Korir ja Tsegay kirivät kultaa – Pichardo pomppi 17,95 – Pikaviesteissä yllätysvoittajat

Kenialainen Tokion olympiavoittaja Emmanuel Korir kiri ylivoimaiseen voittoon myös Eugenen MM-kilpailujen miesten 800 metrin juoksussa. Korir aloitti nousunsa kohti kärkeä toisen kierroksen takasuoralla ja nousi johtoon loppusuoran alussa. Voittoaika oli 1.43,71.

Korir juoksi kultamitalinsa 800 metrillä hyvin poikkeukselliseen tapaan. Hänen toinen kierroksensa oli niinsanottu ’negative split’ eli ensimmäistä kierrosta nopeampi. Avauskierroksen Korir juoksi 52,29 ja toisen kierroksen 51,42.

Kanadan Marco Arop siirtyi johtoon juuri ennen toisen kierroksen alkua ja otti jo muutaman metrin etumatkan, mutta joutui loppusuoran alkaessa Koririn kiinniajamaksi ja oli lopulta kolmantena maalissa ajalla 1.44,28.

Algerian Djamel Sedjati tuli loppusuoran ainoana juoksijana alle 13 sekuntiin ja nousi viidenneltä tilalta toiseksi. Koririn voittoa hänkään ei ehtinyt uhkaamaan. Sedjatin aika oli 1.44,14.

MM-finaalin neljäs oli vasta 17-vuotias Kenian Emmanuel Wanyonyi, jonka aika oli 1.44,54. Finaalin ainoa eurooppalainen Ranskan Gabriel Toual sijoittui kuudenneksi.

Eugenen MM-kilpailuiden viimeistäedellisen kilpailupäivän kuusi kultamitalia jakautuivat Keniaan, Etiopiaan, Portugaliin, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Grenadaan.

Olympiavoittaja Pichardo pomppi myös maailmanmestariksi

Kuubasta Portugaliin muuttanut Tokion olympiavoittaja Pedro Pablo Pichardo ratkaisi miesten kolmiloikkakilpailun jo ensimmäisellä yrityksellään, joka kantoi maailman tämän vuoden kärkitulokseen 17,95. Pichardon toisen kierroksen hyppykin 17,92 ylitti tähänastisen maailman kärkituloksen.

Elegantilla tekniikalla hypänneen Pichardon jälkeen toiseksi sijoittui voimalla runtannut Burkina Fason Hugues-Fabrice Zango, jonka avaushyppy kantoi 17,55. Zango saavutti mitalin jo kolmansissa peräkkäisissä suurkilpailuissaan. Dohan MM-kilpailuissa ja Tokion olympiakisoissa hän oli kolmas.

Mitalikolmikko oli Eugenessa aivan sama, kuin Tokiossakin. Hopea- ja pronssimitalimiehet sentään vaihtoivat paikkaa, sillä Tokion kakkonen Kiinan Zhu Yanming oli tällä kertaa kolmonen tuloksella 17,31.

Neljänneksi ja viidenneksi ylsivät kaksi nuorta italialaista Andrea Dallavalle ja Emanuel Ihemeje.

Maileri Tsegay kiri naisten 5000 metrin kultamitaliin

Naisten 5000 metrin juoksun ensimmäinen kilometri oli erittäin hidas yli 16 minuutin vauhtia, mutta sen jälkeen vauhti kiihtyi niin, että viimeinen 3000-metrinen vei aikaa vain 8.38,72 ja voittoaika oli 14.46,29.

Maailmanmestaruuden voitti Etiopian Gudaf Tsegay, joka aiemmin oli jo sijoittunut 1500 metrillä toiseksi. Tsegay kiri viimeisen kierroksen alle minuuttiin 59,94.

Tokion olympiakisojen kaksoisvoittaja Hollannin Sifan Hassan avasi kirinsä viimeisen kierroksen alussa ja saapui ensimmäisenä loppusuoralle, mutta joutui taipumaan kuuden naisen loppukirissä kuudenneksi.

