälajit haltuun seuraavaksi. Alkukesä näyttää, kuinka paljon yksittäiset lajit tarvitsevat hiomista, valmentaja Jesse Jokinen totesi suojattinsa tilanteesta.

Vanniselle kuula on seitsenottelun varmin laji, mutta niin urheilijan kuin valmentajan mukaan paljon on tehtävissä vielä kaikissa muissakin lajeissa.

Ennen EM-kisoja Vannisella ei ole ohjelmassa ottelua, mutta yksittäisissä lajeissa hän aikoo kilpailla. Ottelun hän suunnittelee tekevänsä kesällä EM-kisojen lisäksi vain olympialaisissa.

Tuttu kysymys, milloin rikkoutuu Satu Ruotsalaisen nimissä oleva seitsenottelun Suomen ennätys?

– Potentiaalia löytyy sen lyömiseksi. Jos sääolosuhteet sallivat, niin sitten voi varmasti mennä, Jokinen totesi, mutta ilman pienintäkään uhoa.

– Ennätysten tekemiseen ei ole monta mahdollisuutta. Mutta tavoitteeni ovat sitäkin korkeammalla, Vanninen totesi.

Korte toipunut hyvin vammastaan, mutta aitomisessa kysymysmerkkejä

Annimari Korte on valintakelpoinen EM-kisoihin 100 metrin aidoissa viime vuoden alkukesän hyvien juoksujensa ansiosta. Parhaimmillaan matka kulki 12,83, ja EM-kisojen tuloraja rikkoutui useammankin kerran.

Mutta sitten alkoi ikävä vammasuma melkeinpä läpi kehon ranteesta takareiteen ja nilkkaan.

– Magneettikuvaus ei näyttänyt takareiden vakavuutta, se selvisi vasta, kun reisi avattiin leikkauksessa. Reisilihaksen kiinnityskohdassa oli repeämiä, Korte muistelee viime syksyään.

Edessä oli pitkä kuntoutusjakso, ja hallikisat jäivät väliin. Kuntoutus on edennyt hyvin, mutta tilanne on vielä epävarma.

– Leikkauksen jälkeen en tiennyt, pystynkö juoksemaan enää koskaan aitoja, Korte tunnustaa.

Sittemmin Korte on vienyt läpi vahvan harjoituskauden, mutta aitomisen kanssa riittää vielä hiomista.

– Liikkuvuuteni ei ole riittävän hyvä aitomista varten, eikä jalka suoristu tarpeeksi aidalla. Joudun hyppäämään liikaa aidan ylityksessä, vaikka juoksu muuten sujuu, Korte kuvaa haastettaan.

Korte kertoo päässeensä juoksemaan tähän mennessä viisi kertaa täysvauhtisia aitaharjoituksia, ja treeneissä omia nopeusennätyksiä on mennyt uusiksi.

– Toivon vain, että kun pääsen kisaan, niin aitominenkin onnistuu, mutta en tiedä mitä voin odottaa.

Korte saattaa kilpailla jo lauantaina Espoossa, jos sää ja lämpötila vain sallivat. Seuraava mahdollisuus on PM-kisoissa viikkoa myöhemmin.

Kemppinen parantanut starttiaan

Kylmä kevät on vaikuttanut urheilijoiden harjoitteluun kotimaassa.

– Yksi kesäinen päivä tässä oli. Silloin tein helppoja määräintervalleja ulkona, muuten hallissa harjoitellut pikajuoksija Lotta Kemppinen kertoi.

Kemppisellä on EM-kisojen 100 metrin rangingissa kohtuullisen hyvä tilanne. Hän on sijalla 30, kun kisoihin pääsee 36 parasta. Viime kesänä juostu aika 11,40 ei riitä suoraan valintaa, sillä tulosraja on 11,24.

Kemppinen juoksi ehjän hallikauden 60 metrillä ja kävi testaamassa kuntoaan myös MM-halleissa.

– Hallikauden perusteella lähtöni ei ollut kunnossa, siinä on eniten parannettavaa, Kemppinen toteaa.

Kesällä hän keskittyy 100 metrille. EM-kisat, oma ennätys ja toivottavasti myös sitten olympiakisat, ovat sprintterin toivelistalla.

