Korte ja Mäkelä SE-jahtiin Turussa,  Arttu Salonen: Ulkomaiset kärkinimet hyvin mukana

Paavo Nurmi Gamesissa on tiistaina edellytykset Suomen ennätykselle, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja aituri Annimari Korte arvioivat kilpailun mediatilaisuudessa maanantaina. Kotimaisten haastajien ohella kaksikkoa kirittää joukko tasokkaita ulkomaisia urheilijoita.

– Kisoihin kiinnitetyt ulkomaiset urheilijat ovat tulleet tai tulossa tiistaina paikalla koko lailla suunnitellusti. Hollannin Nadine Visser haastaa Kortteen ja muut suomalaiset aiturihuiput. Mäkelä kohtaa viime vuoden kolmiloikkakilpailun voittoa puolustavan Bulgarian Gabriela Petrovan, sanoo kilpailun urheilijahankinnasta vastaava Arttu Salonen.

– Korona-ajan rajoitukset ovat asettaneet urheilijahankinnalle ja matkustamiselle haasteita, mutta merkittäviä poisjääntejä ei toistaiseksi ole.

Korte:  Visser juoksee kovaa

Kortteelle Visserin mukana olon vahvistuminen oli mieluinen tieto. Korte on leirillä harjoitellut hollantilaisen EM-hallien mestarin ja viime syksyn Dohan MM-kuutosen kanssa.

– Nadine on tänä kesänä juossut 12,90, mutta hän juossut kisat ilman vastusta. Uskon, että kun hänet laittaa kovaan kisaan, hän juoksee kovaa, Korte totesi.

Korte on kesän mittaan juossut kotimaassa 12 starttia ilman tappioita. Hänen kesän parhaansa on 12,76, mutta parempaa on juoksijan mukaan luvassa.

– Toivoisin, että nyt tulisi nappijuoksu. Eniten parannettavaa minulla on juoksun alussa ja lopussa. Keskivälit ovat olleet jo aika hyviä. Niissä olen tehnyt isoimman eron muihin, Korte ruotii.

Korte kokee, ettei ole vielä kesän kuluessa juossut kilpailua, joka olisi ollut äärimmäisen tiukka loppumetreille saakka. Nyt hän toivoo sellaista.

– Haluaisin juosta alle 12,65:n. Tiedän, että se on ihan mahdollista, Korte arvelee.

Mäkelä: Täytyy juosta vähän rennommin

Mäkelällä on tältä kesältä takana kolme kilpailua. Niistä Orimattilan kisa toi mainion sarjan ja myötätuulituloksen 14,33. Sitä ennen hän loikki Koskella 14,15 ja viimeksi Espoossa 14,17.

– Ensimmäisessä kilpailussa oli huono sää, mutta juoksu kulki. Toisessa juoksu ei ollut hyvää, mutta loikat toimivat. Kolmannessa kilpailussa Espoossa oli mondo-pinta, ja juoksu kulki niin nopeasti, etten ehtinyt ponnistaa, Mäkelä kertaa.

– Nyt koetan suoltaa kentälle noissa kisoissa saadut kokemukset. Se tarkoittaa, että täytyy juosta vähän rennommin, että ehdin ponnistaa ja muistaa viedä kaikki loikat loppuun.

Jos tekniikka loksahtaa kohdalleen, Heli Koivulan vuonna 2003 loikkiman Suomen ennätyksen 14,39 rikkominen on Mäkelän mukaan mahdollista.

Oman virekin on Mäkelän mukaan hyvä.

– Tein Espoon kisan jälkeen yhdistelmätreenin, jossa oli juoksua ja punttia. Juoksu kulki kovemmin kuin kertaakaan tänä kesänä ja helposti. Kun juoksu tulee helposti, se tulee myös oikein. Painotkin liikahtivat hyvin, joten nyt on itsevarma, luottavainen olo, Mäkelä sanoo.

