Korte avaa olympiakesän Jyväskylässä: Ensimmäinen kilpailu on aina arvoitus

Aituri Annimari Korte on utelias näkemään kuinka hyvin 100 metrin aidat sujuvat Jyväskylän Motonet GP:ssä keskiviikkona.

– Kauden ensimmäinen kilpailu on aina arvoitus. Viime kesänäkin avauskilpailun aika 12,84 tuli yllätyksenä. Nyt viimeiset treenit ovat menneet paremmin kuin ennen viime kesän ensimmäisiä kilpailuja, Korte kertoi tiistain mediatilaisuudessa Jyväskylässä.

Vaikka harjoitukset ovat menneet hyvin, juoksukunto 100 metrin aidoissa on Kortteelle sikäli pieni arvoitus, että kolean kevään aikana hän on harjoitellut Suomessa ollessaan pääasiassa hallissa.

– Kun treenaa vaan hallissa, sitä ei oikein tiedä, mitä juoksukunto on, kun ollaan ulkona ja myötätuulessa, Korte sanoo.

Korte oli viime kesän kotimaan tilastoykkönen ajalla 12,76 ja vei Suomen mestaruuden. Tokion olympiakisojen tulosrajan 12,84 hän alitti toissa kesän SE-ajallaan 12,72.

Neljä kuukautta leireillä

Tokion olympiakesän juoksuvirettä Korte on rakentanut Suomen ohella Etelä-Afrikassa, Espanjassa ja viimeksi Turkissa. Harjoitusleireillä on vierähtänyt juoksijan mukaan yhteensä noin neljä kuukautta, mutta harjoituskausi ei ole ollut ongelmaton.

– Olen pystynyt treenaamaan läpi harjoituskauden, mutta sama takareisivamma, joka minulla oli viime vuonna, on häirinnyt harjoittelua helmikuusta lähtien, Korte sanoo.

– Sain myös jalkakyykkytreenissä yläselkään nivelsidevamman, joka sekään ei ole vielä parantanut. Olen pystynyt ottamaan kyykkyjä vain 40 kilolla ja pehmusteen kanssa. Jalkavoimat olen tehnyt pääasiassa jalkaprässillä.

Kortteen piti aloittaa kilpailukausi jo pari viikkoa sitten Espanjan ja Ranskan kisoilla, mutta ne piti perua.

– Minulla on tulehdus jänteessä, joka kiinnittyy istuinkyhmyyn ja siellä on ödeemaa, eli turvotusta, joten en pysty istumaan, enkä siten lentämään. Siksi kisat piti perua, Korte sanoo.

Kotimaan kärkinimet paikalla

Kotimaan kärkinimistä Harjun kentällä kilpailevat keskiviikona Kortteen muiden muassa pikajuoksija Lotta Kemppinen, aituri Elmo Lakka, korkeushyppääjä Ella Junnila, moukarinheittäjät Aaron Kankaan ja Krista Tervon johdolla, 1500 metriä juoksevat Topi Raitanen, Joonas Rinne ja Sara Kuivisto, 5000 metriä taittavat Jarkko Järvenpää ja Eemil Helander, aituri Viivi Lehikoinen ja miesten pikajuoksun kärkinimet Samuel Purolan ja Viljami Kaasalaisen johdolla.

Kemppinen avasi kilpailukauden hiljattain Saksassa 100 metrin ennätyksellään 11,33. Jyväskylässä vuorossa on kesän ensimmäinen 200 metriä.

– 100 metrillä otin kauden tavoitteeksi, että ennätys on alle 11,30:n. Jos kauden avauksessa menee 11,33, se on sinne päin. Myös 200 metrillä on menty eteenpäin, vaikka on tähdätty 100 metrille. Ainakin 150 metriä menee kovaa. Katsotaan, miten se viimeinen 50 metriä tulee, Kemppinen sanoo.

Lakka avasi kilpailukauden Lahdessa juoksemalla yksin 13,57, joka hänen uransa kolmanneksi paras aika. Olympiakesän kuntoa on rakennettu samoilla painotuksilla kuin syksyllä, joka poiki hallikaudelle ennätysvireen.

– Vähemmän määrää ja enemmän laatua. Puntteja en ole juurikaan kolistellut. Juoksemalla on koitettu viedä kuntoa eteenpäin ja ainakin alkukauden merkit ovat hyvät.

Osallistujalistat

Aikataulu

Jyväskylän Motonet GP Ylen kanavilla
2.6. klo 18.30 TV2

Laajempi ennakko