– Kuntoni tuntuu nyt hyvältä. Harjoitteluni on edennyt suunnitellun ohjelman mukaan, mutta tuloskunto on vielä arvoitus.

Laine povaa tiukkoja keihäskisoja

Miesten keihäässä on perinteisesti herkullinen tilanne, kun valintakelpoisia heittäjiä on enemmän kuin joukkueessa paikkoja. Oliver Helander on jo EM-kisoihin valittu, mutta kaksi paikkaa on vielä auki.

– Kuuma kamppailu on tiedossa, muutamassa kisassa paikat ratkotaan, kisoihin vahvasti ehdolla oleva Topias Laine totesi.

Laine kävi testaamassa kuntoaan vajaa viikko sitten Dubaissa, jossa keihäs lensi lukemiin 77,46 tuoden neljännen sijan. Lassi Etelätalo jäi vajaan metrin päähän.

– Kohtuullinen kisa olosuhteisiin nähden. Matkalla Dubaihin lennoissani oli ongelmia, ja jouduin viettämään yhden yön lentokentällä nukkumatta, Laine kertoi.

Keihäsmies kärsi toissa vuonna kylkivammasta, joka haittasi kehitystä. Se on nyt voitettu, ja Laine heitti viime kesänä ilman ongelmia ja teki sen jälkeen ehjän harjoituskauden.

– Nyt on ollut paremmat lähtökohdat harjoitteluun, ja olen saanut vietyä kaikkia ominaisuuksiani eteenpäin. Sen puolesta on hyvä fiilis.

Laineen kilpailukausi jatkuu Malmössä PM-kilpailuissa.

Lakka aikoo kilpailla kesällä harvakseltaan

Pika-aituri Elmo Lakalla on takanaan tasainen hallikausi. Hän sivusi  60 metrin aitojen ennätystään kahdesti, mutta tulospiikki jäi puuttumaan. EM-kisojen 110 metrin aitojen tulosraja hänellä on tehtynä viime kesänä.

– Kilpailukauteen on nyt hyvät lähtökohdat harjoituksellisesti, ja terveyskin on ollut kunnossa, Lakka kertoi.

Hallikaudella Lakka kokeili kahdeksan askeleen alkusileää, mutta on sittemmin palannut seitsemän askeleen starttiin.

– Aikaisemmin minulla oli seitsemällä askeleella liian venyttäviä ja hitaita askelia, mutta nyt se onnistuu paremmin juoksun kautta. Olen tehnyt ennenkin askelmäärän vaihtamista, joten ei tämä aivan uusi asia ole. Kun tutusta askelmäärästä on pitänyt hieman taukoa, paluun jälkeen se on sujunut aina sitten paremmin. Miksei se toimisi nytkin.

Ennen Roomaa Lakka kilpailee kolme kertaa ja pitää ennen kisoja parin viikon keskittymisjakson.

– Roomassa on tavoitteena 13,27, joka olisi myös olympiaraja, jonka jälkeen ei tarvitsisi kilpailla niin paljon. EM-kisat, olympiaraja, Kalevan kisat ja siitä olympialaisiin. Odotan, että vähäinen kilpailumäärä jättää positiivista kilpailunälkää, Lakka kertoi.

Silja Kosonen kohtaa maailman kärjen Kaliforniassa

Moukarinheittäjä Silja Kosonen avasi kautensa viime viikonlopulla Tammelassa hyvällä tuloksella 72,56.

– Tiesin päivää ennen verryttelyssä, että hyvä tulos on tiedossa, Kosonen kertoi. – Uskon että rahkeissa on vara kovempiinkin tuloksiin, sillä treenejä en ole vielä keventänyt.

Seuraavaksi Kosonen hakee kisatuntumaa jo torstaina Vantaan Myyrmäessä, mutta ilman suuria tulostavoitteita. Sitten häntä odottavat hieman yllättäenkin tarjolle tulleet kilpailut Yhdysvalloissa, Los Angelesissa 18. toukokuuta ja Eugenessa 25. päivä.

– Niitä kisoja odotan innolla, sillä vastassa on maailman parhaimmisto.