Korkeushyppytrio Junnila, Tuuri ja Lällä MM-karsintaan lauantaina

Kolmikko Ella Junnila, Heta Tuuri ja Sini Lällä tavoittelee lauantaina aamulla Eugenen aikaa paikkaa tiistaiseen naisten korkeushypyn finaaliin. Karsintaraja on 195.

Junnila on rakentanut hyppykuntoaan keväällä tulleen jalkavaivan tuomissa rajoissa. Jalka on kunnossa, samoin Junnilan fyysinen kunto, mutta jalan kuntoutus söi harjoitus- ja kilpailuhyppyjen määrää.

– Kesäkuussa tuli kisoja vähemmän kuin oli suunniteltu, mutta kesäkuun aikana kunto on mennyt toivottuun suuntaan, ja kisoihin valmistautuminen on sujunut ihan hyvin, Junnila sanoo.

Junnilan kauden paras on Turussa Paavo Nurmi Gamesissa hypätty 192. MM-kisavirettään Junnila rakensi Suomen joukkueen leirillä Creswellissä.

– Etukäteen oli vaikea sanoa, miten kroppa reagoi matkustamiseen, mahdolliseen lämpötilan muutokseen ja kuinka se tottuu aikaeroon, mutta kaikki meni tosi hyvin. Pääsin nopeasti harjoittelemaan ja harjoitukset ovat menneet ihan kivasti.

– Kaikki on tehty mitä tehtävissä on ollut, mutta tasapainoisia hyppyjä on alla vähän.

Heta Tuuri: 193 riittänee finaaliin

MM-areenalla Haywardin Fieldilllä hyppylajien suorituspaikat ovat kentällä eivätkä kentän reunassa kuten usein. Joissakin tapauksissa se voi kiusata valmentajan ja urheilijan välistä tiedonvaihtoa. Heta Tuuria se ei kiusaa.

– Kentällä kaikki tekevät fyysiset suoritukset yksin. Henkinen puoli on se, jossa valmentaja on isona apuna. Minä olen kiertänyt kisoja pitkälti avopuolisoni Severi Hirvensalon kanssa. Hän on ollut apuna, mutta  korkeushyppyvalmentajaa minulla ei ole ollut mukana, eli tämä MM-karsinta ei ehkä eroa siitä, Tuuri sanoo.

MM-karsinnassa riman korotukset ovat 175, 181, 186, 190, 193, 195. Tuurin ennätys on 190 ja kesän kisoissa hän on näyttänyt, että 193:n ylitys ei ole mahdottomuus.

– Siihen askelten täytyy osua kohdalleen, eikä saa olla vastatuulta, Tuuri miettii.

– Mikä riittää MM-finaaliin? 190 voi olla siinä ja siinä, jos sen hyppää puhtaalla pelillä. Sanoisin kuitenkin, että 193 vaaditaan. Hyppääjistä 30 prosenttia on päässyt karsintarajan tänä vuonna.

”Pääasia, että kallistus on tarpeeksi syvä”

MM-karsintaan Tuuri lähtee hyvin sujuneen harjoitusleirin jäljiltä hyvässä vireessä.

– Harjoitukset menivät yllättävän hyvin. Vähän tuntui pehmeältä, mutta kuitenkin hyppy kulkee. Kentän alusta vaikuttaa kimmoisalta, eli juoksun pitäisi kulkea aika hyvin rimalle asti, Tuuri sanoo.

– Kun saan juoksussa kallistukset pysymään, vauhdin pitäisi suuntautua ylöspäin. Minulle se on pääasia, että kallistus on tarpeeksi syvä, etten oikaise liikaa rimalle päin.

Lällä: Vauhti pitkällä askeleella loppuun asti

Sini Lällä on kauden aikana ylittänyt kahdesti 190 ja lähtee karsintaan Tuurin tapaan hyvässä vireessä.

– Sain valmistavalla leirillä tehtyä hyviä treenejä. Tekniikka oli hyvä ja huomasin, että olen terävässä kunnossa, Lällä sanoo.

Karsinnassa Lällä keskittyy juoksuun.

– Karsinnassa pitää malttaa juosta vauhti pitkällä askeleella loppuun asti. Kun tulen kovalla vauhdilla, aktivoin sitä helposti lyhentämällä askelta. Laajan askeleen pitää säilyä loppuun asti, Lällä sanoo.

– Minulla on nopea ponnistus, joten minun pitää myös malttaa antaa hypyn nousta eikä kantata rimalle liian aikaisin.

Junnila on MM-kisatilastossa 14:s. Tuuri ja Lällä jaetulla 20. sijalla.

Eugenen MM-kilpailujen aikataulu ja starttilistat