Amb: Lajivoima kasvoi, ajoitus löytyi

Luottavainen oli myös kahdessa edellisessä kilpailussaan Saksan Zweibrückenissa ja Kuortaneella uransa kaksi parasta kisaa heittänyt Ruotsin Kim Amb. Zweibrückenissä syntyi oma ennätys 86,49, ja Kuortaneella kakkosija heltisi Johannes Vetterin jälkeen tuloksella 85,68.

– Tämän kesän hyvien heittojen takana on kasvanut lajivoima. Minulla oli aikaisemmin ongelmia olkapään kanssa. Esimerkiksi toissa vuonna pystyin heittämään keihästä kerran 10 päivässä. Nyt teen heittoharjoituksia erilaisilla tehoilla; keihäillä ja möykyillä kolmesti viikossa, Amb sanoo.

– Kun tasokkaiden heittojen määrä kasvaa, heittoon löytyy helpommin myös oikea ajoitus. Vielä kesän kolmessa ensimmäisissä kilpailussa tuntui, ettei ajoitus ollut kohdillaan ja sitten, kun se löytyi, se on pysynyt siellä.

Amb harjoittelee Magnus Kirtin valmentajan Indrek Tustitin johdolla ja kiittelee tämän ammattitaitoa ja ajoittaisia yhteisiä harjoituksia Kirtin kanssa.

– Aikaisemmin kävin Tustitinin luona hakemassa vain pika-apua olkapäävaivoihin, mutta kaksi vuotta sitten hän pyysi minua Kirtin treenikaveriksi, ja homma on toiminut.

Turussa Amb kohtaa Kuortaneella 86,94 sivaltaneen Vetterin, hänen maanmiehensä  Andreas Hofmannin sekä suomalaisista Lassi Etelätalon ja nuoren Topias Laineen.

Kotimaan kärkinimet kovassa seurassa

Tiistaina Turun Paavo Nurmen kisojen kärkilajeja ovat muiden muassa 3000 metrin esteet, jossa Topi Raitanen kohtaa muiden muassa EM-kisojen pronssimitalistin italialaisen Yohannes Chiappinellin sekä britti Zak Seddon, joka oli EM-kisoissa viides.

Kiekonheiton maailmanmestari Daniel Ståhl kohtaa Turussa ex-maailmanmestarin, Liettuan Andrius Gudziusin ja lajin tulevaisuuden huippunimen Slovenian Kristjan Cehin.

Samuli Samuelssonin johdolla loistovauhtia alkukesän kisoissa viilettäneet miespikajuoksijat pääsevät 100 metrillä haastamaan Ranskan Christophe Lemaitrea ja britti Chijindu Ujahia.

Elmo Lakka kohtaa 110 metrin aidoissa viime syksyn MM-mitalistin, Ranskan Pascal Martinot-Lagarden ja EM- ja MM-hallien mestari mestarin britti Andy Pozzin.

Naisten korkeushypyssä ovat Ella Junnilaa, Jessica Kähärää ja muita kotimaisia kärkinimiä on haastamassa Italian Erika Furlani ja 18-vuotias tshekki Bára Sajdoková. He ovat tällä kaudella ylittäneet 194 ja 191.

Paavo Nurmi Games on WA:n Continental Tourin kärkikategorian Kultasarjan osakilpailu. Miesten lajit Turussa ovat 100 metriä, 110 ja 400 metrin aitajuoksu, 3000 metrin estejuoksu, kiekon- ja keihäänheitto. Naisten lajit ovat 1500 metriä, 100 metrin aitajuoksu, korkeus-, seiväs- ja pituushyppy sekä kolmiloikka.

Ylen TV2 -kanavalla ja Yle Puheessa lähetys on Paavo Nurmi Gamesista kello 18.00

Aikataulu:

https://www.paavonurmigames.fi/aikataulut-ja-lajit/

Katso urheilijalistaus täältä:

https://www.tilastopaja.eu/db/participants.php