Kööpikkä halajaa yli 19 metrin: Halvarin neuvot kiinnostivat

Kööpikkä halajaa yli 19 metrin: Halvarin neuvot kiinnostivat

Kuulantyönnön ex-tähtien vinkit kelpaisivat Timo Kööpikälle. Hallikaudella 19 metrin kerhoon halava työntäjä kuunteli hiljattain tarkasti, kun Mika Halvari kertoi harjoittelustaan kuulavalmentajille Tampereella.

– Se oli tosi mielenkiintoista. Sain siitä paljon, Kööpikkä kiittelee Halvarin esitystä, joka sisälsi voima- ja tekniikka-asiaa.

Vastaavissa lajipäivätyyppisissä tilaisuuksissa Kööpikkä kuuntelisi mieluusti muidenkin entisten huippunimien ajatuksia ja vinkkejä.

– Varmasti heillä olisi annettavaa treenaamiseen ja vinkkejä siitä mitä kannattaisi tehdä, Kööpikkä uskoo.

Rapiat yli kaksimetrinen lahjakkuus on kehittynyt kukonaskelin Teijo Kööpikän valmennuksessa. Viime kauden jälkeen oma halliennätys on 18,82 ja ulkorataennätys kaksi senttiä parempi.

Jos hallikausi sujuu kuten harjoituskausi ennustaa, Kööpikän ennätys siirtyy 19 metrin paremmalle puolelle.

– Se on talven minimitavoite. Saa nähdä, kuinka hyvin ehdin harjoituksista sulaa. Talveksi treeniä ei kevennetä niin paljon, sillä kauden tavoitteet ovat enempi kesän kilpailuissa, Kööpikkä sanoo.

Haastattelua edeltäneessä treenissä Kööpikkä työnsi pidemmälle kuin kertaakaan viime kesän harjoituksissa.

– Treenit ovat menneet hyvin. Fyysisesti olen ennätyskunnossa.

Puoli metriä viime vuotta edellä

Kuluvalle talvelle Kööpikän, 22, harjoittelun painopistettä reivattiin pari piirua voimanhankinnan suuntaan.

– Voimaa on tehty tähänkin asti, mutta on painotettu räjähtävyyttä ja loikkia. Ne ovat nyt sillä tasolla, että niitä ylläpidetään, Kööpikkä sanoo.

Jos harjoituskauden voimaharjoittelun tavoitteet toteutuvat, takakyykky on kesään mennessä yli 250 kilon ja penkkipunnerrus 180 kilon tuntumassa. Lisäkiloja haetaan myös 160 kilon rinnavallevetoon. Harjoituskauden ensimmäisen puoliskon aikana voimien kehitys on ollut sitä mitä on tavoiteltu.

– Kyykky on 235-240 kiloa, penkissä ei ole tehty lyhyttä sarjaa, mutta ykkönen hypähtää tuosta 165 kilosta, kun sitä aletaan tehdä.

Samaa viestiä on kertynyt myös työntöharjoituksista. 

– Työnnön osalta olen puolisen metriä edellä sitä missä olin harjoituksissa vuosi sitten samaan aikaan, Kööpikkä sanoo.

Niskala Vaasassa treenikaverina

Viime kesän kilpailukausi oli Kööpikällä kaksijakoinen. Työntö kulki kesäkuussa ja uudelleen elokuussa. 

– Tekniikan kanssa oli ongelmaa. Paavo Nurmi Gamesiin asti meni hyvin. Sitten tuli suvantovaihe ja tekniikka katosi. Työntö osui sitten kohdalleen vasta Espoossa nuorten pohjoismaisessa maaottelussa.

Hallikautta ajatellen tekniikka on jengoillaan.

– Punttitreeni on ollut sen verran kovaa, että työntö on alkanut kulkea vasta viimeisen kahden viikon aikana, mutta tekniikka näyttää hyvältä, Kööpikkä sanoo.

Keväällä urheiluhierojaksi valmistunut laihialainen on harjoituskauden mittaan keskittynyt vain kuulantyöntöön. Työntötreenit hän on tehnyt Vaasassa ja punttitreenit Laihialla sekä Vaasassa, jossa kaverina on joskus kiekonheittäjä Pyry Niskala.

– Hallikauden avauksen työnnän Helsingissä, sitten ohjelmassa ovat Botnia Games, hallimaaottelu, jos sinne pääsee ja SM-kisat Jyväskylässä.


Teijo Kööpikkä ja Timo Kööpikkä

Teijo ja Timo Kööpikän valmennusyhteistyössä on alkamassa kuudes vuosi. Teijo asuu Raumalla ja Timo Laihialla, joten kaksikko pitää 3-4 päivän leirejä 3-4 viikon välein. Muina aikoina yhteyttä pidetään puhelimen ja netin välityksellä. Kuvassa kaksikko leirillä Liikuntakeskus Pajulahden hallissa.