Viikontakainen raskas 10000 metrin hellejuoksu todennäköisesti painoi Hassanin jaloissa. 10000 metriä juosseista Hassanin tavoin ilman mitalia jäivät myös kympin voittaja Etiopian Letesenbet Gidey viidenneksi ja kympin pronssimitalisti Kenian Margaret Kipkemboi neljänneksi.

Yllätysmitalit kokeneen kaartin edellä kirivät Kenian Beatrice Chebet ja Etiopian Dawit Seyaum, jotka tähän mennessä olivat MM-mitaleihin yltäneet vain junioritasolla. Heidän aikansa olivat 14.46,75 ja 14.47,36.

Paras eurooppalainen oli kahdeksanneksi sijoittunut Norjan Karoline Bjerkeli Grøvdal ajalla 14.57,62.

Pikaviestit päättyivät yllätyksiin

Kotijoukkue Yhdysvaltain varman kultamitalin miesten 4×100 metrin viestinjuoksussa veikin Kanada ja Jamaikan unelmajoukkueen varman kultamitalin naisten 4×100 metrin viestinjuoksussa vei Yhdysvallat.

Kanadan ankkuri Andre de Grasse pääsi miesten ankkuriosuudelle toisena, mutta tavoitti ja ohitti Yhdysvaltain ankkurin Marvin Bracyn. Kanadan voittoaika 37,48 on maailman tämän vuoden kärkitulos. Yhdysvallat hävisi seitsemän sekunnin sadasosaa.

De Grasse juoksi viestin nopeimman osuusajan 8,79. Toiseksi nopein oli Kanadan joukkueen takasuoran 8,86 juossut Jerome Blake. Kanadan aloittajana toimi Aaron Brown ja takakaarteen juoksi Brendon Rodney. Voittoaika on Kanadan ennätys ja maidenvälisen kaikkien aikojen tilaston viides.

Britannia kiiruhti parhaana eurooppalaisena joukkueena kolmanneksi ajassa 37,83. Jamaika jäi neljänneksi yhden sadasosasekunnin ennen Ghanan joukkuetta, joka juoksi maansa ennätyksen 38,07. Ghanan joukkueen kaarrespesialisti Joseph Manu oli kolmannen osuuden nopein.

Jamaikan unelmajoukkue epäonnistui vaihdoissa

Naisten pikaviestissä Jamaika tavoitteli ME:tä joukkueella Kemba Nelson, Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce ja Shericka Jackson. Mutta takasuoralla Thompson-Herahin kumpikin vaihto epäonnistui ja hän oli vasta osuutensa neljänneksi nopein häviten Yhdysvaltain Abby Steinerille 0,24 sekuntia.

Jackson teki kaikkensa tavoittaakseen Yhdysvaltain ankkurin Twanisha Terryn, mutta Jamaika jäi niukasti toiseksi ajoin 41,14 – 41,18. Yhdysvaltain yllätysvoiton muut juoksijat olivat aloittajana Melissa Jefferson ja kolmannella osuudella Jenna Prandini.

Saksa venyi kolmanneksi ajalla 42,03. Tämä oli Saksan joukkueen tähän mennessä ainoa mitali Eugenen MM-kilpailuissa. Neljänneksi sijoittunut Nigeria juoksi uuden Afrikan ennätyksen 42,22.

Damian Warner joutui keskeyttämään johtoasemassa

Miesten kymmenottelua neljän lajin jälkeen johtanut kanadalainen olympiavoittaja Damian Warner ei päässyt maaliin viidennessä lajissa 400 metrin juoksussa reisivamman vuoksi.

Kilpailua johtaa avauspäivän jälkeen yllättäjä Ayden Owens-Delerme, joka edustaa Puerto Ricoa ja on Yhdysvaltain yliopistojen mestari. Hän voitti 400 metriä loistavalla ajalla 45,09 ja on koonnut 4606 pistettä.

Toisena oleva kanadalainen Pierce LePage on Owens-Delermeä 121 pistettä jäljessä.

Ranskalainen maailmanennätyksen haltija Kevin Mayer on kuudentena pistein 4372 ja saksalainen puolustava maailmanmestari Niklas Kaul vasta 16:ntena pistein 4147.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)